Pena Palace Sintra

Sintra, een must-see bij Lissabon

Het is aan te raden om je eerst te verdiepen in Sintra voordat je er naar toe gaat. Want ik had eigenlijk alleen gehoord dat het zo romantisch is, je moet er geweest zijn en het is niet ver van Lissabon. Dat laatste klopt. Met de trein ben je er in 45 minuten. Zelfs op een maandag in februari zit de trein goed vol. Bij aankomst in Sintra wordt je van alle kanten aangeklampt om mee te gaan met een bustour, een tuktuk of taxi. Maar Sintra is inderdaad een must-see als je in Lissabon bent.

Doordat we inmiddels wisten dat de afstanden van elke bezienswaardigheid vaak ver van elkaar zijn, boeken we een CitySightseeing bustour. Voor 20 euro rijdt de bus constant langs alle bezienswaardigheden inclusief het meest westelijke puntje van Europa: Cabo da Roca. We bespreken een strategie wat we in welke volgorde willen zien, want het kleine rondje duurt 30 minuten, de lange route 2 uur.

Handige tip: verblijf meerdere dagen in Sintra. Dan kan je op een relaxed tempo meerdere bezienswaardigheden zien inclusief genieten van de rust. Want ondanks dat het druk kan zijn in de zomer (files, weinig parkeerplekken, smalle weggetjes) snap ik waarom iedereen het graag wilt zien.

1. Pena Palace

Wij hebben gekozen voor Pena Palace die Instagramwaardig is om foto’s te maken. Na het lezen van een andere reisblog weten we dat we met toegang tot alleen het park al veel van het kasteel zelf ook kunnen zien. Het komt er op neer dat we niet de binnenkant kunnen zien, maar we mogen op alle buitenmuren lopen. Zodra je de heuvel op bent gelopen (wederom een pittig wandeltochtje omhoog. Respect voor de mensen die slechter ter been zijn. Al is er de mogelijkheid om je te laten rijden tot bijna bovenaan) kom je al vrij snel voor de keuze te staan om naar de ingang te gaan. Maar als je daarlangs loopt, loop je zo naar de buitenruimtes van het kasteel waar je met een parkpas wel mag komen. Gezien onze beschikbare tijd en de mist (het uitzicht verdween binnen 5 minuten…) hebben we verder niet gewandeld in de tuinen van het kasteel. Maar het zag er zeker aanlokkelijk uit.

Pena Palace

2. Monserrate Palace

Onze tweede stop is bij Monserrate Palace. Blijkbaar een stop die toch vaak overgeslagen wordt. Maar zodra wij het kaartje hebben betaald, valt de rust van de grote tuin om het paleis op ons. Hier komen we zeker terug om er nog meer van te zien en te genieten. Alleen al de tocht naar het toiletgebouw doet je denken aan een reis op Costa Rica. Ben er nog nooit geweest, maar ik geloof dat als ik daar ben, weer terug moet denken aan deze w.c. 😊 Het paleis is klein, maar indrukwekkend hoe dit opgeknapt is in Moorse sferen door een Engelse landman. De tuin is alleen nog indrukwekkender. Elk hoekje van de tuin is gebruikt om de wereld in het klein na te maken. Bomen uit Nieuw-Zeeland, struiken uit China, een rozentuin uit Engeland. We raken niet uitgekeken.

Daarna stappen we weer in de bus (het is trouwens wel lastig om te weten wanneer de volgende bus komt. Aanrader om de aankomsttijd in de gaten te houden. Elke 30 minuten daarna komt er weer een bus).

3. Cabo da Roca

Onder het motto van ‘als we toch in de buurt zijn’, kijken we uit naar de wat langere tocht richting zee. Alhoewel het hele Sintra gebied een aanrader is, is het geen straf om het vanuit de bus te kunnen bekijken. (Tip: ga aan de rechterkant van de bus zitten) Uiteindelijk blijven we maar 15 minuten bij deze Cabo omdat de buschauffeur op ons wacht. Maar wachten op de volgende bus was ook geen probleem geweest. Wat ik zie lijkt op de Portugese versie van de 12 Apostels (uit Australië) en we blijven foto’s maken. Net zoals iedereen eigenlijk 😊 Maar we genieten de volle 15 minuten van de wind, het beperkte uitzicht (door de mist) en de wetenschap dat we op het meeste westelijke punt van Europa staan. Er is trouwens een caféetje ter plekke, wat handig is voor een toiletstop of een snack.

Cabo da Roca lijkt op de Twelve Apostels in Australië

4. Historisch centrum Sintra

We durven Sintra niet te verlaten zonder ook het centrum gezien te hebben. Dus daar maken we nog een korte wandeling en genieten dan eindelijk van onze lunch. Een beetje laat, maar onderweg was er wederom weinig geschikt voor onze diëten. Gelukkig hadden we Nakd repen mee zodat we niet teveel trek kregen. Op weg naar het station komt dan eindelijk de zon tevoorschijn. En dat maakt Sintra nog iets mooier dan het al is op een mistige dag. We komen graag nog een keer terug.

De zon schijnt dan eindelijk over Sintra

Onze dag zag er als volgt uit: we namen de trein van 9.41 uur van Rossio Station in Lissabon. En vanaf 11.00 uur zijn we met de bus naar de bezienswaardigheden gegaan. Rond 16.00 uur waren we in het centrum. We kwamen weer in Lissabon aan in het donker, wat natuurlijk een gegeven is als je in februari naar Lissabon op reis gaat.

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *