Dit helpt mij bij wagenziekte

Oh, als vroeger de achterklep van de auto al openging om de tassen er in te zetten, dan was ik al misselijk. De geur van auto’s stond bij mij gelijk aan reisziekte. Gelukkig heb ik er tegenwoordig minder last van, ik neem nog steeds mijn voorzorgmaatregelen. Graag deel ik deze tips voor jou en je kinderen die er misschien ook last van gaan krijgen ☹

De symptomen van wagenziekte die ik door de jaren heen heb gehad:

 • Als jong meisje moest ik ook overgeven, maar sinds 2000 heb ik daar volgens mij geen last meer van gehad.
 • Groen zien van de misselijkheid tijdens mijn eerste, gelukkig korte vlucht, naar Zweden.
 • Gewoon misselijk voelen in je buik.
 • Of er niet op mijn knapst uitzien 😉
 • Ik kan geen boek lezen tijdens het autorijden.
 • Op mijn mobiel lezen terwijl we een aantal rotondes afgaan is ook funest.
 • Teveel bochten of veel uren achter elkaar zijn voor mij ook een reden om misselijk te worden.

De tips die ik door de jaren heen heb toegepast. Maar als ik één ding geleerd heb, is dat het verschillend is en dus ook voor iedereen anders kan zijn. Succes met proberen!

De beste plek in de bus om niet wagenziek te worden

Om zo min mogelijk het draaien mee te krijgen van een bus, is zitten boven de wielen. Dat gedeelte zwenkt het minste uit. Ook helemaal voorin vind ik altijd een fijn plekje om goed naar buiten te kunnen kijken. (en de chauffeur kunnen vragen om te stoppen als het echt niet meer gaat 😊)

De beste plek in de auto als je misselijk bent

Een open raam of mijn handen tegen het koude raam, het zijn allemaal dingen die erg fijn voelen als je toch voor lang in de auto zit. Ook de mogelijkheid om mij heen te kunnen kijken helpt. Voorin de auto zitten, heeft daar vaak de beste mogelijkheid voor. Of bijvoorbeeld zelf gaan rijden. Maar in Spanje hebben de wegen zoveel bochten dat ik zelfs als bestuurder misselijk was.

Nu de kinderen soms ook wagenziek worden (s-bochten, bergweggetjes) wissel ik weleens van plek. Of als het niet te warm is buiten, dan zetten we de ramen open. En anders zakje mee en veel stoppen om weer even op krachten te komen. Niet ideaal, zeker niet bij files.

Minder misselijk in de auto door de volgende tips:

 • Geen boeken lezen
 • Geen films kijken, op mijn mobiele telefoon korte berichten lezen en dingen opzoeken zolang we maar niet veel rotondes nemen, lukt gelukkig wel
 • Niet te veel snoepen onderweg
 • Op tijd eten
 • Weten wanneer we stoppen en wanneer op de plek van bestemming zijn
 • Coca Cola drinken

Ook in het vliegtuig en trein kan je misselijk worden

Maar gelukkig kan ik tijdens een vlucht wel lezen of film kijken. Verder zorg ik voor een combinatie van het volgende.

In de trein zorg ik voor een plek die ‘vooruit’ rijdt.
Verder helpen de bekende aankomsttijd en het monotone element van deze reizen er voor dat ik minder snel ziek word in een trein dan in een auto/camper of bus.

Vertel me niet dat we verdwaald zijn, dan ben ik meteen misselijk…

Is het dan toch iets psychisch? Vast ook, maar zodra we verdwaald zijn, kan ik mij er niet meer op instellen dat ‘de ellende’ over x uur voorbij is. En dus kan ik mijn misselijkheid niet meer ‘controleren’.

Reispillen in veel soorten

Er zijn zoveel reispillen te verkrijgen en om eerlijk te zijn, van de meesten word je al misselijk van de smaak. Ja toch? 😉 Na mijn eerste ervaring dat je ook in een vliegtuig misselijk kan worden, kwam ik in Zweden reistabletten tegen die 24 uur hielpen. Hoera! Want een maand later ging ik voor langere tijd naar Australië met een lange vlucht en veel lange busreizen. Die pilletjes waren niet vies en hielpen voor langere tijd.

Ik vond het dan ook erg jammer toen het pakje op was en ik het in Australië noch ergens anders in Europa heb kunnen vinden. Helaas dateert deze info uit 1998 en weet ik de naam van het middel niet meer…

Gelukkig heb ik daarna nog wel roadtrips kunnen maken. Elke dag nam ik dan een reistablet. Een voorkeur had ik niet, als ik maar iets had. De een helpt beter dan de ander, maar als het al maar iets helpt.

Helaas kan ik niet veel genieten van andere dingen dan naar buiten kijken, dus bijkomen doe ik zodra we aangekomen zijn op onze bestemming!

En wat mij na veel vliegreizen ook opviel: als ik vergeten was een tablet te nemen, dan had ik h’m ook niet nodig. (Dat werkte vooral bij de korte vluchten trouwens.) Maar dat geeft mij vooral rust dat ik niet alles hoef te onthouden.

Alternatieve middelen tegen reisziekte

Het klinkt meteen een beetje duister ‘alternatief’. Maar zodra je het niet via de dokter voorgeschreven krijgt, krijgt het dat etiket mee. Ik ben altijd erg geholpen met homeopathische middelen. Tijdens mijn eerste zwangerschap was ik weken erg misselijk en daarna de resterende maanden nog altijd een beetje misselijk. Toevallig liep ik tijdens mijn tweede zwangerschap bij een homeopaat en 1 korreltje heeft me een zeer fijne zwangerschap zonder misselijkheid gegeven. Oh yes!

Coca Cola maakt het verschil

Mocht ik lang onderweg zijn, dan zorg ik wel dat ik een fles Coca Cola bij me heb. Normaal drink ik dat niet, maar de bubbels zorgen dat mijn maag zich wat beter voelt als ik misselijk word.

De laatste jaren kom ik regelmatig bij een mesoloog en doordat ik daardoor ook regelmatig supplementen neem die mijn lichaam blijkbaar nodig heeft, merk ik ook dat ik steeds minder last heb van misselijkheid tijdens autoritten van vier tot zeven uur. In april zijn we nog naar Parijs geweest en dat was zonder reistabletten, yeah!

Blijkbaar helpt het als mijn lichaam beter in balans is.
Maar je moet mij niet op een schommel zetten of S-bochten zijn nemen, dan is de balans in mijn maag snel verdwenen 😀

Wat is jouw tip?

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *