afbeeldingen gemaakt tijdens mijn wandelingen

Wandelingen tussen 7 – 12 kilometer

Als je mijn blog leest over wandelen met kinderen, zou je denken dat ik al genoeg stappen zet. Maar ook wandel ik graag eens zonder kinderen. Naast de kilometers die ik in Nijkerk maak met de buurvrouw, probeer ik ook regelmatig alleen of met een vriendin langere afstanden te maken!

In dit artikel lees je meer over wandelen:

  • Waar haal je inspiratie vandaan
  • Wandelen met een app
  • Mijn 11 favoriete wandelingen

Waar halen we de inspiratie vandaan?

Sinds ik lid ben van Natuurmonumenten gebruik ik hun app NatuurRoutes voor inspiratie. Vervolgens bekijk ik de route ook via de website, want daar staat meer informatie.

In 2022 heb ik de app Komoot gekocht en daarmee kan ik wandelingen maken die niet met bordjes zijn aangegeven. De app zegt wanneer je af moet slaan, dus je hoeft gelukkig niet de hele tijd op je telefoon te kijken. De eerste ervaring ging goed, dus ben benieuwd naar wat volgt!

Google it is! Maar gelukkig zie ik ook vaak wat leuks tegenkomen op Instagram. En de tijd van het jaar bepaalt ook mee: een bloesemwandeling in april/mei of een heidewandeling eind augustus.

In 2022 heb ik het boekje van de Heuvelrug Natuurwandelvierdaagse gekocht met vier wandelingen. Mooie routes, maar je kan deze routes alleen lopen aan de hand van de aanwijzingen. Persoonlijk vind ik dat ik dan veel met het boekje bezig ben en minder relaxed door de natuur loop. Voordeel is dat je waarschijnlijk geen drukke route wandelt!

Bekijk ook dit artikel voor nog meer inspiratiebronnen!

Wandelen met een app, bijvoorbeeld Komoot

Ik gebruik steeds vaker de app Komoot. Anderen hebben hier wandelingen ‘opgenomen’ die je kan gebruiken. Het handige aan de app vind ik dat de app je met spraak door je wandeling leidt. Op sommige momenten zijn de instructies wat onduidelijk en dan heb ik wel het kaartje van de app nodig. Maar alle smalle weggetjes staan erin en het is erg duidelijk om te zien waar je heen moet.

Zeker voor de langere afstanden (ik wandel nu vanaf 16 kilometer) is deze app erg handig. Omdat je weinig routes met paaltjes / aanwijzingen hebt die langer zijn. Er zijn wel langere klompenpaden, maar die vind ik zelf te veel over de weg gaan en niet door natuur. Ook heb je natuurlijk van A naar B-routes, alleen dat is wat lastiger als je met de auto bent.

Het nadeel vind ik de startpunten, dat is niet altijd een parkeerplaats. Dus dat vergt vooraf wat googlen of ter plekke even in de buurt kijken.

Ik heb mijn favoriete Komoot wandelingen in dit overzicht verzameld.

Mijn favoriete wandelingen tussen 7 en 12 km in Nederland

Deze wandelingen zijn gemarkeerde routes (behalve de laatste).

Voor kortere wandelingen (bijvoorbeeld met jonge kinderen) bekijk dan deze tips in Gelderland, Utrecht of Flevoland.

Ermelose Heide in Gelderland

Via Stichting Schapedrift of Staatsbosbeheer zijn meerdere wandelroutes te lopen over de hei bij Ermelo. Hoe dichtbij ik er ook woon, ik was er tot 2020 nog niet eerder (bewust) geweest. Wat heb ik moeten missen al die jaren! De heide was al bijna uitgebloeid, maar dat deed voor mij niets af van het uitzicht. Één met de natuur. Zo voelde het.

Bij de Schaapskooi kan je starten met veel verschillende wandelingen. Dus goed om daar even ter plekke de tijd voor te nemen of vooraf te kijken.

Cultuurhistorische wandeling van 8,5 kilometer start officieel bij Boshuis Drie, maar kan ook bij de Schaapskooi gestart worden. Het was even zoeken naar het eerste bordje, die is namelijk behoorlijk roze terwijl de officiΓ«le route kleur paars is (verkleurd door de zon). Het bordje start bij de hei als je voor het bezoekerscentrum staat. Je loopt eerst de hei op. Halverwege kom je dan bij Boshuis Drie langs.

De route loopt door verschillende soorten bos en een paar kleine stukjes hei.

Wandeling Romeins Marskamp (6 kilometer), je volgt de paaltjes met een romeinse soldaat erop. Deze wandeling start vanaf de parkeerplaats bij de Schaapskooi. Dus officieel kom je pas aan het einde bij de Schaapskooi en bezoekerscentrum. Deze wandeling gaat vooral over de hei.

Hulshorsterzand bij Hierden (Gelderland, vlakbij Harderwijk)

Nog zo’n verrassing aan de noordkant van de Veluwe. Een mooi stuifzandgebied vlakbij de snelweg A28. De route is 7 kilometer en uitgezet aan de hand van bruine paaltjes. Die paaltjes waren voor ons niet altijd even duidelijk. Maargoed, wij lopen bij bijna elke iets om… al is de kleur bruin in een winters landschap echt een uitdaging hoor!

De wandeling gaat vooral over de vlakte, maar neemt ook een stukje bos mee. De bossen heten Leuvenumse bossen, maar die beslaan een groot gebied. Dus vergis je niet waar je start.

Bekijk hier de wandeling op de website van Natuurmonumenten

Wekeromse Zand

En blijkbaar hebben we nog meer zandvlaktes in Nederland! Want ook het Wekeromse Zand is een grote zandvlakte. Het had eerder in de week geregend en dat scheelde wel, want anders had windkracht 4 mij een zanddouche gegeven πŸ™‚ Voordat je bij de parkeerplaats ‘United Souls’ bent, ga je over zandweggen. Gelukkig wist iemand mij op tijd te vertellen om even om te rijden. De eerste auto zat al vast in de modder. Dus een aanrader om de Hoeverweg te pakken vanaf de Wekeromseweg/Edeseweg. Dat is maar een klein stukje zandweg en ook van betere kwaliteit.

De rode route (6,2 km, mijn Fitbit gaf 6,95km aan) is duidelijk aangegeven. Behalve bijna op het eind waar je de rode route links en rechts kan nemen. Rechtsaf is een stukje extra lopen, maar dan loop je langs De bult Uitkijktoren die de moeite waard is. Geeft je meteen wat zone minuten πŸ˜‰

Al snel loop je over de zandvlakte, persoonlijk zou ik de route dan ook andersom lopen denk ik. Ik kwam nu mooie picknickplekjes tegen die te vroeg kwamen. Trouwens, aan bankjes geen gebrek op deze route. De route is veelzijdig: zand, hei, bos, vlak en heuvelachtig. Ook het middelpunt van Nederland kom je 2x tegen. Dus ik weet nog niet zo goed hoe dat zit…

Er lijkt een pad binnendoor te lopen, zodat je echt alleen maar een stukje zandvlakte neemt. Dat zou ik graag eens met onze kinderen proberen. 7 kilometer is voor hen net nog te lang.

Planken Wambuis bij Otterlo

Het is een klein stukje wandelen van “parkeerplaats Planken Wambuis” naar de gele route. Ik neem de route met de klok mee, maar andersom kan ook. Alleen is dat vanaf deze parkeerplek lastig te zien omdat de stip bijna weggevaagd is. De route is inclusief heen en terug naar de auto 9km.

De wandelroute is lekker veelzijdig en op wat even-goed-opletten punten goed aangeduid. Zelf interpreteer ik een aanwijzing verkeerd wat me 2 km omlopen oplevert (wel een mooi stukje wandelen, zie 3e foto). Dus zodra je alleen maar blauwe stippen ziet, teruglopen naar de laatste gele stip πŸ˜‰

Ondanks de sombere dag is de omgeving licht. De gevallen bladeren maken de grond bij de wortels van de bomen licht en ook het gewas is in de winter bijna lichtgevend. Onderweg kom ik een kudde koeien tegen die ik ook bleek te moeten doorkruizen. Niet mijn favoriet, maar ik durf het aan! Regelmatig zie ik sporen van dieren die daar leven. Leuk om te zien, al herken ik ze niet allemaal.

Onderweg (met een klein uitstapje) kom ik twee uitkijkpunten tegen. Mooie plekjes! Oja, onderweg genoeg bankjes voor een rustpauze.

Tip: maak een foto van het informatiebord, zodat je een overzicht hebt hoe de routes zich tot elkaar verhouden. Handig voor als je een afslag mist πŸ˜‰

De Sahara van Ommen

Ook in Overijssel is er een zandvlakte en de naam geeft het al aan: De Sahara. Ik had er een week voordat we een weekend weg gingen in Ommen nog nooit van gehoord. Hoe bijzonder dat dat kan in een nogal klein land als Nederland! Dus wij op pad naar de Sahara. Bij de parkeerplaats staat een bord met een aantal wandelingen. Het aantal parkeerplaatsen lijkt beperkt (wij waren op de fiets) want het lijkt een populaire plek voor fotoshoots. En dat kan ik me voorstellen.

Wij hebben een wandeling gedaan langs de zandvlakte, over de zandvlakte en dan nog een stuk door een mooi bos. Echt een aanrader! Ik weet alleen de kleur en lengte van de route niet meer. Nu waren we met z’n tweeΓ«n (was een weekend samen op pad :)) dus de route zal 5 – 7 kilometer geweest zijn.

Kaapse Bossen bij Doorn in de provincie Utrecht

Wij vonden een uitgeschreven route dat erg foutgevoelig was (vonden wij) ‘ga naar 100 meter links, ga voor huppeldepup rechts’. Maar er zijn gelukkig ook routes die duidelijker uitgezet zijn door Natuurmonumenten.

Onderweg kwamen we de uitkijktoren De Kaap tegen die een mooi uitzicht biedt over de omgeving. De toren is in coronatijd op drukke dagen niet open helaas.

De wandeling die wij liepen was ongeveer 9 kilometer en geeft een mooi kijkje in de natuur van de Utrechtse Heuvelrug.

De Beverroute Harderbos in Flevoland

Het was nat en koud. Op de kou kunnen we ons kleden. En Natuurmomenten had een omleiding om de minst begaanbare paden te omzeilen. Maar nog steeds zijn goede schoenen die tegen wat modder kunnen aan te raden! Zeker als je in of na een natte periode gaat.

Wij hadden dus een winterwandeling en dat maakt het bos wat kaal. Maar er was genoeg te zien: watertjes, vlonders, uitzicht, modderpaden en aan het einde van de route ook Hooglanders. Erg mooi om te zien, maar wel met een verhoogde hartslag. Gelukkig liepen er meerdere mensen (een vakantiepark lijkt trouwens erg dichtbij te liggen) waardoor we het lange pad langs deze dieren wel durfde te nemen.

De route is volgens de website 8,29 kilometer. Maar wij hadden een bordje gemist en maakte daardoor een klein rondje extra πŸ™‚

Bekijk de route op de website van Natuurmonumenten

Westerborkpad, de proloog in Amsterdam

Deze herdenkingsroute heeft een beladen verleden, want het pad is ter nagedachtenis van Joden die weggevoerd werden naar kamp Westerbork πŸ™

De route (deel 1 is 6,9 kilometer, deel 2 is 3,4 kilometer) gaat langs meerdere monumenten en musea. Ik combineerde deze wandeling met een bezoek aan het Anne Frank museum. Je zigzagt behoorlijk door het centrum van Amsterdam. Ik heb een paar jaar gewerkt in Amsterdam en herkende een aantal plekken en straten, maar kwam ook door zoveel straatjes en poorten die ik nog niet kende. Deze wandeling geeft dus een mooi beeld van Amsterdam.

Je wandelt van station naar station op deze LAW (Lange Afstand Wandeling), dus ik begon op Amsterdam Centraal Station en vertrok weer vanaf station Muiderpoort. Ik had het boekje Westerborkpad gekocht bij een museum. Het is een prijzig boekje, maar als je de prijs hardop leest, weet je wellicht waarom.

(Mocht je het boekje via deze link kopen, dan krijg ik een klein percentage. Dit verandert niets aan jouw aankoopprijs.)

De routes staan beschreven in het boekje en onderweg vind je ook de rood/witte stickers met een zwart teken erop. In Amsterdam zag ik de stickers wel, maar was erg blij met het boekje! Door wegwerkzaamheden was het anders wel lang zoeken waar ik de volgende aanwijzing kon vinden πŸ™‚

Ik weet niet of ik alle routes ga lopen, maar ik ga zeker nog een paar delen wandelen. In Museum Oud Nijkerk begreep ik dat de route elk jaar gelopen wordt door de makers, dus dan weet je dat de aanwijzingen nog goed zijn!

Amsterdamse Waterleidingduinen bij Zandvoort

Het klinkt heel Amsterdams, maar je mag nog even doorrijden totdat je borden Zandvoort ziet. En parkeren is zelfs in Aerdenhout! Het eerste parkeerterrein stond al vol toen we aankwamen om 10.10 uur. Gelukkig was er op de tweede nog een plekje voor onze auto.

We wilden erg graag Het Tientje van Waternet lopen, maar aangezien wij standaard verdwalen bij een wandeling πŸ™‚ hebben we de veilige oranje route gevolgd van 7 kilometer. Je loopt daar bos, langs veel watertjes en genoeg hertjes gezien onderweg. Of tenminste een kudde stond ons op te wachten bij het bezoekerscentrum. Bij terugkomst waren ze er niet meer, dus het was een gelukje in plaats van standaard aanwezig.

De route is behoorlijk heuvelachtig, dus onze spieren zijn weer goed getraind! En er zijn meerdere ingangen, dus ik ben van plan om zeker nog een keer te gaan.

Praktisch: wij betaalden 2 euro voor het parkeren, 1,50 euro per persoon voor het gebied en 3 euro voor een kaart. De kaart is niet nodig als je één van de gekleurde routes volgt. Het toegangskaartje is nodig voor het geval je gecontroleerd wordt. Bij de ingang Oranjekom / Oase is een pannenkoekrestaurant waar je ook broodjes of salades kan krijgen, een mooie afsluiter na de wandeling!

Bekijk deze wandeling op de website van het Waternet

Nationaal Park Kennemerland bij Bloemendaal aan Zee

Goed om vantevoren even naar de mogelijkheden te kijken qua parkeren. Vanaf elke parkeerplaats zijn er wel wandelmogelijkheden, dus dat scheelt πŸ™‚ Ben je van de lange wandelingen, dan kan je zelfs van parkeerplaats naar parkeerplaats wandelen, zodat je elke keer een ander stukje route neemt. Ideaal dus als je ter plekke wilt bepalen waar je benen toe in staat zijn πŸ™‚

Omdat de parkeerplaats bij het bezoekerscentrum (Koevlak) erg vol leek, zijn wij doorgereden naar parkeerplaats Parnassia. Een supergrote parkeerplaats. Al kan ik me voorstellen dat deze snel vol is op mooi weer dagen in het weekend. Beide parkeerplaatsen zijn betaald parkeren. Wij betaalden voor 2 uur iets minder dan 6 euro en waren erg dicht bij zee. Dus na de wandeling nog even over het strand gewandeld πŸ™‚

Wij hebben met de kinderen de route van 4(,5) kilometer gewandeld (groene route), de blauwe route vanaf deze parkeerplaats is 9 kilometer. De routes overlappen elkaar soms.

Ik vond het geweldig om door de duinen te wandelen, de zee te zien en de afwisseling in het duinlandschap. Hoe bedoel je gewoon zand en wat gras? Kijken richting het noorden was het minst mooie omdat je daar de rookschoorstenen van IJmuiden best wel goed ziet soms.

Op sommige plekken deel je het pad met fietsers en dat was in het weekend best druk. Verder liep je vooral door zand.

Bekijk hier de wandelmogelijkheden van NP Kennemerland

Door polder Arkemheen bij Nijkerk in Gelderland

Deze prachtige route mag in dit lijstje niet ontbreken! Het is meer een rondje wandelen van ongeveer 8 kilometer. Maar een divers rondje, want je loopt een lang stuk over de dijk met uitzicht over het water. En verder loop je door de weidse polder. Doordat een groot gedeelte Natura 2000 is, zal je regelmatig een vogelaar tegenkomen die graag foto’s maakt van Nederlands mooiste vogels.

Praktisch: parkeren is het makkelijkst bij het Stoomgemaal, je kan beide kanten over de dijk. Ga je rechtsaf, neem dan steeds de eerste weg rechts om weer bij je auto te komen. Dichtbij het Stoomgemaal zijn een aantal horecagelegenheden: Strandhuys Nijkerk, De Zuidwal en De Vuurtoren. Bij het Strandhuys is ook een camperplaats, voor onze camperaars die graag nog langer willen genieten van opkomende of ondergaande zon! De Vuurtoren is onderdeel van een redelijk nieuw vakantiepark.

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *