wandeltips met kinderen in provincie gelderland

Wandelen met kinderen in Gelderland

Wandelen met kinderen is leuk voor het hele gezin. De kinderen kunnen zich uitleven en zo hun energie lekker kwijt raken. We kunnen allemaal genieten van de natuur en het uitzicht. Onze kinderen vinden het erg leuk om bordjes te volgen, opdrachten te doen en te weten wat ze nu weer zien. Graag deel ik hier leuke wandelroutes om met kinderen te doen. Wij hebben nog jonge kinderen (6 en 4 jaar).

Provincie Gelderland: Ede, Nijkerk, Hoevelaken, Putten, Ermelo, Voorthuizen, Kootwijk, Radio Kootwijk, Nunspeet, Epe

Kijk hier voor wandeltips met kinderen in de provincie Utrecht

Kijk hier voor wandeltips met kinderen in de Provincie Flevoland

Wandeltips Gelderland

Met de veluwe om de hoek en water aan de andere kant zijn we gezegend met veel natuur om ons heen.

Uitzichtpunt De Valenberg

Ik noemde het een uitkijktoren. En daarmee had ik vooral ‘hoge’ verwachtingen geschept bij de kinderen. Maar het is met recht een uitzichtpunt. Want op de route naar de uitkijk loop je bijna ongemerkt de hoogte in. En dat maakt het uitzicht niet minder mooi, alleen de toren wat minder spectaculair 🙂

De wandelroute is een heen- en weertje vanaf de parkeerplaats. Naast het fietspad loopt een zandweg die prima te bewandelen is. Je loopt door het bos en uiteindelijk langs een weide waar je pas ziet dat je de hoogte in bent gegaan. De totale wandeling (heen + terug) komt daarmee op 4,3 kilometer.

Helaas voor ons was er net een groep fotografen op het platform. Daardoor voelde het behoorlijk vol en zijn wij niet lang gebleven. Aan de andere kant van het uitzichtpunt zagen we bordjes van een klompenpad. Dus voor volwassenen leuk om een langere wandeling te maken. De omgeving zag er mooi uit!

Praktisch: parkeer op de parkeerplaats dat naast de Planken Wambuisweg ligt op de Apeldoornseweg. Google Maps stuurt je verder door een park op. Maar van daaruit loop je aan de verkeerde kant van het hek.

Het Hoevelakense bos vlakblij Amersfoort

Bij het landgoed Hoevelaken ligt een niet al te groot bos. Helaas is het landgoed zelf alleen nog maar vanachter een hek te bekijken. Toch geeft het bos een mooie gelegenheid om een leuke wandeling te maken met de kinderen. In het midden ligt de laan, een lang, recht pad. Je vergist je al snel in de afstand (elke keer weer als we er met de kinderen zijn 😊).

Maar je kan al snel een paadje naar links en dan rechts nemen om zo van de drukke route af te gaan. Het bos is populair, dus als je met de auto komt is het op de populaire tijdstippen erg druk met mensen die hun hond uitlaten of gewoon genieten van het bos om de hoek. Aan de overkant van de drukke weg is ook nog een stukje bos. Daar hebben we zelf nog niet gewandeld met de kinderen.

Deze wandeltip is zonder een vaste wandelroute en daarom juist geschikt voor de jongere kinderen. Het zijn korte weggetjes die al snel weer terugkomen op het middenpad.

Bekijk hier deze wandeltip in het Hoevelakense Bos

Over de dijk bij het Stoomgemaal in Nijkerk

Even uitwaaien of gewoon genieten van het water en de wind kan makkelijk in de buurt van het Stoomgemaal Arkemheen. Doordat de meeste stranden tegenwoordig entree vragen, parkeren wij graag bij het Stoomgemaal om zo even over de dijk bij het water te wandelen. Met onze kinderen zijn we vaak toch niet heel lang onderweg, maar kunnen zo wel kijken naar boten, vogels, zwanen aan de ene kant bij het water en aan de andere kant zien we de weide polder en het Stoomgemaal.

Bekijk hier de website van het Stoomgemaal

Wandeling rond kasteel Oldenaller tussen Nijkerk en Putten

In de omgeving van Nijkerk zijn een aantal kastelen en grote landhuizen. Één daarvan is kasteel Oldenaller. Het is leuk wandelen rondom het kasteel in het kasteelbos. De laan vanaf de parkeerplaats naar het kasteel zelf is best lang. Gelukkig kan je vogelhuisjes tellen. Er zijn ook langere wandelingen mogelijk (3,5 of 8 of 11 kilometer) die je meer bos en polder laat zien.

Ook deze wandeling kan bij mooi weer of op een zondag druk zijn. Je ziet het al aan het aantal geparkeerde auto’s. Mocht dat zo zijn, dan rijden wij meestal door naar het bos in Ermelo. Wel zo coronaproof 🙂

Bekijk hier de website over de wandelroute Oldenallerpad

Landgoed Schovenhorst bij Putten

Een nieuwe ontdekking op de Veluwe is wel Landgoed Schovenhorst. Het ligt tussen Putten en Garderen. Er is niet zomaar één route, maar je kan verschillende rondjes lopen. Ideaal dus als je nog niet weet voor hoelang je wilt wandelen. Vroeger was het een kwekerij en dan zie je nog terug in het bos. Bijna elke boom heeft een kaartje waarop staat hoe de boom heet en waar de boom oorspronkelijk groeit. Ook is het bos onderverdeeld in Amerika, Europa en Azië.

De bostoren zelf, 40 meter hoog en 235 trapreden, is de moeite waard. Een kleine tuin vindt je bovenaan en je kan helemaal rondlopen om van het mooie uitzicht te genieten. Er is iets lager een soort van klimattractie voor de kinderen. En aangezien kinderen meer durven dan de ouders, heb ik onze oudste zijn gang maar laten gaan 😉

De kinderen vonden het volgen van de bordjes erg leuk, al is de bostoren niet 1-2-3 te vinden. Je moet daarvoor ook een (drukke) weg oversteken, dus laat de kinderen zeker niet vooruit lopen. (vanuit het bos richting de omheinde tuin (inclusief brasserie) sla je het beste voor de tuin linksaf om al snel de weg te kunnen oversteken. Je ziet aan de overkant dan al een hoog bord met foto’s van de bostoren). De entree is 4 euro per persoon, maar 2 kinderen kunnen samen prima door de draaideur (je hebt dit niet van mij :))

Bekijk hier de website van Landgoed Schovenhorst

Oud-Groevenbeek tussen Ermelo en Putten

Hei of bos, het kan beiden bij Oud-Groevenbeek. Vanaf de parkeerplaats Oud-Groevenbeek aan de Watervalweg, 3851 VG in Ermelo kan je kiezen uit twee wandelingen. Beide zijn ongeveer 3km lang en op de hei kan je met gemak een omweg maken.

De rode wandeling leidt je de hei op. De gele brengt je naar het theehuis met OERRR speelplaats erbij en nog wat bezienswaardigheden zoals het landhuis en de watertoren. Ook leuk om beide te combineren. Het theehuis ziet er gezellig uit, heeft een toilet en een buitenterras. Ideaal voor koud en warm weer dus!

Let op: Google Maps of het adres van het theehuis brengt je niet bij de parkeerplaats waar je als wandelaar kan parkeren, dat is een inrit verder.

Ermelose Heide

Volg de genummerde schapenbordjes om zo een wandeling van 1 kilometer te maken rondom de schaapskooi. De jongens vonden het geweldig. Deze wandeling gaat een stukje door het bos. Als je het bezoekerscentrum vooraf bezoekt, kan je ook vragen naar de opdrachten die bij de route horen.

Daarna zijn we de hei op geweest, waar je een route kan volgen. Maar ook gewoon een stukje kan wandelen. Het fijne is dat je overzicht houdt, dus de kinderen kunnen gewoon vooruit rennen! Achter het bezoekerscentrum is een speeltuin. Dat is trouwens alleen open tijdens de openingstijden van het bezoekerscentrum.

Dit is één van mijn favorieten! Heerlijk rennen en wandelen met kinderen.

Bekijk hier de website van de Ermelose Heide

Indianendorp in Ermelo

Het Indianendorp is een grote speelweide, midden in het bos. Dus ideaal om te combineren met een korte of langere wandeling in de omgeving. De trimbaan ligt er praktisch naast, wat zeker leuk is met de oudere kinderen.

Bekijk hier de website van het Indianendorp

De Heuveltjes in Voorthuizen

Officieel heet het bos ‘Wilbrinkbos’, maar doordat je op en onder de heuvel kan lopen, ook wel het heuveltjesbos genoemd. In de winter zag ik veel slee foto’s voorbij komen vanuit dit bos 🙂 Ik begrijp nu waarom! Omdat de sneeuw nu allang verdwenen is, gingen wij rennend van de heuvel. De kids vonden het leuk om te stoppen met een sliding!

Je kan hier ook een klompenpad wandeling maken, maar wij deden een Nature Game. Via de app van het spel kregen we automatisch een nieuwe vraag of opdracht als we de goede plek hadden bereikt. Wij hebben het met 4 volwassenen en 4 kinderen gedaan. Één volwassene is wel druk met de app in de gaten houden, dus de andere drie konden de kinderen in de gaten houden. Van de opdrachten upload je een foto als ‘bewijs’. Je kan later deze foto’s downloaden vanuit de app, dus dat is leuk als herinnering!

De route was ongeveer 2,5km en we deden er op het gemak wel 2 uur over. Het bos is zeker een aanrader, de kinderen willen er graag een keer naar terug! Parkeren is wel een dingetje, er is echt maar plek voor ongeveer 6 auto’s. Gelukkig was er voor ons nog net een plekje, dus wij hebben niet voor een alternatief in de buurt hoeven kijken.

De Nature Game is een betaald spel, via deze link lees je meer

Uitkijktoren Kootwijkerzand

Echt niet ver van ons, maar ik was er in ieder geval nog nooit geweest. En wat een gemis! Een echte verrassing om op zo’n grote open zandvlakte te zijn. Wij waren op de uitkijktoren bij helder weer en dat maakte rondkijken nog leuker.

We hebben de oranje route gewandeld van 3 kilometer. Erg duidelijk aangegeven met kleuren en zelfs pijltjes. Een stukje over de vlakte en dan door het bos. In de winter een leuke route betekent in elk seizoen een leuke wandeltocht.

Er is in principe voldoende ruimte. Bij terugkomst zagen we dat er zelfs langs de weg geparkeerd werd. Maar van die drukte hebben wij niets gemerkt, blijkbaar zijn er dus meerdere routes of lopen mensen hun eigen gekozen pad. Wandelen met kinderen is zo fijn hier. We komen graag in het volgende seizoen weer terug! (of eerder :))

Bekijk de website van Staatsbosbeheer.

Wandelen bij Radio Kootwijk

Het zoeken naar een geschikte wandelroute met kinderen in de buurt van Radio Kootwijk heeft me de meeste tijd (en dus frustratie) gekost. Wij hebben deze keer de wandeling van 4,5 kilometer bij Hoog Buurlo gelopen (gele bordjes). Tijdens deze route zie je NIET Radio Kootwijk zelf.

Dat betekent niet dat de route niet mooi is, want dat is de route wel. Je loopt veel tussen de bomen met uitzicht op weilanden, heuvels, de hei of ander bos. Deze route is best heuvelachtig en ik zou het eigenlijk niet aanraden voor kinderwagens. En helaas helemaal niet aan rolstoelgebruikers.

De route is duidelijk aangegeven en het was weer leuk bingo spelen wie als eerste het volgende paaltje ontdekte 🙂 Het was druk op de parkeerplaats van Hoog Buurlo (gratis parkeren), maar dat was gelukkig niet te merken op de route. We hebben zeker het eerste gedeelte helemaal alleen kunnen lopen.

Bekijk hier de officiële website die bij deze route hoort.

De wandeling bij Radio Kootwijk is wat korter, 2 kilometer. Dus die gaan we zeker nog een keer doen. Zodra ik de foto’s en ervaring met kinderen heb, vind je hier de foto’s 🙂 Voor deze wandeling geldt betaald parkeren bij Radio Kootwijk.

Vlonderpad landgoed Tongeren bij Epe

Zoals je aan de foto’s kan zien, was het een echte winterwandeling. En dat maakt het vlonderpad zo leuk. Want die blijft eigenlijk hetzelfde en is altijd aantrekkelijk voor kinderen.

Na een jaar bijna elk weekend een wandeling gemaakt te hebben, hebben onze kinderen even genoeg van wandelen. Dus met moeite hebben we ze kunnen overhalen om te starten in Epe. We hebben geparkeerd dichtbij de start van het vlonderpad (Molenweg 80) en toen was alles weer goed 🙂 Door de duidelijk, gele paaltjes te volgen, maak je toch een een leuke route. Er staat 30 minuten voor, wij deden er 50 minuten over inclusief een pauze voor een broodje.

Op het landgoed Tongeren zijn er 3 routes: geel (30 minuten), groen (1,5 uur) en rood (45 minuten). De rode route start bij een ander punt, maar wij zagen onderweg al wel de paaltjes, al lijkt dat op de kaart niet zo.

Ik ben benieuwd hoe aantrekkelijk de zomer deze wandeling maakt!

Ga hier naar de website van het landgoed

Klompenpaden Gelderland en Utrecht

In onze omgeving zijn diverse klompenpaden. Leuk voor de kinderen om de blauwe bordjes met een klompje te volgen. Ze zijn te vinden in de natuur, maar ook pakken ze soms dorpen en steden tegen. Zo staat er ook een bordje in de buurt van onze sportschool. Je kan een pad uitkiezen op basis van lengtes of zoeken op een map.

Bekijk hier de website van Klompenpaden Utrecht en Gelderland

Kabouterpad Nunspeet

Verrassend dichtbij het centrum, het station en een grote parkeerplaats. Een kabouterpad van 1,5 kilometer lang. Door het bos, over de heuveltjes, tussen de bomen door. Dus helaas wel iets minder geschikt voor wandelwagens en eigenlijk niet geschikt voor rolstoelen. Maar het Kabouterpad steekt steeds de gewone paden over die wel verhard zijn. Je volgt de kabouters die steeds een andere kleur muts hebben. Een leuke ervaring in een mooi bos.

Uitstekend om te wandelen met jonge kinderen. Voor de oudere kinderen zijn er langere routes met eventueel andere opdrachten.

Deze leuke routes bewaren op Pinterest? Pin dan 1 van deze afbeeldingen bij je favorieten.

Geef een antwoord

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *