Geupdate na aankoop van een 2e tweedehands caravan.
Het is er van gekomen. We hebben een caravan gekocht! Niet dat ik al jaren om een caravan ‘zeur’. Maar zoals met veel dingen veranderde Covid-19 onze vakantieplannen Γ©n onze vakantiebehoefte. Dus we zijn nu co-eigenaar van een caravan! Of zoals ik het jaren geleden zou hebben verwoord ‘onze sleurhut’ π
Ik deel graag onze tips voor je aankoop van een tweedehands caravan.
Tent versus caravan
Vorig jaar was ik een kind zo blij, we hadden een ruime tent gekocht die ik in mijn eentje op kon zetten. Dat betekent dat het dus met z’n tweetjes supersnel op te zetten is. Voor mijn verjaardag kreeg ik allerlei handige tentdingetjes. Maar wat bleek, je hebt wel zoveel accessoires nodig dat je naast je auto wel een dakkoffer Γ©n een karretje kan vullen. Een enorme investering dus. Daarnaast is ‘even’ kamperen zo een hele activiteit, dat voor mij nu vooral als enorm vermoeiend overkwam.
We hadden kampeerervaring in Nieuw-Zeeland. Niet om nu op te scheppen, maar daar (en wellicht ook in andere landen) is het mijns inziens veel beter geregeld voor kampeerliefhebbers. Er is een gemeenschappelijke keuken waar je je eten kan koken. Natuurlijk eigen verantwoordelijkheid om zelf de geleende pannen en fornuis schoon achter te laten. Ook was er altijd een grote koelkast waar je dan de melk en het vlees kon koel houden. Dus ik ben nog op zoek naar een Nederlandse camping die deze faciliteiten ook biedt π
Caravan versus camper
De camper is voor mij het ultieme on-the-road gevoel. Maar ook ik moet toevoegen dat het minder praktisch is als je met meer dan twee personen reist. Voor alle uitjes vanuit je standplaats heb je de camper als enige voertuig (of de meegebrachte fiets). Dat betekent dat je je standplaats niet zo uitgebreid kan installeren als een caravan. En met kinderen is het wel erg fijn om een voortent te hebben om je leefruimte wat uit te breiden. Zeker in Nederland, maar ook onze buurlanden geen overbodige luxe. Maar geen nood, ik heb op Instagram al caravanners gespot die rondreizen met een caravan! (zonder voortent dan weliswaar :))
6 tips waar je op moet letten bij je aankoop van een tweedehands caravan
- Wat kan je auto aan? De inhoud van je motor en het gewicht van je auto bepalen hoe zwaar je caravan mag zijn. Je kan dit lezen op je kentekenbewijs.
- Wat mag je aan ‘aanhanger’ meenemen op je rijbewijs? Heb je alleen een B-rijbewijs of een BE-rijbewijs. Dit bepaalt waarmee je mag rijden.
- Het totaal gewicht van de caravan mag niet meer dan 75% van het totaalgewicht van je auto zijn. Dus vul eerst je auto, zodat je de caravan ook meer gewicht kan geven. Maar… let op, ook per caravan is bepaald hoeveel gewicht er in, aan of op de caravan mee mag.
- Het gewicht van je caravan wordt zeker ook bepaald door wat je allemaal extra meeneemt. Zo hebben wij gerekend dat alles voor de voortent, luifel, tafel, stoelen en dus de basis al zo’n 150 kilo is.
- Oja, en natuurlijk is het wel handig dat je auto een trekhaak heeft π
- Tip: Bekijk de website finnik.nl voor de historie van de caravan (import, schade, hoeveel eigenaren).
8 waar kan je op letten bij het kopen van een tweedehands caravan-tips
- Hoeveel slaapplekken wil je in de caravan kunnen maken of hoeveel mogen er ook in de voortent of in een aparte tent naast de caravan slapen.
- Is een van je reisgenoten lang, dan is een passend bed wel fijn.
- Welke accessoires wil je er gewoon al lekker bijkopen. Dat is het voordeel van een tweedehands caravan, vaak zitten er al erg leuke en handige accessoires bij! Denk aan een voortent, luifel, fietsendrager of zelfs een mover.
- Welke indeling vindt (of lijkt) je prettig. Met of zonder toilet of douche. Een vast bed of stapelbed of vind je het niet erg om elke avond je bed te installeren.
- Hoeveel licht wil je binnen in de caravan. Wij werden bijvoorbeeld erg blij van het grote dakraam dat we hebben. Inclusief hor.
- Interieur en kleur. Eigenlijk vind ik het stiekem wel een beetje jammer dat onze caravan er nog erg goed uitziet. Ik had me graag uitgeleefd met de leuke pimp ideeΓ«n van bijvoorbeeld caravanity. Het design van de kussens vind ik persoonlijk niet vaak heel mooi. Gelukkig is het relatief eenvoudig om er zelf een nieuwe hoes omheen te maken (check voor tips mijn Pinterest) of voor een iets groter budget om het te laten doen.
- Waterschade. Eigenlijk zou deze in het vorige lijstje van ‘moeten’ moeten staan, want blijkbaar is een caravan bijna afgeschreven als het al eens waterschade heeft gehad. Even goed opletten dus!
- Onderhoud van het onderstel. De caravan leunt eigenlijk maar op twee wielen en een paar buizen. Het is dus belangrijk dat daar geen roest ontstaan is.
Doe-tips om zeker te weten dat je een goede aankoop gaat doen
- Ga zitten, ga liggen, loop door de caravan zoals je zou doen als je h’m gebruikt. Dan voel je of het bed nog lekker ligt, of de kussens nog goed, schoon, etc zijn.
- Til kleedjes op, wij vonden bij thuiskomst (dus na aankoop!) een grote scheur in de badkamer. Er lag een mooi, passend vloerkleed op…
- Probeer de kachel, de kranen, de boiler, voor zover mogelijk. Zo viel onze kachelkap er af toen we het thuis gingen proberen. Gelukkig weer kunnen repareren. Maar je whoop-whoop gevoel daalt dan ineens wel heel erg!
- Check of de voortent en luifel echt goed past op de caravan. Of is er (per ongeluk) een te kleine maat gekocht.
- Bij aankoop van een volgende caravan is het wel handig om te kijken hoe de nieuwe indeling is. Is het aantal onderkastjes hetzelfde als in de vorige caravan? Want bovenkastjes zijn handig, maar zijn niet handig om te vullen tijdens het rijden.
- Opbergruimte: de opbergruimte van onze huidige caravan is totaal anders dan de vorige. Het lijkt groter. Maar toch was het wel weer even passen en meten omdat de disselbak een andere vorm heeft.
En dan nog een tip van experts: Ga proefkamperen met een caravan. Dan weet je steeds beter wat jouw ideale caravan is. Want dat is voor iedereen weer anders. Ondanks wij te ongeduldig waren om deze tip te volgen, ben ik het er wel mee eens. Ik hoor ook wel van mensen die elk jaar een andere caravan kopen en weer verkopen na de vakantie om zo bij hun ideale reis accommodatie te komen.
Waar koop je een tweedehands caravan?
Dat kan natuurlijk via een dealer. Wij hebben een caravan via Marktplaats gekocht. Ook hebben wij Facebook Market in de gaten gehouden. Op bepaalde momenten is het aanbod enorm. Het is dan wel fijn als je al een idee hebt welk merk je aanspreekt of welke indeling. Zo kan je sneller een selectie maken.
Een caravan kopen is na het kampeerseizoen de beste tijd. De verkoper hoeft dan geen stalling meer te betalen voor de komende winter. Vaak liggen de prijzen van een caravan ook wat goedkoper. Wij hebben onze caravan op eigenlijk wel het duurste moment gekocht, net voor de lange weekenden in mei. En we moesten snel beslissen, genoeg anderen die ook interesse hadden π
In beide gevallen is het vooral belangrijk om ook je budget uit te spreken met elkaar. De verleiding is erg groot om steeds iets hoger te gaan zitten omdat alles er zo leuk en goed uitziet.
Zodra je een caravan hebt gekocht, yeah gefeliciteerd, kom je voor andere beslissingen te staan.



Een caravan keuring
Wij hebben gekozen om onze tweedehands caravan helemaal te laten keuren. Dat kostte ongeveer 600 euro. Niet verplicht, maar het geeft ons een enorme geruststelling dat we veilig op onze vakantie gaan. Zo weten we dat alle leidingen van water, gas en elektriciteit zijn. Dat onze banden vervangen moesten worden en dat er geen waterschade is geweest.
Caravan verzekering: ja of nee?
Je caravan laten verzekeren is niet verplicht. De schade die je eventueel aanbrengt aan anderen is vaak gedekt door je autoverzekering. De schade aan je caravan is dan door je verzekering gedekt.
Ondanks dat het in Nederland niet verplicht is, is een groene kaart in een aantal Europese landen zoals Duitsland of Spanje wel verplicht. Check daarom je verzekeringsmaatschappij of ANWB voor de laatste stand van zaken.
Mocht je een caravan verzekering willen afsluiten, dan is het belangrijk dat je in ieder geval elke zes jaar de banden van de caravan vervangt. De banden op onze tweedehands caravan waren al 11 jaar oud! Dus die hebben we snel vernieuwd. Want ondanks dat je misschien niet veel kilometers maakt, kunnen banden wel uitdrogen of ‘vierkant’ worden door het lang stilstaan in de stalling.