wandeltips in provincie Utrecht voor het hele gezin. Bos en stadspark.

Wandelen met kinderen in Utrecht

Wandelen met kinderen is leuk voor het hele gezin. De kinderen kunnen zich uitleven en zo hun energie lekker kwijt raken. We kunnen allemaal genieten van de natuur en het uitzicht. Onze kinderen vinden het erg leuk om bordjes te volgen, opdrachten te doen en te weten wat ze nu weer zien. Graag deel ik hier leuke wandelroutes om met kinderen te doen. Wij hebben nog jonge kinderen (6 en 4 jaar).

Provincie Utrecht: Amersfoort, Soest, Doorn, Zeist, Utrecht

Provincie Gelderland

Provincie Flevoland

Provincie Drenthe: tips volgen snel!

Wandeltips in Utrecht met kinderen

Omdat wij net in het puntje wonen dat ook dichtbij Utrecht ligt, wandelen we vaker buiten onze eigen provincie Gelderland dan er in! Gelukkig maakt dat de aanwezigheid van natuur er niet minder om.

Het Hoevelakense bos vlakblij Amersfoort

Bij het landgoed Hoevelaken ligt een niet al te groot bos. Helaas is het landgoed zelf alleen nog maar vanachter een hek te bekijken. Toch geeft het bos een mooie gelegenheid om een leuke wandeling te maken met de kinderen. In het midden ligt de laan, een lang, recht pad. Je vergist je al snel in de afstand (elke keer weer als we er met de kinderen zijn 😊).

Maar je kan al snel een paadje naar links en dan rechts nemen om zo van de drukke route af te gaan. Het bos is populair, dus als je met de auto komt is het op de populaire tijdstippen erg druk met mensen die hun hond uitlaten of gewoon genieten van het bos om de hoek. Aan de overkant van de drukke weg is ook nog een stukje bos. Daar hebben we zelf nog niet gewandeld met de kinderen.

Deze wandeltip is zonder een vaste wandelroute voor kinderen en daarom juist geschikt voor de jongere kinderen.

Bekijk hier deze wandeltip in het Hoevelakense Bos

Bosgebied Birkhoven in Amersfoort

Amersfoort is niet ver van ons, dus we zijn regelmatig te vinden in het bosgebied Birkhoven vlakbij Dierenpark Amersfoort. Parkeren is onlangs veranderd wat de entree naar het bos mooier heeft gemaakt. Er zijn verschillende paden te lopen, dus het kan maar zo zijn dat we de standaardroute nooit gelopen hebben 😊 Er is een grote vijver waar je omheen kan lopen, er is een soort van uitkijkheuvel. En met oudere kinderen kan je verder het bos in lopen om bij de open vlakte met veel zand te komen. Ook kan je langs het Dierenpark lopen (waar je soms dan de dieren hoort!) en langs het treinspoor. Altijd leuk voor treinliefhebbers. Het bos is groter dan je denkt en dat maakt het zo divers om er te zijn met de kinderen. Er zijn verderop in het bos ook fietspaden, die dan weer richting Baarn gaan.

Bekijk hier de website van het Birkenbos in Amersfoort

Soesterduinen bij Soest

Bos Γ©n duinen. Uitzichten en een trimbaan met leuke opdrachten (al is het wel echt voor volwassenen, sommigen zijn ook leuk voor de jonge kinderen). Heuveltjes op en af rennen. De kinderen vonden het erg leuk. We volgden de route van de gele paaltjes (3,5km), al was het niet overal even duidelijk. We vonden het alle vier erg leuk. Wat wel even wennen was, is dat de honden los mogen lopen in dit gebied. En die zijn soms wel erg groot in verhouding van onze kinderen. Helaas is dit gebied eigenlijk niet te doen voor rolstoelen en kinderwagens.

Pyramide van Austerlitz

Één goede tip: na het parkeren van je auto, loop even naar het informatiebord. Zo weet je welke kleur je voor wandeling moet volgen. Want ter plekke via Google zoeken werkt helaas niet zo goed.

  • rood = pyramide wandeling van ongeveer 45 minuten
  • groen = Franse Put wandeling van 1 uur en 15 minuten

Wij hebben uiteindelijk voor de rode gekozen omdat de kinderen toch moe waren. En dat was wel op een mooi punt dat we een keuze konden maken om door te lopen voor groen of eerder ‘af te slaan’ voor rood πŸ™‚

De pyramide was helaas dicht toen wij er waren. Maar je kan er wel mooi omheen lopen en er is een groot veld ervoor zodat je daar even kan voetballen (als het niet te druk is) of voor je picknick!

Ook het speeltuinpark was dicht door de richtlijnen, maar het zag er leuk uit in combinatie met een wandeling in het bos!

Bekijk hier de website voor wandelingen bij de Pyramide van Austerlitz

De heuvel op en af in Doorn

Een heerlijke wandeling door de bossen en Nederlandse heuvels in het Nationale Park De Utrechtse Heuvelrug. We kiezen voor de 5 kilometer wandeling met de rode streepjes. Deze informatie moest ik wel van de website halen, de app van Natuurmonumenten laat alleen het kaartje zien (dat helaas met de gps van mijn telefoon niet goed werkte).

Het hoogteverschil, volgens Fitbit, is 65 meter. Erg leuk voor de kinderen en ook goed voor onze eigen beenspieren. Één van de hoogtepunten is de 25 meter hoge uitkijktoren. Door corona momenteel gesloten, maar ik weet van een eerdere wandeling dat je ver kan kijken bij mooi weer.

De wandeling lijkt me minder geschikt voor wandelwagens, maar we zagen ze wel veel. Helaas is het bospad te oneffen en soms te modderig voor rolstoelen. Er liepen ook wel veel honden op de route.

Ongeveer halverwege is er een open plek (vlakbij een lunchcafΓ©) met een aantal bankjes, veel zand en vooral zon. Heerlijk was het in de winterzon.

Er is ook een hele korte wandeling (naar de uitkijktoren) en een wandeling van 9 kilometer. Er is genoeg parkeergelegenheid in principe en een duidelijk bord op de parkeerplaats.

Bekijk hier de website van Natuurmonumenten over deze route

Landgoed Heidestein wandeling in Zeist

De parkeerplaats was even zoeken nu ze met de weg bezig zijn, maar Google Maps wist wel raad met de bestemming in plaats van het oorspronkelijke adres πŸ™‚ Dus gelukkig konden we starten met het volgen van de rode paaltjes.

Het eerste stuk door het bos is leuk, maar niet bijzonder. Totdat je bij een schaapskooi komt, waar aan het einde van de route, een kleine dierenroute verstopt blijkt te zijn. Ook is er een route waar je vragen tegenkomt op schapenborden. Dus met hele jonge kinderen is de route naar de schaapskooi leuk om te lopen.

Wij hebben de route van 4,5 kilometer gelopen dat verder het bos in gaat en daarna de hei op. Het weer maakte de foto’s niet zo indrukwekkend, maar het zag er echt super uit. De tunneltjes waar we doorheen liepen, vonden de jongens erg leuk.

Bekijk hier de website van deze Heidestein wandeling.

Wandelen met kinderen in de stad Utrecht

In de wijk Overvecht van Utrecht vindt je vanuit het park een leuke wandelroute richting het Gagelbos. Bij de kinderboerderij (startpunt) is ook een speeltuin die tijdens Covid-19 open is gelukkig. Tijdens de route kan je een aantal opdrachtjes doen. In het Gagelbos is ook een speelbos waaronder vlot varen, verschillende touwbruggen over het water en wat speeltoestellen.

De route in het park wordt aangeduid met heel veel kleurige stippen. In het bos zijn het weer gekleurde palen. Mooi overzichtelijk dus! De route is ongeveer 4 kilometer. Het begin en het einde van de route door het park is hetzelfde. Maar dat is geen straf, want in het park zijn meerdere speeltuintjes en een tokkelbaan πŸ™‚

Download hier de Gageltocht route en opdrachtbeschrijving

Deze leuke routes bewaren op Pinterest? Pin dan deze afbeelding zodat je het snel weer terug kan vinden bij je favorieten op Pinterest πŸ™‚

Geef een antwoord

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *