Waarom is Polarsteps beter dan Instagram Stories?

Deze zomer mochten wij een maand op reis zijn. Ons einddoel was Corfu. Ons vervoermiddel de auto. Kortom, we hebben onderweg wat stops gemaakt.

De voorbereidingen begonnen een jaar geleden en in dat jaar heb ik vaak aan het volgende gedacht:

  • Hoe kan ik anderen op de hoogte houden?
  • Hoe kan ik die ervaringen samenvatten in een reisverslag achteraf?

Het is niet dat zoveel mensen op onze ervaringen zitten te wachten, maar onze ouders zijn natuurlijk wel erg benieuwd waar we nu weer uithangen en of we veilig zijn.

Waarbenjij.nu begon voor mij in 2009

Ik begon met waarbenjij.nu. Ik maakte tijdens eerdere reizen een soort weekverslag per bestemming. Aan het einde bestelde ik het boek zodat ik alle teksten met de vele foto’s kon bestellen. Nog steeds heerlijk teruglezen!

Waarbenjij.nu werd massaal gebruikt om makkelijk een reisblog te delen. Natuurlijk via computers, want nog niet veel mobiele telefoons hadden apps. Dat maakte een verschil met lange mails sturen vanaf openbare computers die soms ook nog de neiging hadden om uit te vallen.

Helaas heeft waarbenjij.nu (nog) geen mobiele app. En ik wilde deze keer geen laptop meenemen. En via mobiel een desktop functie gebruiken is onmogelijk om een overzichtelijk verhaal te maken. Ook het uploaden van de foto’s leek nog omslachtiger dan vroeger.

Het was tijd voor wat vernieuwing en vooral naar iets wat makkelijker werkte.

Instagram Stories gebruik ik bijna dagelijks

Tijdens een weekend weg of gewone vakantie deel ik vaak een paar Instagram Stories per dag met een beperkte groep ‘Goede vrienden’. Het mooie is dat je per foto of video een tekst kan plaatsen. Bij een verslag via Waarbenjij of Polarsteps staat dit namelijk apart van elkaar.

Je kan de Stories langer dan 24 uur bewaren door ze in een highlight te verzamelen.

Door te kiezen voor de optie ‘Goede vrienden’ zorg ik er voor dat niet iedereen kan zien waar ik ben. En dat is verzekeringstechnisch ook wel erg prettig. Het nadeel is dan wel dat taggen van plaatsen en andere kanalen dan weinig zin heeft.

Maar van deze Stories kan ik geen fotoboek bestellen…
En het gevaar is dat ik veel te veel tijd doorbreng met verder scrollen op Instagram.

Polarsteps is handig voor rondreis(jes)

Begin dit jaar ben ik Polarsteps weer gaan gebruiken. Blijkbaar had ik een paar jaar geleden al een account gemaakt. Polarsteps is vooral interessant als je op veel verschillende plekken komt. Dan krijg je zo’n mooi kaartje erbij. Zelfs mijn wandeling in de achtertuin wordt dan zichtbaar 😉 Maar tijdens 3 dagen op dezelfde camping vond ik het ook leuk om korte updates te geven, zoals ik anders via Instagram doe.

Het grootste voordeel is wel dat je een mooi fotoboek kan bestellen met daarbij de verhalen die de herinneringen zo levendig houden! Daarnaast kan je Polarsteps wel via de app op je telefoon erg makkelijk gebruiken.

Van één van de weekendjes-weg heb ik het fotoboek besteld. Slik: 45 euro armer. Dat wordt sparen voor de rondreis bereidde ik mijn man voor om de komende kosten…

Gelukkig blijken de startkosten vooral duur, want het boek van onze roadtrip is 256 pagina’s en kost 103 euro. Dat is een euro per update. Dat vind ik de prijs wel waard.

Ook bleek ik veel minder bezig te zijn met de statistieken van likes en volgers (die waren ook minimaal trouwens).

Een ander groot voordeel: onze ouders werden automatisch op de hoogte gebracht. Dat scheelde behoorlijk wat WhatsApp berichten (en dus data en tijd).

Een nadeel is wel dat je of de app moet hebben die je een melding geeft of je moet via de link naar de website gaan om de updates te lezen. Het is dus wel een extra handeling die mensen moeten doen in tegenstelling tot het gebruik van social media waar mensen evengoed wel bijna dagelijks op zitten. Maar de voordelen wegen op tegen de nadelen. Inmiddels houden mijn moeder en schoonvader de familie ook op de hoogte via Polarsteps. Wat een rust op WhatsApp 😊

De kinderen vonden het ook erg leuk om de steps (zo heet een update) te lezen en ‘goed te keuren’. Wat een stuk makkelijker gaat dan ze toestemming te geven om mijn Instagram app te openen…

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *