foto's van onze caravan en vouwwagen

Van caravan naar vouwwagen: onze waarom

Nog nooit in een vouwwagen gekampeerd en toch kwam deze manier van kamperen steeds vaker terug in onze gesprekken. Terwijl wij al een kampeermiddel hadden: de caravan. Je leest aan de verleden tijd dat we inmiddels geen caravan meer hebben, maar wel een vouwwagen! Ik leg hier uit waarom wij toch deze spannende overstap gemaakt hebben.

Slapen onder een tentdoek

De belangrijkste pluspunt van een vouwwagen voor ons is de slaapervaring. Sinds vorig jaar stond er voor de kinderen een tentje naast de caravan. En wie lag daar het vaakst in? Juist, ikzelf. Heerlijk om maar een doekje verwijderd te zijn van de buitenlucht. En wakker worden van de vogels.

De regen horen tikken of een dennenappel die uit de boom valt… dat hoor je ook erg goed op de caravan 😉

Trekkracht van de auto

Onze eerste caravan kochten we samen met mijn ouders in coronajaar 2020. Niet veel later kochten we een iets grotere met een indeling die beter bij ons paste. Inmiddels was ook een nieuwe leaseauto besteld.

De zoektocht naar een leaseauto die WEL onze caravan kon trekken, maar NIET veel meer kostte was lastig.

 • Je hebt te maken met het beschikbare budget dat past bij je functie
 • De eigen bijdrage die wij het liefst zo gelijk mogelijk wilde houden met de vorige leaseauto
 • De auto’s waren in de afgelopen vijf jaar duurder geworden
 • Door de komst van steeds meer elektrische auto’s was de markt ook veranderd
 • De beschikbare pk’s en motors van de auto’s waren ook veranderd in de afgelopen jaren

Uiteindelijk vonden wij een auto die onze caravan kon trekken (Kia Ceed sportswagon), maar we merkten al snel dat onze vorige auto (Opel Astra station) steviger op de weg lag met een caravan. De vooruitzichten op kampeeravonturen verder van Nederland betekende langer onderweg zijn met de caravan. En blijkbaar met een mindere rij ervaring.

Kampeerervaring met een vouwwagen vs een caravan

Het langst hebben we getwijfeld of we bereid zijn de caravan in te ruilen. Qua budget konden we ze niet allebei houden 😊

We vinden het namelijk ook fijn om in het najaar of voorjaar een weekend naar de camping te gaan. Gaan we dat ook doen met een vouwwagen? Een vouwwagen is nu eenmaal moeilijker droog in te pakken dan een caravan. En zijn we bereid hier nog geen duidelijk antwoord op te hebben?

Voorbereiding voor een weekend weg

We zijn nu één weekend weggeweest met de vouwwagen en het viel ons op dat we de vouwwagen zo goed als vertrek klaar in de stalling kunnen zetten. Met onze caravan was dat niet zo, maar onze redenen zijn wellicht niet voor iedereen van toepassing:

 • De caravan staat in de stalling, dus op tijd de stalling informeren over je plannen is wel handig
 • Wij deelden de caravan met mijn ouders. Wij zijn met vier, zij met twee, zij hebben een bus, wij een auto. Dus er is wat werk nodig om spullen te verleggen voor de goede balans.

Inmiddels hebben we bijna alle spullen die nodig zijn voor het kamperen dubbel. Dat betekent dat we niet onze keukenkastjes langs hoeven te gaan. Dat betekent dat we nu onze fietsen op/voor de vouwwagen moeten zetten, koelbox en boodschappenkrat achter in de auto zetten samen met beddengoed en kleding. Daarna kunnen we op pad!

P.S. een camper is het meest ideaal natuurlijk, maar daar zit ook een kostenplaatje aan vast.

Opruimen en opbergen

Het opruimen van een caravan is vrij simpel:

 • Bovenkastjes leeghalen
 • Alles vastzetten in de caravan
 • Meubilair opvouwen en opruimen in de opbergruimtes
 • Voortent of luifel opruimen in dezelfde opbergruimtes
 • Fietsen weer in/voor de caravan
 • Aanhaken en go!

Het opruimen van een vouwwagen gaat anders, want je ‘huis’ wordt helemaal ingeklapt. Gelukkig kunnen wij tijdens ons verblijf en als de vouwwagen al ingeklapt is, wel bij de opbergruimte van de wagen.

 • De achtertent (slaaptent van de kinderen) halen we leeg
 • De voortent ruimen we als eerste op, dus die gaat eerst leeg
 • De keuken ruimen we op en zetten we in de basistent
 • De rest klappen we in en wat we niet op kunnen bergen, zetten we in de slaaptent
 • De opgevouwen voortent gaat in de opbergruimte
 • Dan leggen we de rest in de opbergruimte en vervolgens de opgevouwen slaaptent
 • Als de basistent leeg is, vouwen we de vouwwagen op
 • De keuken moet dan even buiten staan en daarna hangen we die ook aan de vouwwagen
 • Zeil er over, fietsen er op, aanhaken en go!

Dus het viel ons erg mee hoe droog we op kunnen ruimen. Mocht het wel regenen, dan moeten we thuis het wel weer even uit elkaar halen en laten drogen. In principe kan je in een caravan slapen zonder één van die twee.

Een groot voordeel van onze vouwwagen is dat zodra we de camping verlaten we door kunnen rijden naar de stalling. Bij onze caravan deden we thuis nog het uitpakwerk (beddengoed, boodschappen kleding) en het schoonmaken van de caravan. Bij een vouwwagen heb je dat werk al gedaan op de camping zelf.

Het gaat om je voorkeur of wat je het minst erg vind. Neem dat mee in je beslissing.

Plussen en minnen op een rijtje zetten

Zoals je kan lezen, is het een subjectieve en emotionele beslissing geweest. Wij kozen voor een optimale kampeerervaring en een fijnere rij ervaring. Dat we nu minder vaak met slechter weer op pad kunnen, neem ik (nu nog 😊) op de koop toe.

Bedenk hoe vaak en wanneer je wilt kamperen. Hoelang je op pad wilt zijn. Waar je het liefste heen gaat. Ga je drie weken naar Nederland per jaar dan is je keuze anders dan als je vier keer een weekend gaat en twee weken naar Italië.

Wij verkochten dus ons deel van de caravan en kochten een tweedehands vouwwagen. En het is nu vooral ervaren of we de pluspunten van de caravan kunnen vergeten. Het eerste weekend, inclusief regen, beviel in ieder geval met de vouwwagen.

Zonder proberen niet kopen

Ik vind het belangrijk om dingen eerst te proberen voordat je koopt. Bij de aankoop van onze vouwwagen hebben wij op dit punt niet naar onszelf geluisterd.

Wat we wel hebben gedaan om toch een zo goed mogelijke beslissing te maken:

 • In een speciaalzaak (Vouwwagenzaak in Amersfoort) zijn we gaan kijken welk model ons het meeste bevalt. Uiteindelijk was er maar één die ons het mooist en handigst leek.
 • Een zoekopdracht op Marktplaats gaf ons informatie welke accessoires het vaakst gebruikt werden, welke prijzen er gevraagd werden.
 • We wilden wel graag een bijna nieuwe vouwwagen, zodat het opruimen zo kort mogelijk duurt
 • In augustus en september werden veel van dit type aangeboden. Onder andere door mensen die de overstap maken naar een caravan 😊 Het voorjaar is ook een periode dat veel aangeboden wordt.
 • We zijn ingegaan op de advertentie waarin de verkoper voorstelde om de vouwwagen samen op te zetten.

Ben je toch iets voorzichtiger, dan passen de volgende tips bij je:

 • Huur een vouwwagen of leen er één van een bekende
 • Koop een vouwwagen voor je vakantie, bevalt hij niet, verkoop het dan weer naar je vakantie.

Zo heb je niet de kosten van de stalling en kan je meerdere modellen gebruiken. Met de huidige markt, kan je wellicht dezelfde prijs vragen als waarvoor je gekocht hebt.

Ik ben benieuwd naar jouw twijfels en voorkeur!

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *