wandeltips in provincie Utrecht voor het hele gezin. Bos en stadspark.

Wandelen met kinderen in Utrecht

Wandelen met kinderen is leuk voor het hele gezin. De kinderen kunnen zich uitleven en zo hun energie lekker kwijt raken. We kunnen allemaal genieten van de natuur en het uitzicht. Onze kinderen vinden het erg leuk om bordjes te volgen, opdrachten te doen en te weten wat ze nu weer zien. Graag deel ik hier leuke wandelroutes om met kinderen te doen.

Provincie Gelderland

Provincie Flevoland

Wandeltips in Utrecht met kinderen

Omdat wij net in het puntje wonen dat ook dichtbij Utrecht ligt, wandelen we vaker buiten onze eigen provincie Gelderland dan er in! Gelukkig maakt dat de aanwezigheid van natuur er niet minder om.

Kwintelooijen bij Rhenen (1,5 of 3 km)

Kwintelooijen is een recreatiebos en wat voor één! Ondanks dat er geen speelbos is, is er genoeg te doen. De bekendste activiteit is wel de kleiberg. Een behoorlijk hoge heuvel waar kinderen geen genoeg van kunnen krijgen πŸ™‚ Extra set schone kleding en sokken is aan te raden πŸ˜‰

Verder is er een BMX / MTB parcour waar je leuk kan crossfietsen en mountainbiken (let op: er zitten kosten aan het vignet). Ook kan je de lange trap op naar boven voor een mooi uitzicht over het park. Op de open vlakte werd gevoetbald en met vliegtuigjes gespeeld.

Wij liepen het 1,5 kilometer rondje door het recreatiebos en samen met het van en naar de auto lopen hadden we 4,5 in de benen. We hadden de auto geparkeerd bij restaurant Soof, omdat de parkeerplaats voller dan vol was. En door het mooie weer op 1 januari hadden veel mensen de behoefte aan buitenlucht.

Er is ook een 3 kilometer wandeling (groen) die je wat hogerop laat wandelen. Iets voor de volgende keer!

Voor meer informatie over parkeren en het vignet bekijk deze pagina

Het Hoevelakense bos vlakblij Amersfoort

Bij het landgoed Hoevelaken ligt een niet al te groot bos. Helaas is het landgoed zelf alleen nog maar vanachter een hek te bekijken. Toch geeft het bos een mooie gelegenheid om een leuke wandeling te maken met de kinderen. In het midden ligt de laan, een lang, recht pad. Je vergist je al snel in de afstand (elke keer weer als we er met de kinderen zijn 😊).

In de herfst is het leuk paddenstoelen zoeken. Wij kwamen in een uurtje al 8 of 9 soorten zwammen tegen!

Maar je kan al snel een paadje naar links en dan rechts nemen om zo van de drukke route af te gaan. Het bos is populair, dus als je met de auto komt is het op de populaire tijdstippen erg druk met mensen die hun hond uitlaten of gewoon genieten van het bos om de hoek. Aan de overkant van de drukke weg is ook nog een stukje bos. Daar hebben we zelf nog niet gewandeld met de kinderen.

Deze wandeltip is zonder een vaste wandelroute voor kinderen en daarom juist geschikt voor de jongere kinderen.

Bekijk hier deze wandeltip in het Hoevelakense Bos

Bosgebied Birkhoven in Amersfoort

Amersfoort is niet ver van ons, dus we zijn regelmatig te vinden in het bosgebied Birkhoven vlakbij Dierenpark Amersfoort. Parkeren is onlangs veranderd wat de entree naar het bos mooier heeft gemaakt. Er zijn verschillende paden te lopen, dus het kan maar zo zijn dat we de standaardroute nooit gelopen hebben 😊 Er is een grote vijver waar je omheen kan lopen, er is een soort van uitkijkheuvel. En met oudere kinderen kan je verder het bos in lopen om bij de open vlakte met veel zand te komen. Ook kan je langs het Dierenpark lopen (waar je soms dan de dieren hoort!) en langs het treinspoor. Altijd leuk voor treinliefhebbers. Het bos is groter dan je denkt en dat maakt het zo divers om er te zijn met de kinderen. Er zijn verderop in het bos ook fietspaden, die dan weer richting Baarn gaan.

Bekijk hier de website van het Birkenbos in Amersfoort

Kasteel Groeneveld in Baarn

Aan de rand van Baarn (tenminste vanaf snelweg gezien :)) ligt Kasteel Groeneveld. En bij een kasteel hoort een grote tuin. In deze tuin die er uitziet als een park is het leuk wandelen. Er zijn 2 uitgezette routes: 2,5km en 6km. Maar ook via de app Komoot zijn er meerdere variaties en lengtes te vinden.

Parkeerruimte genoeg en het is gratis. Al kan het in een weekend of tijdens een evenement op het kasteel wel druk zijn. Bij het kasteel zit ook een horecagelegenheid.

Wij liepen de 2,5 kilometer en onderweg kwamen we borden met uitleg tegen waar ook een rebus op stond. Voor de kinderen dus een leuke hersenkraker voor onderweg!

Rondje Henschotermeer bij Woudenberg

Een leuke wandeling die je kan combineren met de voetjes in het zand. Dus vergeet zeker een schep en emmer niet. Het meer ligt vlakbij de pyramide van Austerlitz (6 minuten met de auto) en de hei. Het meer staat bekend om het tropische gevoel dat je krijgt door de kleur van het water.

Een rondje om het hele meer is ongeveer 2,5 kilometer en kan over een verhard pad. Wil je jezelf uitdagen, dan kan je ook door het mulle zand lopen πŸ™‚ Het grootste deel van het jaar zijn de twee bruggen ook toegankelijk en kan je het rondje ook inkorten naar 1,9 kilometer. Ik ben er een keer geweest in februari en toen was er een dicht.

Zodra het wat zonniger en drukker wordt, is ook de horeca open. Let wel op de parkeerkosten. In het laagseizoen kan je bij de automaat betalen. In het hoogseizoen (check de website wanneer dat begint en eindigt) moet je ook een dagtarief per persoon betalen. Dus dan zou ik er zeker een stranddag van maken, want anders is het wel een dure wandeling!

Landgoed Den Treek bij Leusden

Natuurlijk wel van gehoord, maar zelf nog nooit gewandeld tot november 2022 (je leert nog eens wat bij op latere leeftijd ;)). Deze keer volgden we de route Van Langeveen tot Vogelwater Den Treek. (bekt misschien niet zo lekker, maar ziet er leuk uit).

Startpunt: parkeerplaats aan het einde van Waterlooweg. Vanaf de Doornseweg sla je eerst de parellelweg in zodat je af kan slaan. Ik vond de instructies voor de start wat ingewikkeld, maar Google Maps deed het prima en bij het inrijden in de straat was de parkeerplaats in de verte al te zien. Deze route is 5,5km.

Een leuke route die erg goed aangegeven is met blauw-gele ‘vlaggetjes’ op bomen en paaltjes. En daar vind je er genoeg van. Wij kwamen met ons ‘bingo’ spelletje tot de 70 πŸ˜€

Vind hier alle themawandelingen over dit landgoed.

Vliegbasis Soesterberg

De Vliegbasis is vooral een museum. Maar voor als je kinderen nog niet het geduld hebben om echt langs alle informatie te wandelen, is er gelukkig het buitenterrein. Vrij toegankelijk en bijzonder uitgebreid. Parkeren kan bij de Vliegbasis zelf (dat leek niet alleen tijdelijk gratis) of net daarbuiten.

De mooiste geschiedenis van de militaire vliegtuigen staat natuurlijk binnen, maar je wordt al snel verwelkomd door oude tankwagens. Naast de wandelpaden is er ook een hindernisbaan voor de kinderen om zich op uit te leven. Je kan vrij rond het gebouw en in het park wandelen. Waar ook meerdere monumenten staan.

Ideaal uitje voor een paar uurtjes. Met oudere kinderen is het wellicht leuk om de 5km route te wandelen langs het munitiepark. Voor deze route volg je de rode paaltjes.

Landgoed De Paltz naast vliegbasis Soesterberg

Naast de vliegbasis start de wandeling over landgoed De Paltz. Een verrassend heuvelachtige wandeling van ongeveer 3,4km. Wij vonden 21 paaltjes, helaas is de gele markering van veel paaltjes verdwenen. Maar dat mocht de pret van onze paaltjesbingo niet drukken. De kinderen hebben met 11-10 gewonnen πŸ˜‰ De route was erg mooi, ook door het weer natuurlijk, maar voorlopig één van de mooiste routes die we in de provincie Utrecht hebben gewandeld.

De verrassing was het doolhof langs de route. Leuk voor de kinderen en overzichtelijk voor de ouders.

Deze wandeling is goed te combineren met een bezoek aan de Vliegbasis trouwens.

Meer informatie over deze wandelingen vind je hier.

Soesterduinen bij Soest

Bos Γ©n duinen. Uitzichten en een trimbaan met leuke opdrachten (al is het wel echt voor volwassenen, sommigen zijn ook leuk voor de jonge kinderen). Heuveltjes op en af rennen. De kinderen vonden het erg leuk. We volgden de route van de gele paaltjes (3,5km), al was het niet overal even duidelijk. We vonden het alle vier erg leuk. Wat wel even wennen was, is dat de honden los mogen lopen in dit gebied. En die zijn soms wel erg groot in verhouding van onze kinderen. Helaas is dit gebied eigenlijk niet te doen voor rolstoelen en kinderwagens.

Er zijn twee parkeerplaatsen:
– Parkeerplaats Foekenlaan 25 (voor de Lange Duinen). Hier loopt alleen de blauwe route van ongeveer 5-5,5km langs
– Parkeerplaats Sparrenlaan (deze heeft minder plaatsen). Hier start de gele route van 3,5km. Ook is hier de trimbaan.

Wij zijn vanaf de Foekenlaan de duinen overgegaan (de wandelingen zijn er om heen en/of in het bos) en hebben toen de blauwe paaltjes terug naar de parkeerplaats gevolgd. Dat was een rondje van 3km.

Pyramide van Austerlitz

Één goede tip: na het parkeren van je auto, loop even naar het informatiebord. Zo weet je welke kleur je voor wandeling moet volgen. Want ter plekke via Google zoeken werkt helaas niet zo goed.

  • rood = pyramide wandeling van ongeveer 45 minuten
  • groen = Franse Put wandeling van 1 uur en 15 minuten

Wij hebben uiteindelijk voor de rode gekozen omdat de kinderen toch moe waren. En dat was wel op een mooi punt dat we een keuze konden maken om door te lopen voor groen of eerder ‘af te slaan’ voor rood πŸ™‚

De pyramide was helaas dicht toen wij er waren. Maar je kan er wel mooi omheen lopen en er is een groot veld ervoor zodat je daar even kan voetballen (als het niet te druk is) of voor je picknick! Als het wel druk is, dan wordt deze ruimte voor parkeren gebruikt.

Het speeltuinpark is een leuke combinatie met een wandeling. De entree is gratis en wij betaalden voor 12 muntjes 13 euro. De kinderen kunnen dan kiezen uit een treintje (voor de jonge kinderen), botsauto’s, zweefmolen, draaimolen en vliegtuigjes. Ook is er een kleine arcadehal waar je je kleingeld voor nodig hebt… Achter de attracties ligt een gewone speeltuin met toestellen voor de kleine kinderen tot de grote kinderen. Er zijn picknicktafels als je je eigen broodjes wilt eten, maar er is ook een horecaterras. We zagen veel families op een drukke Hemelvaartsdag.

Bekijk hier de website voor wandelingen bij de Pyramide van Austerlitz

Kuil van Drakensteyn bij Lage Vuursche (2, 4 of 6 km)

De 6 km wandeling (Boswachterspad) is eigenlijk een combinatie van de 4 km (witte bordjes) en 2 km (rode bordjes). Het is een verrassend veelzijdige route door bos, over de hei, hoogteverschillen, brede en smalle paadjes.

De naam van de rode route was een beetje teleurstellend, want ik heb geen kasteel kunnen zien op de Kasteeltuinroute… Voor de kinderen is het leuk om zo nu en dan een heuveltje erbij te pakken of een zijpad te nemen. Een klein stukje gaat langs het prikkeldraad. Op 2 plekken kan je grazers (dus koeien :)) tegenkomen.

Parkeren is ideaal bij de Kuil en er is ook een horeca gelegenheid aan de andere kant van de kuil.

Startpunt: Parkeerplaats recreatieterrein Drakensteyn, Zevenlindenweg 9, Lage Vuursche

De heuvel op en af in Doorn

Een heerlijke wandeling door de bossen en Nederlandse heuvels in het Nationale Park De Utrechtse Heuvelrug. We kiezen voor de 5 kilometer wandeling met de rode streepjes. Deze informatie moest ik wel van de website halen, de app van Natuurmonumenten laat alleen het kaartje zien (dat helaas met de gps van mijn telefoon niet goed werkte).

Het hoogteverschil, volgens Fitbit, is 65 meter. Erg leuk voor de kinderen en ook goed voor onze eigen beenspieren. Één van de hoogtepunten is de 25 meter hoge uitkijktoren. Door corona momenteel gesloten, maar ik weet van een eerdere wandeling dat je ver kan kijken bij mooi weer.

De wandeling lijkt me minder geschikt voor wandelwagens, maar we zagen ze wel veel. Helaas is het bospad te oneffen en soms te modderig voor rolstoelen. Er liepen ook wel veel honden op de route.

Ongeveer halverwege is er een open plek (vlakbij een lunchcafΓ©) met een aantal bankjes, veel zand en vooral zon. Heerlijk was het in de winterzon.

Er is ook een hele korte wandeling (naar de uitkijktoren) en een wandeling van 9 kilometer. Er is genoeg parkeergelegenheid in principe en een duidelijk bord op de parkeerplaats.

Bekijk hier de website van Natuurmonumenten over deze route

Landgoed Heidestein wandeling in Zeist

De parkeerplaats was even zoeken nu ze met de weg bezig zijn, maar Google Maps wist wel raad met de bestemming in plaats van het oorspronkelijke adres πŸ™‚ Dus gelukkig konden we starten met het volgen van de rode paaltjes.

Het eerste stuk door het bos is leuk, maar niet bijzonder. Totdat je bij een schaapskooi komt, waar aan het einde van de route, een kleine dierenroute verstopt blijkt te zijn. Ook is er een route waar je vragen tegenkomt op schapenborden. Dus met hele jonge kinderen is de route naar de schaapskooi leuk om te lopen.

Wij hebben de route van 4,5 kilometer gelopen dat verder het bos in gaat en daarna de hei op. Het weer maakte de foto’s niet zo indrukwekkend, maar het zag er echt super uit. De tunneltjes waar we doorheen liepen, vonden de jongens erg leuk.

Bekijk hier de website van deze Heidestein wandeling.

Wandelen met kinderen in de stad Utrecht

In de wijk Overvecht van Utrecht vindt je vanuit het park een leuke wandelroute richting het Gagelbos. Bij de kinderboerderij (startpunt) is ook een speeltuin die tijdens Covid-19 open is gelukkig. Tijdens de route kan je een aantal opdrachtjes doen. In het Gagelbos is ook een speelbos waaronder vlot varen, verschillende touwbruggen over het water en wat speeltoestellen.

De route in het park wordt aangeduid met heel veel kleurige stippen. In het bos zijn het weer gekleurde palen. Mooi overzichtelijk dus! De route is ongeveer 4 kilometer. Het begin en het einde van de route door het park is hetzelfde. Maar dat is geen straf, want in het park zijn meerdere speeltuintjes en een tokkelbaan πŸ™‚

Download hier de Gageltocht route en opdrachtbeschrijving

Speelbos Nieuw Wulven in Houten

Geen lange wandeling hier gemaakt, maar er zijn wel langere wandelingen (7 kilometer) mogelijk vanaf het startpunt. En dat startpunt ligt niet bij het speelbos zelf, dus het was even omrijden naar de parkeerplaats aan Binnenweg 26.

Wij wandelen dus die ene kilometer direct naar het speelbos. Ik had al gelezen dat niet alle speeltoestellen die je op internet tegenkomt er zijn. Dus mijn enthousiasme was vooraf behoorlijk getemperd. Gelukkig dat er toch nog een stuk of 5 waren met daarbij twee kleine doeltjes. Dus neem zeker een bal mee!

Op de route vanaf de parkeerplaats, je wandelt langs het bos, vind je een aantal opdrachten. Wij hebben er maar 5 gevonden van de 7, dus wellicht dat we een binnendoorweg hadden gevonden πŸ™‚

Tijdens ons bezoek was het de temperatuur onder nul, dus erg lang zijn we niet gebleven. Gelukkig had ik een handdoek mee om wat toestellen droog te vegen. De temperatuur was vooral voor mij laag trouwens, want de jongens en buurjongen hadden nergens last van en speelden met plezier!

Lees hier meer over dit speelbos

Naarder Eng, Gooimeer

In de provincie Noord-Holland, maar zo dichtbij Utrecht, dat het een plekje in deze blog krijgt πŸ™‚

Wat een verrassing na de villa wijk. Het Naarder Eng bos waarin je een kabouterpad en 3 langere wandelingen vindt! Wij gingen voor de 5 kilometer (rood), maar je kan ook kiezen voor 7,5 (groen) en 9,5 kilometer (geel). De bordjes zijn erg duidelijk en veelvuldig langs de route te vinden. Dus genoeg tijd om te genieten van het bos, de weilanden, de heuvels en het uitzicht op het water.

Voor de route en parkeren is het handig om theehuis Bos en Hei aan te houden. De parkeerplaats is achterom. Wij waren er op een maandagmiddag en ik kan me voorstellen dat het er in een weekend erg druk is.

Er werden op dit tijdstip veel honden uitgelaten, maar dat is vaker het geval als een bos dichtbij huizen ligt. Laarzen aan is aan te raden, al heeft onze oudste de finish gehaald met droge voeten in zijn schoenen πŸ™‚

Deze leuke routes bewaren op Pinterest? Pin dan deze afbeelding zodat je het snel weer terug kan vinden bij je favorieten op Pinterest πŸ™‚

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *