eigen foto's van Marjolein op Kapitein Haddock

Zeilen is een manier van leven

Marjolein (51) ging op haar 14e voor het eerst een dagje zeilen. Een paar jaar later werd het een werkweek op een zeilboot. Daarna een zeilvakantie. En op haar 25e was ze verkocht, toen kocht ze haar eerste zeilboot.

Het seizoen is volgens de kalender al even aan de gang. En dat betekent dat Marjolein, haar man en hond bijna elk weekend te vinden zijn op het water. Of in een haven 😊.

Inmiddels zijn ze mooi weer zeilers geworden. En zijn ze vooral te vinden op het IJsselmeer of op de Waddenzee. Soms een klein stukje op de Noordzee. De lange trips op zee hoeven van Marjolein niet meer. Zeker ’s nachts niet, dan is het wel erg donker. Hun laatste ervaring bezorgde klotsende oksels, een goede reden dus om het bij overdag varen te houden. En overdag kan je heerlijk om te heen kijken. Lekker overzichtelijk.

Dat moment dat de wind de zeilen pakt

Wellicht herken je het wel. Het gaat eigenlijk niet om de bestemming, maar meer om de reis. En in het geval van Marjolein betekent dat, om het zeilen. Dat moment dat de wind de zeilen pakt. Nog steeds een fantastisch gevoel vindt ze het.

Vlieland is haar favoriete Waddeneiland. Het wad is sowieso mooi. Het mooie van Vlieland is dat je het in een dag kan rondwandelen, lekker compact. Harlingen als getijde haven scoort hoog als favoriete haven.

In een haven moet je veilig kunnen liggen

Marjolein geeft de voorkeur voor een veilige haven, al is soms een haven midden in de stad waar flink wat reuring is een leuke afwisseling. Zoals bijvoorbeeld in Harlingen, Enkhuizen of Hoorn. Maar dat ligt aan hun stemming. Lekker rustig achteraf is bij momenten ook prettig.

Sinds een paar jaar gaat hun jachthond, een herplaatser, mee op de boot. Gezocht of hij een zeildier was? Nee, zeker niet. Maar vanaf het begin beviel het hem ook wel. Door hem bekijkt Marjolein de haven anders. De hond wordt getriggerd door de kleinste dingetjes.

Marjolein: Zeilen is een manier van leven

Want je kan niet en/en hebben. Als je elk weekend gaat zeilen, betekent dat je dan niet bij vrienden en familie op de koffie kan. Voor een gewone hobby hoef je niet zoveel te laten. Maar als je graag zeilt, moet je dus keuzes maken. En een zeilboot hebben is niet goedkoop. Een boot heeft dure onderdelen. Of huren dan niet handiger is? Nee, want dan zit je vast aan de periode dat je geboekt hebt. En we kennen het Nederlandse weer, dat kan erg wisselvallig zijn.

Als ik aan Marjolein vraag hoe hun vakantie er uit zien, moet ze lachen. Als zeiler moet je je niet vastpinnen op één plan. Ze kijken wel naar een route, maar niets veranderlijker dan het weer. Wel gaan ze altijd na de schoolvakanties, en dan voor twee weken op vakantie. Elke ochtend luisteren ze het weerbericht en passen daar de plannen op aan. Marjolein geeft aan dat je voorzichtiger wordt als je ouder wordt, en ook wijzer. “Als je het kan omzeilen… 😊” Ze houden allebei niet van erg warm weer, dus vinden het fijn om in Nederland te kunnen zeilen in plaats van het bijvoorbeeld in Griekenland te zoeken.

Een wat grotere boot staat op Marjolein’s wensenlijst. Bijvoorbeeld een catamaran. Een grotere boot die eigenlijk altijd rechtop vaart. Met meer ruimte. Op een catamaran zou Marjolein dan ook kunnen werken. Want het beroep om overal te kunnen werken heeft ze al. Marjolein heeft meerdere bedrijven waarmee ze ondernemers helpt met concrete concepten bedenken, netwerken en de spreekwoordelijke schop onder de kont.

De zeilgadgets van Marjolein

Marjolein toont tijdens het online interview de app Windfinder

Windfinder is hun lifeline. Het is ontworpen voor kitesurfers, maar ze maken er dankbaar gebruik van. Voor de lol gebruiken ze Vesselfinder, zo kan je zien welke andere schepen op het water zijn. Aan de kleuren kan je zien of het beroepsvaart of pleziervaart is dat je tegen gaat komen. De marifoon is verplicht op elke boot. Zo geeft kanaal 1 op het IJsselmeer elk uur het weerbericht door. Marjolein heeft op de boot nog een ‘ouderwetse’ plotter die op de boot zelf zit, maar tegenwoordig heb je daar ook een iPad app voor.

Zeiltips van Marjolein

  1. Houdt je niet ten koste van alles aan je plan. Want dat kan gewoon niet.
  2. Gaan huisdieren of kinderen mee, laat ze wennen aan de boot. Zo ging Marjolein de eerste weekenden met de hond wel naar de boot, maar ze voeren niet uit.

Een zeilboot is zo anders dan een motorboot. Want in een motorboot blijf je wel altijd rechtop. Leuk weetje, Marjolein heeft nog nooit met een motorboot gevaren.

Om deze inspiratie te bewaren op Pinterest, kan je deze afbeelding pinnen:

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *