Foto's van onze winterkamperen trip op camping De Wije Werelt: links jeu de boulen, links midden koud geschreven op de tent, rechts midden lunchen in de zon, rechts ons plekje

Winterkamperen op de Veluwe

Het idee van mijn man om in de voorjaarsvakantie in de caravan te slapen, heb ik met gejuich ontvangen. Mijn schoonouders in een huisje, wij in de caravan. We hadden alleen even geen rekening gehouden met bijvoorbeeld de zonsondergang. Ik vertel je meer over deze koude week.

Want koud was het zeker. Gelukkig scheen de zon heel veel overdag en zaten wij meestal uit de wind. Een gelukje. Al hadden we vantevoren wel goed op google earth gekeken op welk plekje wij graag wilden staan.

  • In het voorjaar het liefst een plek zonder hoge bomen
  • Kijken we uit op het zuiden als we voor onze caravan zitten
  • Is het veld groot genoeg om veel zonuren mee te pakken (als de zon er is)

De nachten waren koud. Tot -6 aan toe. En twee van ons sliepen in de tent naast de caravan. Dat was fris. Maar ik had al een nachtje winterkamperen gehad met MiniExpeditie. Dus ik had wat tips, zoals een muts opzetten zodat de warmte niet via je hoofd verdwijnt.

Winterkamperen: zon op tijd onder

Wat we ons van tevoren niet gerealiseerd hadden, was dat de zon natuurlijk op tijd onder gaat eind februari. Dus hoe mooi en zonnig het overdag was, de avonden waren nog best lang. En koud 😊

We zijn daar eerder tegenaangelopen. Tien jaar geleden gingen we met de camper door Amerika in september. Dat betekende dat het rond 19.00 uur pikdonker was op de campings. Dat was even omschakelen om te kijken wat je voor en na die tijd gaat doen.

Mijn man werkte op de meeste dagen in de voorjaarsvakantie, dus hij moest het vooral hebben van onze zonfoto’s in plaats van het zelf te kunnen ervaren…

Wat wij daarom ook deden is ’s middags uitgebreider eten. Pannenkoeken bakken in de zon en dan ’s avonds een broodje in de caravan.

Huisje versus caravan

Omdat de nachten toch best koud waren en ik niet elke nacht in de tent wilde slapen, stimuleerden we de kinderen om bij opa en oma in het huisje te slapen. Dat hadden we iets te vrijblijvend gedaan, wat ons dus een paar keer beddengoed sjouwen opleverde.

Door de donkere en koudere avonden brachten we ook de avonden in het huisje door.

Waardoor we ook andere dingen zoals een spelletje of keukenvoorraad regelmatig mee naar de andere kant van de camping namen. Dat gaf wel een beetje een onrustig gevoel. Zeker als je dan rond bedtijd weer teruggaat naar een koude caravan.

Activiteiten tijdens winterkamperen

Een dag tijdens winterkamperen ziet er toch anders uit dan tijdens de zomervakantie. Dan zit je vaak met plezier lekker te niksen buiten. Nu was het vaak net te fris om buiten te zitten (iets met 8 graden 😉). Gelukkig zaten we in de voortent heerlijk.

Voor onze kinderen betekenden dat ze iets meer ‘animatie’ nodig hadden. Gelukkig had onze camping De Wije Werelt een behoorlijk grote binnenspeeltuin waar ze vele uren zijn geweest. En er is animatie tijdens elke vakantie.

Helaas deelden ze het animatieprogramma met de camping aan de overkant. Ik snap de beslissing, maar voor ons betekent animatie dat onze kinderen van 8 en 6 jaar zelf op pad kunnen. Helaas lag er een drukke weg tussen de campings zodat we ze niet alleen naar de andere camping lieten gaan.

Een voetbalveld, een pannaveld, grote buitenspeeltuin en meer dan genoeg ruimte om te fietsen hielp om halfuurtjes te vullen. En natuurlijk jeu de boules en hardloopwedstrijdjes bij de caravan. Ik ontkwam er ook niet aan 😊

De kinderen ontkwamen ook niet aan een wandeling of twee. En samen met hun grootouders hebben ze met plezier de speurtocht op de camping gedaan. Daarnaast knutselen, boeken lezen en de spelshow van de eerste avond naspelen!

Bezig zijn betekent genieten

Thuis ben ik niet zo van het schoonmaken, maar op de camping voelt het toch anders. Herkenbaar? Nu is de caravan ook zo schoon, dus voordat je er geen zin meer in hebt, is het al klaar. Verder vond ik het heerlijk met dit weer om wat heen en weer te lopen, klein wasje te doen, vuilwater weg te gooien, de afwas te doen.

En we zijn twee dagen eerder naar huis gegaan. Zo heb ik de tent en voortent nog nooit zo schoon en droog op kunnen bergen als nu. Het kostte me een halve dag, maar het was geen straf met de zon op mijn bol. Er werd regen verwacht op onze oorspronkelijke vertrekdag en kamperen betekent ook flexibel zijn.

Camping De Wije Werelt een aanrader buiten het seizoen

Ik denk dat wij de camping te groot vinden voor de hoogseizoenen en zelf vind ik het wel fijn om op een volledige kampeercamping te zijn. Deze camping heeft vooral veel huisjes en 4 kampeervelden. Wat wel een voordeel is van het formaat is dat er ook veel voorzieningen zijn, zoals de binnenspeeltuin, een buitenzwembad, een snackbar en restaurant.

Maar ik zie ook dat onze jongens ouder worden en zulke faciliteiten steeds aantrekkelijker vinden. Dus wie weet 🙂

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *