kinderen wachten op vlot om over te steken op avonturenroute harderbos in zeewolde

Wandelen met kinderen in Gelderland, Flevoland en Utrecht

Wandelen met kinderen is leuk voor het hele gezin. De kinderen kunnen zich uitleven en zo hun energie lekker kwijt raken. We kunnen allemaal genieten van de natuur en het uitzicht. Onze kinderen vinden het erg leuk om bordjes te volgen, opdrachten te doen en te weten wat ze nu weer zien. Graag deel ik hier leuke wandelroutes om met kinderen te doen. Wij hebben nog jonge kinderen (6 en 4 jaar).

Hoevelaken, Amersfoort, Soest, Doorn, Zeist, Nijkerk, Putten, Ermelo, Kootwijk, Radio Kootwijk Nunspeet, Zeewolde, Marknesse

Wandeltips Gelderland

Met de veluwe om de hoek en water aan de andere kant zijn we gezegend met veel natuur om ons heen.

Het Hoevelakense bos vlakblij Amersfoort

Bij het landgoed Hoevelaken ligt een niet al te groot bos. Helaas is het landgoed zelf alleen nog maar vanachter een hek te bekijken. Toch geeft het bos een mooie gelegenheid om een leuke wandeling te maken met de kinderen. In het midden ligt de laan, een lang, recht pad. Je vergist je al snel in de afstand (elke keer weer als we er met de kinderen zijn 😊).

Maar je kan al snel een paadje naar links en dan rechts nemen om zo van de drukke route af te gaan. Het bos is populair, dus als je met de auto komt is het op de populaire tijdstippen erg druk met mensen die hun hond uitlaten of gewoon genieten van het bos om de hoek. Aan de overkant van de drukke weg is ook nog een stukje bos. Daar hebben we zelf nog niet gewandeld met de kinderen.

Deze wandeltip is zonder een vaste wandelroute voor kinderen en daarom juist geschikt voor de jongere kinderen.

Bekijk hier deze wandeltip in het Hoevelakense Bos

Over de dijk bij het Stoomgemaal in Nijkerk

Even uitwaaien of gewoon genieten van het water en de wind kan makkelijk in de buurt van het Stoomgemaal. Doordat de meeste stranden tegenwoordig entree vragen, parkeren wij graag bij het Stoomgemaal om zo even over de dijk bij het water te wandelen. Met onze kinderen zijn we vaak toch niet heel lang onderweg, maar kunnen zo wel kijken naar boten, vogels, zwanen aan de ene kant bij het water en aan de andere kant zien we de weide polder en het Stoomgemaal.

Bekijk hier de website van het Stoomgemaal

Wandeling rond kasteel Oldenaller tussen Nijkerk en Putten

In de omgeving van Nijkerk zijn een aantal kastelen en grote landhuizen. Één daarvan is kasteel Oldenaller. Het is leuk wandelen rondom het kasteel in het kasteelbos. De laan vanaf de parkeerplaats naar het kasteel zelf is best lang. Gelukkig kan je vogelhuisjes tellen. Er zijn ook langere wandelingen mogelijk (3,5 of 8 of 11 kilometer) die je meer bos en polder laat zien.

Ook deze wandeling kan bij mooi weer of op een zondag druk zijn. Je ziet het al aan het aantal geparkeerde auto’s. Mocht dat zo zijn, dan rijden wij meestal door naar het bos in Ermelo. Wel zo coronaproof 🙂

Bekijk hier de website over de wandelroute Oldenallerpad

Landgoed Schovenhorst bij Putten

Een nieuwe ontdekking op de Veluwe is wel Landgoed Schovenhorst. Het ligt tussen Putten en Garderen. Er is niet zomaar één route, maar je kan verschillende rondjes lopen. Ideaal dus als je nog niet weet voor hoelang je wilt wandelen. Vroeger was het een kwekerij en dan zie je nog terug in het bos. Bijna elke boom heeft een kaartje waarop staat hoe de boom heet en waar de boom oorspronkelijk groeit. Ook is het bos onderverdeeld in Amerika, Europa en Azië.

De bostoren zelf, 40 meter hoog en 235 trapreden, is de moeite waard. Een kleine tuin vindt je bovenaan en je kan helemaal rondlopen om van het mooie uitzicht te genieten. Er is iets lager een soort van klimattractie voor de kinderen. En aangezien kinderen meer durven dan de ouders, heb ik onze oudste zijn gang maar laten gaan 😉

De kinderen vonden het volgen van de bordjes erg leuk, al is de bostoren niet 1-2-3 te vinden. Je moet daarvoor ook een (drukke) weg oversteken, dus laat de kinderen zeker niet vooruit lopen. (vanuit het bos richting de omheinde tuin (inclusief brasserie) sla je het beste voor de tuin linksaf om al snel de weg te kunnen oversteken. Je ziet aan de overkant dan al een hoog bord met foto’s van de bostoren). De entree is 4 euro per persoon, maar 2 kinderen kunnen samen prima door de draaideur (je hebt dit niet van mij :))

Bekijk hier de website van Landgoed Schovenhorst

Ermelose Heide

Volg de genummerde schapenbordjes om zo een wandeling van 1 kilometer te maken rondom de schaapskooi. De jongens vonden het geweldig. Deze wandeling gaat een stukje door het bos. Als je het bezoekerscentrum vooraf bezoekt, kan je ook vragen naar de opdrachten die bij de route horen.

Daarna zijn we de hei op geweest, waar je een route kan volgen. Maar ook gewoon een stukje kan wandelen. Het fijne is dat je overzicht houdt, dus de kinderen kunnen gewoon vooruit rennen! Achter het bezoekerscentrum is een speeltuin. Dat is trouwens alleen open tijdens de openingstijden van het bezoekerscentrum.

Dit is één van mijn favorieten! Heerlijk rennen en wandelen met kinderen.

Bekijk hier de website van de Ermelose Heide

Indianendorp in Ermelo

Het Indianendorp is een grote speelweide, midden in het bos. Dus ideaal om te combineren met een korte of langere wandeling in de omgeving. De trimbaan ligt er praktisch naast, wat zeker leuk is met de oudere kinderen.

Bekijk hier de website van het Indianendorp

Uitkijktoren Kootwijkerzand

Echt niet ver van ons, maar ik was er in ieder geval nog nooit geweest. En wat een gemis! Een echte verrassing om op zo’n grote open zandvlakte te zijn. Wij waren op de uitkijktoren bij helder weer en dat maakte rondkijken nog leuker.

We hebben de oranje route gewandeld van 3 kilometer. Erg duidelijk aangegeven met kleuren en zelfs pijltjes. Een stukje over de vlakte en dan door het bos. In de winter een leuke route betekent in elk seizoen een leuke wandeltocht.

Er is in principe voldoende ruimte. Bij terugkomst zagen we dat er zelfs langs de weg geparkeerd werd. Maar van die drukte hebben wij niets gemerkt, blijkbaar zijn er dus meerdere routes of lopen mensen hun eigen gekozen pad. Wandelen met kinderen is zo fijn hier. We komen graag in het volgende seizoen weer terug! (of eerder :))

Bekijk de website van Staatsbosbeheer.

Wandelen bij Radio Kootwijk

Het zoeken naar een geschikte wandelroute met kinderen in de buurt van Radio Kootwijk heeft me de meeste tijd (en dus frustratie) gekost. Wij hebben deze keer de wandeling van 4,5 kilometer bij Hoog Buurlo gelopen (gele bordjes). Tijdens deze route zie je NIET Radio Kootwijk zelf.

Dat betekent niet dat de route niet mooi is, want dat is de route wel. Je loopt veel tussen de bomen met uitzicht op weilanden, heuvels, de hei of ander bos. Deze route is best heuvelachtig en ik zou het eigenlijk niet aanraden voor kinderwagens. En helaas helemaal niet aan rolstoelgebruikers.

De route is duidelijk aangegeven en het was weer leuk bingo spelen wie als eerste het volgende paaltje ontdekte 🙂 Het was druk op de parkeerplaats van Hoog Buurlo (gratis parkeren), maar dat was gelukkig niet te merken op de route. We hebben zeker het eerste gedeelte helemaal alleen kunnen lopen.

Bekijk hier de officiële website die bij deze route hoort.

De wandeling bij Radio Kootwijk is wat korter, 2 kilometer. Dus die gaan we zeker nog een keer doen. Zodra ik de foto’s en ervaring met kinderen heb, vind je hier de foto’s 🙂 Voor deze wandeling geldt betaald parkeren bij Radio Kootwijk.

Klompenpaden Gelderland en Utrecht

In onze omgeving zijn diverse klompenpaden. Leuk voor de kinderen om de blauwe bordjes met een klompje te volgen. Ze zijn te vinden in de natuur, maar ook pakken ze soms dorpen en steden tegen. Zo staat er ook een bordje in de buurt van onze sportschool. Je kan een pad uitkiezen op basis van lengtes of zoeken op een map.

Bekijk hier de website van Klompenpaden Utrecht en Gelderland

Kabouterpad Nunspeet

Verrassend dichtbij het centrum, het station en een grote parkeerplaats. Een kabouterpad van 1,5 kilometer lang. Door het bos, over de heuveltjes, tussen de bomen door. Dus helaas wel iets minder geschikt voor wandelwagens en eigenlijk niet geschikt voor rolstoelen. Maar het Kabouterpad steekt steeds de gewone paden over die wel verhard zijn. Je volgt de kabouters die steeds een andere kleur muts hebben. Een leuke ervaring in een mooi bos.

Uitstekend om te wandelen met jonge kinderen. Voor de oudere kinderen zijn er langere routes met eventueel andere opdrachten.

Leuke wandelingen met kinderen in Zeewolde.

Tijd voor wandeltips in Flevoland.

Omdat we dichtbij Flevoland wonen, maken we vaak de oversteek over het water om daar te gaan wandelen. Flevoland staat misschien bekend als één grote polder, maar bij Zeewolde is er inmiddels veel bos. En daar maken we graag gebruik van!

Het kabouterpad in het Harderbos

Een hit met verjaardagsfeestjes en ook privé maken wij regelmatig gebruik van de korte wandeling op het Kabouterpad. Per seizoen zijn er verschillende opdrachtjes voor de kinderen tijdens de route. De route, volgens de website, is ongeveer 750 meter lang. Afgelopen weekend ontdekt dat de route wel kan uitbreiden door op het laatst de route met de blauwe bordjes te volgen. In de zomereditie is dat ook één van de opdrachtjes. Aan het einde van de route zijn er een aantal speelmogelijkheden en een waterspel. Ook zijn er een paar picknicktafels zodat je ook echt nog even kan blijven hangen. Het is te doen om met een wandelwagen door het bos te rijden. Een rolstoel is minder geschikt, maar bij droog weer zou het kunnen.

Bekijk hier de website van het kabouterpad

Natuurpad Horsterwold

Horsterwold is eigenlijk hetzelfde bos als het Harderbos waar je het kabouterpad vind. Daar kan je ook deze lichtblauwe route volgen (bordjes met een hut erop). De wandeling is 2,2 kilometer, dus net iets langer dan het kabouterpad. Onderweg kom je een aantal activiteiten tegen die je kan doen, zoals proberen te lopen over een dik touw.

Wij hebben deze route in de sneeuw gewandeld, maar ik weet zeker dat hij net zo leuk is zonder sneeuw!

Bekijk hier de website van het natuurpad

De avonturenroute in het Harderbos

Ook al is de Avonturenroute in hetzelfde bos van Zeewolde. Het ligt echt wel op een andere plek dan het startpunt van het Kabouterpad. Deze route is 5,4 kilometer lang. Eerst waren we bang dat dit misschien te lang zou zijn voor onze kinderen. Maar het ging prima! Een minpuntje zijn de beperkte aanwezigheid van picknicktafels. Dus pas tussen punt 7 en 8 op de route is er één. Een picknickkleed is dan wel aan te raden, alhoewel je ook niet veel open plekken tegenkomt. De jongens vonden het hier al heel leuk om de bordjes van de route te volgen.

Onderweg zijn er een aantal ‘activiteiten’. Zoals de kleine hangbrug, de uitkijktoren, beversporen volgen en de grote brug. De meeste activiteiten zijn op het begin van de route, dus je kan ook prima bij de grote brug weer omdraaien om zo de route in te korten. Je wandelt een klein stukje langs een vakantiepark, maar verder zie je vooral bos en water.

Dit is niet alleen wandelen met kinderen, maar ook leuke dingen doen onderweg. 

Bekijk hier de website van de avonturenroute

Het waterloopbos bij Marknesse

Een beetje bij ons uit de buurt (uurtje rijden), maar erg de moeite waard! Zelfs in de winter. In het Waterloopbos van Natuurmomumenten zijn er meerdere routes te bewandelen. Maar je kan ook je eigen gang gaan. De kinderen vinden het volgen van bordjes nu eenmaal leuk, dus wij hebben het bewandelde pad gekozen!

De kortere routes zijn of wit (3 kilometer, alhoewel de Fitbit 4,2 aangaf) en paars (3,3 kilometer). De paarse route is geschikt voor rolstoelen en dus ook wandelwagens. Je loopt een keer binnendoor en je loopt op een andere plek wat om. Wij kozen voor de witte route die soms door het bos gaat.

Er zijn veel bruggetjes en dat is eigenlijk niet verwonderlijk als je weet dat dit bos vol ligt met schaalmodellen van waterwerken. Hier probeerden de engineers uit wat later in het groot nagemaakt is in Rotterdam, Libië of zelfs Thailand.

Er is ook de mogelijkheid om de OERRR opdrachten te doen. Helaas was dat door Covid19 nu niet te doen. Maar dat staat wel op ons verlanglijstje. Hier zijn wel kosten aan verbonden.

Naast de pijltjes staat er bij elk schaalmodel een uitgebreide omschrijving, dus naast leuk is het nog leerzaam ook.

Bekijk hier de website van het Waterloopbos.

Wandeltips in Utrecht met kinderen

Omdat wij net in het puntje wonen dat ook dichtbij Utrecht ligt, wandelen we vaker buiten onze eigen provincie Gelderland dan er in! Gelukkig maakt dat de aanwezigheid van natuur er niet minder om.

Bosgebied Birkhoven in Amersfoort

Amersfoort is niet ver van ons, dus we zijn regelmatig te vinden in het bosgebied Birkhoven vlakbij Dierenpark Amersfoort. Parkeren is onlangs veranderd wat de entree naar het bos mooier heeft gemaakt. Er zijn verschillende paden te lopen, dus het kan maar zo zijn dat we de standaardroute nooit gelopen hebben 😊 Er is een grote vijver waar je omheen kan lopen, er is een soort van uitkijkheuvel. En met oudere kinderen kan je verder het bos in lopen om bij de open vlakte met veel zand te komen. Ook kan je langs het Dierenpark lopen (waar je soms dan de dieren hoort!) en langs het treinspoor. Altijd leuk voor treinliefhebbers. Het bos is groter dan je denkt en dat maakt het zo divers om er te zijn met de kinderen. Er zijn verderop in het bos ook fietspaden, die dan weer richting Baarn gaan.

Bekijk hier de website van het Birkenbos in Amersfoort

Soesterduinen bij Soest

Bos én duinen. Uitzichten en een trimbaan met leuke opdrachten (al is het wel echt voor volwassenen, sommigen zijn ook leuk voor de jonge kinderen). Heuveltjes op en af rennen. De kinderen vonden het erg leuk. We volgden de route van de gele paaltjes (3,5km), al was het niet overal even duidelijk. We vonden het alle vier erg leuk. Wat wel even wennen was, is dat de honden los mogen lopen in dit gebied. En die zijn soms wel erg groot in verhouding van onze kinderen. Helaas is dit gebied eigenlijk niet te doen voor rolstoelen en kinderwagens.

Pyramide van Austerlitz

Één goede tip: na het parkeren van je auto, loop even naar het informatiebord. Zo weet je welke kleur je voor wandeling moet volgen. Want ter plekke via Google zoeken werkt helaas niet zo goed.

  • rood = pyramide wandeling van ongeveer 45 minuten
  • groen = Franse Put wandeling van 1 uur en 15 minuten

Wij hebben uiteindelijk voor de rode gekozen omdat de kinderen toch moe waren. En dat was wel op een mooi punt dat we een keuze konden maken om door te lopen voor groen of eerder ‘af te slaan’ voor rood 🙂

De pyramide was helaas dicht toen wij er waren. Maar je kan er wel mooi omheen lopen en er is een groot veld ervoor zodat je daar even kan voetballen (als het niet te druk is) of voor je picknick!

Ook het speeltuinpark was dicht door de richtlijnen, maar het zag er leuk uit in combinatie met een wandeling in het bos!

Bekijk hier de website voor wandelingen bij de Pyramide van Austerlitz

De heuvel op en af in Doorn

Een heerlijke wandeling door de bossen en Nederlandse heuvels in het Nationale Park De Utrechtse Heuvelrug. We kiezen voor de 5 kilometer wandeling met de rode streepjes. Deze informatie moest ik wel van de website halen, de app van Natuurmonumenten laat alleen het kaartje zien (dat helaas met de gps van mijn telefoon niet goed werkte).

Het hoogteverschil, volgens Fitbit, is 65 meter. Erg leuk voor de kinderen en ook goed voor onze eigen beenspieren. Één van de hoogtepunten is de 25 meter hoge uitkijktoren. Door corona momenteel gesloten, maar ik weet van een eerdere wandeling dat je ver kan kijken bij mooi weer.

De wandeling lijkt me minder geschikt voor wandelwagens, maar we zagen ze wel veel. Helaas is het bospad te oneffen en soms te modderig voor rolstoelen. Er liepen ook wel veel honden op de route.

Ongeveer halverwege is er een open plek (vlakbij een lunchcafé) met een aantal bankjes, veel zand en vooral zon. Heerlijk was het in de winterzon.

Er is ook een hele korte wandeling (naar de uitkijktoren) en een wandeling van 9 kilometer. Er is genoeg parkeergelegenheid in principe en een duidelijk bord op de parkeerplaats.

Bekijk hier de website van Natuurmonumenten over deze route

Landgoed Heidestein wandeling in Zeist

De parkeerplaats was even zoeken nu ze met de weg bezig zijn, maar Google Maps wist wel raad met de bestemming in plaats van het oorspronkelijke adres 🙂 Dus gelukkig konden we starten met het volgen van de rode paaltjes.

Het eerste stuk door het bos is leuk, maar niet bijzonder. Totdat je bij een schaapskooi komt, waar aan het einde van de route, een kleine dierenroute verstopt blijkt te zijn. Ook is er een route waar je vragen tegenkomt op schapenborden. Dus met hele jonge kinderen is de route naar de schaapskooi leuk om te lopen.

Wij hebben de route van 4,5 kilometer gelopen dat verder het bos in gaat en daarna de hei op. Het weer maakte de foto’s niet zo indrukwekkend, maar het zag er echt super uit. De tunneltjes waar we doorheen liepen, vonden de jongens erg leuk.

Bekijk hier de website van deze Heidestein wandeling.

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *