Studiedagen: welkom in het basisonderwijs

In het begin zag ik studiedagen vooral met een zucht tegemoet. Wéér extra opvang regelen, want natuurlijk valt het bijna altijd op mijn werkdag*. Inmiddels kijk ik uit naar de studiedagen en neem ik ze mee in “wat zullen we nu weer gaan doen” planning 🙂

* Al mag ik met onze school absoluut niet klagen hoor. Vaak is het op de vrije middagen of ze wisselen per dag. (Al zou het best vaker een keer op een vrijdag voor een vakantie mogen 😉

Jeugdherberg + museumbezoek

In februari was er een studiedag op een woensdag. En aangezien dat voor een vriendin ook geen werkdag is, zijn we met onze vier kinderen een nachtje naar een jeugdherberg gegaan. Dinsdag uit school meteen vertrokken (dat kost dan 1,5 uur niet werken) en op avontuur!

We verbleven in Stay Okay Arnhem die natuurlijk erg leeg was op een doordeweekse dinsdag. Maar de kinderen vonden dat niet erg, die hadden elkaar en verkenden het hele gebouw. Zagen de potentie van de buitenplaatsen, helaas was het er nu te nat en glad voor. Gingen volledig op in het biljarten en wisten al snel hoe de televisie te bedienen was bij onze dinertafel 😉

Na bedtijd konden wij bijkletsen met een kop thee van de bar. De volgende ochtend na het gratis ontbijt (zelfs glutenvrij en melkvrij was mogelijk) gingen wij met onze museumkaarten op pad naar het Watermuseum. Ik had via hun website een bingokaart gedownload, dus voordat het museum open ging, hadden wij er al een wandeling in het naastgelegen park op zitten. Leuk park trouwens dat verrassend veel hoogteverschil had.

En daarna stapten we weer in onze auto richting huis. Een prima mini-avontuur die voor herhaling vatbaar is!

P.S. Het was trouwens nog wel even goed uitzoeken welke musea open zijn op een doordeweekse ochtend. Zeker in de wintermaanden kan dat tegenvallen.

Kamperen in het naseizoen

In september was er een studiedag op een donderdag. Dat betekende een vrije woensdagmiddag plus een hele dag op donderdag. Toevallig hadden mijn man en ik ons weekend-voor-twee het weekend erna in de agenda staan.

En ondanks dat het weerbericht steeds verslechterde heb ik toch een camping geboekt. Zo zijn we op woensdagmiddag met de caravan vertrokken en terwijl de kinderen de lege camping verkenden, zette ik de luifel op. Mijn ouders waren even mee omdat zij wel een trekhaak achter de auto hebben.

Ik koos bewust voor een camping niet te ver van huis, tenslotte wonen we praktisch naast de Veluwe waar heel veel mooie plekjes en campings zijn. Want op vrijdagmorgen moesten de kinderen wel weer naar school gebracht worden. Camping Harskamperdennen is voor herhaling vatbaar (in 2023 wel pas vanaf juli weer te boeken).

De caravan lieten we lekker staan, want die gebruikten mijn man en ik gewoon voor ons weekend samen.

Zo hadden de kinderen en ik een prima 1,5 dag op de camping met een fiets uitstap naar de uitkijktoren van Kootwijk. Voor de kinderen erg leuk om ook eens te kamperen in het rustige naseizoen.

P.S. Je kan beter spijt hebben van iets dat je wel gedaan hebt, dan wat je niet gedaan hebt. Want we hebben erg lekker weer gehad! Dus ik was erg blij dat ik toch geboekt had in plaats van thuis zitten en spijt hebben dat ik niet geboekt had.

Extra tijd bij opa en oma

Aankomende maand hebben de kinderen een studiemiddag. Deze keer op een opa en omadag. En die vinden het heerlijk als ze er wat langer zijn dan 1,5 uur. En ik pak dan de trein naar Amsterdam om een avondevent bij te wonen. Zo voelt het voor ons alledrie als een mini vakantie 🙂

Wat hebben jullie allemaal gedaan met of in combinatie van een studiedag?

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *