wandeltips flevoland samen met kinderen

Wandelen met kinderen in Flevoland

Wandelen met kinderen is leuk voor het hele gezin. De kinderen kunnen zich uitleven en zo hun energie lekker kwijt raken. We kunnen allemaal genieten van de natuur en het uitzicht. Onze kinderen vinden het erg leuk om bordjes te volgen, opdrachten te doen en te weten wat ze nu weer zien. Graag deel ik hier leuke wandelroutes om met kinderen te doen. Wij hebben nog jonge kinderen (6 en 4 jaar).

Provincie Utrecht

Provincie Gelderland

Leuke wandelingen met kinderen in Zeewolde.

Tijd voor wandeltips in Flevoland!

Omdat we dichtbij Flevoland wonen, maken we vaak de oversteek over het water om daar te gaan wandelen. Flevoland staat misschien bekend als één grote polder, maar bij Zeewolde is er inmiddels veel bos. En daar maken we graag gebruik van!

Het kabouterpad in het Harderbos

Een hit met verjaardagsfeestjes en ook privé maken wij regelmatig gebruik van de korte wandeling op het Kabouterpad. Per seizoen zijn er verschillende opdrachtjes voor de kinderen tijdens de route. De route, volgens de website, is ongeveer 750 meter lang.

Afgelopen weekend ontdekt dat de route wel kan uitbreiden door op het laatst de route met de blauwe bordjes te volgen. In de zomereditie is dat ook één van de opdrachtjes. Aan het einde van de route zijn er een aantal speelmogelijkheden en een waterspel. Ook zijn er een paar picknicktafels zodat je ook echt nog even kan blijven hangen. Het is te doen om met een wandelwagen door het bos te rijden. Een rolstoel is minder geschikt, maar bij droog weer zou het kunnen.

De route met de blauwe bordjes leidt ook naar een speelgedeelte voor de wat grotere kinderen. En de dikste boom van Zeewolde staat ook iets verderop langs de oranje route. Zelf kunnen wij geen oranje paaltjes meer ontdekken, dus aanrader om even een foto van het informatiebord te maken 🙂

Bekijk hier de website van het kabouterpad

Blote voetenpad bij natuurkampeerterrein De Dasselaar

Een korte blote-voeten-kabouterpad vindt je bij de parkeerplaats van natuurkampeerterrein de Dasselaar. De wandeling is maar 500 meter, maar leuk voor erg jonge kinderen. Je struint door het bos. Wij hielden onze schoenen gewoon aan, maar zelfs dan was het een leuk rondje.

Natuurpad Horsterwold

Horsterwold is eigenlijk hetzelfde bos als het Harderbos waar je het kabouterpad vind. Daar kan je ook deze lichtblauwe route volgen (bordjes met een hut erop). De wandeling is 2,2 kilometer, dus net iets langer dan het kabouterpad. Onderweg kom je een aantal activiteiten tegen die je kan doen, zoals proberen te lopen over een dik touw.

Wij hebben deze route in de sneeuw gewandeld, maar inmiddels ook zonder sneeuw. En misschien nog wel leuker, omdat je nu het pad ziet en het klimparcour goed kan doen.

Bekijk hier de website van het natuurpad

De avonturenroute in het Harderbos – Harderwijk / Zeewolde

Ook al is de Avonturenroute in hetzelfde bos van Zeewolde. Het ligt echt wel op een andere plek dan het startpunt van het Kabouterpad. Deze route is 5,4 kilometer lang. Eerst waren we bang dat dit misschien te lang zou zijn voor onze kinderen. Maar het ging prima! Een minpuntje zijn de beperkte aanwezigheid van picknicktafels. Dus pas tussen punt 7 en 8 op de route is er één. Een picknickkleed is dan wel aan te raden, alhoewel je ook niet veel open plekken tegenkomt. De jongens vonden het hier al heel leuk om de bordjes van de route te volgen.

Onderweg zijn er een aantal ‘activiteiten’. Zoals de kleine hangbrug, de uitkijktoren, beversporen volgen en de grote brug. De meeste activiteiten zijn op het begin van de route, dus je kan ook prima bij de grote brug weer omdraaien om zo de route in te korten. Je wandelt een klein stukje langs een vakantiepark, maar verder zie je vooral bos en water.

Dit is niet alleen wandelen met kinderen, maar ook leuke dingen doen onderweg. 

Bekijk hier de website van de avonturenroute

Het Klimaatbos vlakbij Biddinghuizen

4,2 kilometer wandelen door verschillende soorten bos (boomsoorten) en langs het water. Bijna bij het einde kom je op een groot veld waar een paar speeltoestellen zijn voor de wat grotere kinderen (onze zoon van 4 jaar was eigenlijk te klein) en een mooi uitzicht over het water.

Ook dit Klimaatbos is onderdeel van het Harderbos. Deze route start vanaf een andere plek dan bijvoorbeeld het Kabouterpad. De parkeerplaats ligt naast het beginpunt, dus dat is lekker makkelijk! Ik schat dat er ruimte is voor een auto of 15, dus volgens mij is er altijd plek.

Bekijk hier de website voor de Klimaatroute

Het waterloopbos bij Marknesse

Een beetje bij ons uit de buurt (uurtje rijden), maar erg de moeite waard! Zelfs in de winter. In het Waterloopbos van Natuurmomumenten zijn er meerdere routes te bewandelen. Maar je kan ook je eigen gang gaan. De kinderen vinden het volgen van bordjes nu eenmaal leuk, dus wij hebben het bewandelde pad gekozen!

De kortere routes zijn of wit (3 kilometer, alhoewel de Fitbit 4,2 aangaf) en paars (3,3 kilometer). De paarse route is geschikt voor rolstoelen en dus ook wandelwagens. Je loopt een keer binnendoor en je loopt op een andere plek wat om. Wij kozen voor de witte route die soms door het bos gaat.

Er zijn veel bruggetjes en dat is eigenlijk niet verwonderlijk als je weet dat dit bos vol ligt met schaalmodellen van waterwerken. Hier probeerden de engineers uit wat later in het groot nagemaakt is in Rotterdam, Libië of zelfs Thailand.

Er is ook de mogelijkheid om de OERRR opdrachten te doen. Helaas was dat door Covid19 nu niet te doen. Maar dat staat wel op ons verlanglijstje. Hier zijn wel kosten aan verbonden.

Naast de pijltjes staat er bij elk schaalmodel een uitgebreide omschrijving, dus naast leuk is het nog leerzaam ook.

Bekijk hier de website van het Waterloopbos.

Deze leuke routes bewaren op Pinterest? Pin deze afbeelding aan je favorieten. #MakkelijkTerugVinden

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *