koffers en tassen op P3 Schiphol

15 tips om je vakantie met kinderen goed voor te bereiden

Herken je dat? Tijdens je vakantie bedenk je de beste hacks om je vakantie nog leuker of prettiger te maken. Vaak omdat je er vantevoren niet aan gedacht hebt. Bij deze deel ik onze ervaringen zodat jij een nog leukere vakantie hebt. Nieuwe tips voeg ik continu toe (of tenminste een paar keer per jaar). Jouw tips zijn ook welkom, reageren kan onderaan het artikel.

 1. Locatie: Boek een appartement of hotel waar je zelf ook tijdens bedtijd van de kinderen de vrijheid hebt om te genieten van je vakantie. Bijvoorbeeld aparte slaapkamers en een balkon met uitzicht.
 2. Locatie: Boek een appartement of kamer dichtbij een restaurant zodat je een keer na kinderbedtijd samen kan dineren.
 3. Babyfoon: Neem je goede babyfoon mee of koop een babyfoon app. Sinds een halfjaar gebruiken wij de app Babyfoon 3G. Een klein bedrag voor een fijne geruststelling. De app heeft onder andere een camera en een zaklampfunctie.
 4. Dagelijkse foto: Maak elke dag een foto van je kinderen. In het slechtste geval heb je een recente foto als je ze kwijt geraakt bent, in het positieve geval heb je leuke foto herinneringen.
 5. Bagage: Omdat wij er niet vanuit gingen dat onze kinderen zelf hun bagage gingen dragen, hadden we gekozen voor 1 luiertas en 1 dagrugzak voor handbagage plus 1 grote koffer en 1 opvouwbare buggy om in te checken. De buggy hebben we uiteindelijk weinig gebruikt in Griekenland en dat ligt vooral aan de hoogteverschillen en de staat van de wegen.
 6. Bagage: Gebruik een Eagle Creek packing cube waar veel in kan. Tijdens de zomervakantie gebruiken we 1 packing cube per kind voor 2 weken kleding. Fijne ruimtebesparing!
 7. Speelgoed: Speelgoed dat in het zwembad en in het appartement gebruikt kan worden, heeft onze voorkeur. Dus bijvoorbeeld stapelbekers doen het voor veel leeftijden goed. Ook ter plekke winkelen voor bijvoorbeeld een opblaasbaar item doet het goed bij peuters en kleuters.
 8. Cadeautjes: Een paar kleine cadeautjes en snacks om tijdens de vliegreis uit te delen.
 9. Vliegen: Koop alvast voor het boarden flesje(s) water. Mocht je onverhoopt langer in het vliegtuig zitten, dan heb je in ieder geval drinken voor de kinderen.
 10. Vliegen: Gebruikt je baby/kindje een speen? Of drinkt het nog de fles? Geef dit tijdens het opstijgen en landen. Dit helpt met de druk op de oortjes.
 11. Uitstapjes: Maak alvast een lijstje met uitstapjes. Ook als het bijvoorbeeld een keer slecht weer is. Denk aan een bowlingbaan, indoorspeeltuin of een aquarium.
 12. Tijdsverschil: Onze kinderen zijn vaak vroeg wakker. Een vakantie met tijdverschil naar het oosten helpt dan dat ze op een mooie lokale tijd wakker worden. Zo konden we gewoon in Griekenland ons Nederlandse ritme aanhouden.
 13. Seizoen: Elk seizoen heeft zijn voor- en nadelen. Als je dit vantevoren weet, kan je er al iets aan doen. Denk aan een muggen- of wespenperiode. Al is het sowieso handig om een tekentang en anti-jeuk mee te nemen op vakantie.
 14. Dieetwensen: Drie van ons gezin drinken / eten geen koemelk en twee daarvan ook nog eens geen gluten. Voor een autovakantie zorgen we voor een goed gevuld krat zodat we niet meteen vol stress naar de supermarkt hoeven. Bij een vliegvakantie hou ik het bij havermout en pasta die wij mogen eten. Een koemelkvrij alternatief, amandelmelk of soja melk, is vaak wel goed verkrijgbaar. Ik raad je aan om vooraf te checken of jouw dieetbenodigdheden ter plaatse te koop zijn. En anders wat voorraad meenemen in je bagage.
 15. Forum: Kan je het via internet niet vinden? Bezoek dan een forum van de locatie. Op Facebook zijn er meerdere fora met enthousiaste leden die je graag willen helpen.

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *