Rondreis Nieuw-Zeeland met ontelbaar leuke bestemmingen

Nieuw-Zeeland is 3x zo groot als Nederland. Dus het is prima te doen om met een paar weken vakantie zoveel mogelijk van het land te zien. Wij zijn 3 maanden onderweg geweest en hebben zo nu en dan lekker niks gedaan door een week op één bestemming te blijven of bij vrienden op bezoek. Dus we hebben niet persé meer gezien. We delen graag onze bestemming voor inspiratie van jouw onvergetelijke rondreis door Nieuw-Zeeland.

Ik kreeg onze roadtrip letterlijk uitgetekend van een buschauffeur. Zijn werk was jonge toeristen off the beaten track plekjes van het land te laten zien. De ideale Nieuw-Zeelander dus voor tips. Uiteindelijk hebben we zelf wel aanpassingen gedaan op basis van het weerbericht. Want dat is wat wij wel geleerd hebben. Als het regent, dan kan Nieuw-Zeeland wel Nieuw-Zeeland heten, maar dan lijkt het gewoon op Nederland…

Wij kunnen het weten. En dat is niet om op te scheppen, want hier zou ik geen expert in willen zijn. Maar tijdens onze drie maanden heeft het voor een derde geregend. We waren met een auto en een tent onderweg. In de slechtste zomer in minstens 20 jaar als we de inwoners mochten geloven. Dus bijna dagelijks hadden we ook wel een keer een trui en lange broek aan. Ik bevroor regelmatig in de tent ’s nachts. En nee, ik kwam niet bruingebrand thuis. Helaas.

Maar ondanks het weer hebben we een fantastische tijd gehad. Soms is het Zwitserland in het klein, soms lijkt het op een Waddeneiland of gewoon op Nederland. En zo vaak ook weer als ergens anders. In één dag kon je vier verschillende landschappen zien. En dat maakt reizen door Nieuw-Zeeland zo leuk.

En nog een laatste tip voordat ik de leuke bestemmingen met je deel. Bedenk goed wat je het leukste vindt tijdens een rondreis. Vind je het fijn om zoveel mogelijk te zien? Of vind je het ook fijn om even te settelen, en wat te zien in de omgeving van je bestemming? Hou daar rekening mee. Ook al is Nieuw-Zeeland een relatief klein land, de wegen zijn niet altijd geschikt om hard te rijden. Behalve op de snelweg A1, zijn de meeste maximaal snelheden onmogelijk om te halen…

Onze bestemmingen:

Auckland is Nieuw-Zeeland in het klein

Auckland

Tenminste zo leek het, je kan vanuit Auckland walvissen zien. Met de boot naar schattige eilanden. Bungee jumpen. Fijn wandelen. Winkelen. Auckland was mijn eerste bestemming en daardoor heb ik daar heel weinig gedaan. Want ik wilde graag walvissen zien in Kaikoura. Een zonnige bestemming opzoeken in de Bay of Plenty. Maar ben je kort in Nieuw-Zeeland, dan is Auckland een mooie uitvalsbasis.

Raglan, een surfersparadise

Veel wind in Raglan

Onze eerste bestemming was Raglan. Het waren ook de eerste nachten op de camping in een tent. Het was ook niet superweer. Maar we genoten van de wind, die daar blijkbaar vaak is, vandaar ook een populaire bestemming voor surfers. Zelf hebben we niet gesurft, dus we kunnen niets zeggen over de kwaliteit of de moeilijkheidsgraad van de stranden. We merkten hier dat we op dezelfde dag in een bikini kunnen zitten en een dikke trui nodig hebben.

We maken een uitstap naar de Waitomo Caves voor blackwater rafting. Dat klinkt erg spannend, maar de naam heeft het gekregen omdat je de grotten in gaat.

Coromandel Peninsula

De Karangahake Gorge zou ik overslaan met regen, maar in de zon hebben we veel foto’s genomen van het groen om ons heen.

Cathedral Cove wandeling

Cathedral Cave is ook veel leuker te wandelen als het niet regent. Maar eigenlijk in beide gevallen de moeite waard! Het kost je een uur voor dezelfde heen- en terugreis, maar wat je in het midden op het strand ziet, herken je vast van veel foto’s die bijvoorbeeld op een Windows 10 desktop getoond worden.

Hot Water Beach

Een bekende bestemming en het is een aparte ervaring om op het strand in warm water te kunnen zitten. Terwijl de zee behoorlijk koud is. We hebben hier wel een surfles gevolgd, want blijkbaar zijn er meer plekken waar je vanaf de plank van het water kan genieten. Tip: lees wel de Lonely Planet. Want blijkbaar kan het water verraderlijk zijn… Wij stonden hier op Hot Water Beach camping.

Zonder Rotorua heb je Nieuw-Zeeland niet gezien

Toeristisch. Dat klopt. Maar je kan hier wel meer te weten komen over de Maori. De eerste bewoners van Nieuw-Zeeland. Dus als je je overgeeft aan dat het toeristisch is, dan kan je er zeker van genieten. Wij hebben van een hangi gegeten, een buitentheater bezocht, gebaad in de modderpoelen. En ik heb een schapenshow bekeken. Dat laatste stond absoluut niet bovenaan mijn lijstje. Maar Nieuw-Zeeland heeft nu eenmaal meer schapen dan inwoners. En we hebben veel plezier gehad. Gewoon doen zou ik zeggen. Ik ben er weggegaan met een selfie met een indrukwekkend schaap. Wij sliepen op een camping in Ngongataha.

Ohiwa, een zomerse bestemming

Wij hadden alleen geen zomers weer. En stonden we dus behoorlijk alleen op de camping. Maar zolang het niet teveel regent, kan je wel veel wandelen langs het strand. Je hoofd leeg laten waaien. Ohiwa is ook de start van de Pacific Coast Highway. Je rijdt daarmee de hele oostkust af. In de tijd dat wij er waren, kwam het totaal niet toeristisch over en was het leuk om in het meest oostelijke puntje van Nieuw-Zeeland te staan.

Stranden die we onderweg tegenkwamen:

 • Waihau Bay: in mijn reisverhaal staat ‘Dit is waar we naar op zoek waren, verlaten strand, mooie ondergaande zon en een superuitzicht op heuvels en oceaan.’
 • Waipira Bay: de Lonely Planet noemde het ‘absoluut fantastisch’ en wij het zeker niet oneens.
 • Tokomaru Bay: volgens de Lonely Planet ‘wellicht het mooiste plekje op de route’ valt ons helaas wat tegen. Een kilometers lang strand, dus minder romantisch dan je denkt.

Wij zijn voor de natuur gekomen, dus de steden die we kort aan hebben gedaan, verdienen meer aandacht dan wij gegeven hebben. Bijvoorbeeld Gisborne en Napier. De route tussen deze twee steden is wel erg mooi en we stoppen regelmatig bij mooie meertjes en ravijnen.

Clifton, echt het einde van de wereld

Clifton

We dachten dat we de zee in zouden rijden. Maar toch is er aan het einde een camping. Een gewone camping, maar de locatie verbaast ons en we genieten van het verblijf. Clifton is een populaire bestemming om Jan-van-gent vogels te zien.

De verborgen parel River Valley

Nooit van gehoord, maar zodra ik er was, wilde ik het mijn toenmalige vriend (nu man) echt laten zien. In het midden van het Noord eiland en op weinig kaarten terug te vinden. Je kan hier raften (aanrader), wijn drinken (ook een aanrader), zwemmen n de Rangitikei rivier en gewoon genieten. De eerste keer sliep ik in de grote groepsslaapkamer van het hostel. De tweede keer met de tent aan het water. Ik ben nog op zoek naar de Europese variant van River Valley. Dus als je tips hebt? 😊

De Tongariro Crossing, zelfs voor onervaren wandelaars

Tongariro Crossing

Als je je meer verdiept in Nieuw-Zeeland dan lees je waarschijnlijk vaak over de Tongariro Crossing. Een uitdagende wandeling van 19,4 kilometer die toch prima te doen is op één dag. Zelfs als je nauwelijks ervaring hebt als hiker. Wees voorbereid, de tocht kan afgelast worden door het weer. Je kan tijdens de wandeling verrast worden door het weer. Dus neem veel lagen kleding mee, genoeg te eten en te drinken en zorg dat je je rotzooi bij je houdt totdat je een prullenbak ziet terug in de bewoonde wereld.

Opunake geeft van alles wat en het is nog leuk ook

Opunake ligt aan de Surf Highway 45 (dat is pas een leuke straatnaam!) aan de westkust van Nieuw-Zeeland. Mount Taranaki staat prominent in het midden en is vaak vanuit elke hoek zichtbaar. De Maori legende vertelt dat Mount Taranaki ooit stond in het Tongariro Park, maar toen hij een keer achter de mooie (en enige vrouwelijke) berg Mount Pihanga aanging, werd Mount Tongariro zo boos dat hij moest vluchten. Mount Taranaki is blijven staan op de plek waar hij was toen de zon op kwam.

Nog altijd is hij verdrietig. En je raadt het al, zijn top zit bijna altijd in de wolken. Ga je berg op, zorg dan voor een regenjas. Mount Tongariro is er ook niet best afgekomen in het verhaal, want door zijn woede heeft hij zijn kop er afgeblazen. Die kop ligt in het midden van het Taupo meer. Je kan er veel van zeggen, maar het verhaal is goed dichtgespijkerd, want inderdaad lijkt het eiland in dat grote meer op de afmetingen van Mount Tongariro. En door dit feit kunnen jij en ik over Mount Tongariro wandelen in één dag.

Wangateau

Een handige plaats van waaruit ook leuke uitstapjes gemaakt kunnen worden naar Goat Island Reserve, Pakiri Beach, Makatane en Tawharanui reservaat.

Russell

We hebben hier onze kerstdagen doorgebracht. Hier staat bijvoorbeeld het oudste kerkje van Nieuw-Zeeland. Het voelde voor ons echt even als vakantie. Met een snelle bootexcursie kan je onderweg dolfijnen zien.

Wij hebben vanuit Russell een daguitstap gemaakt naar Cape Reinga, helemaal in het noordwesten. Daar ontmoeten de twee oceanen elkaar, wat mooie plaatjes oplevert! We hebben gesandboard op de terugweg en even een kijkje genomen op Ninety Mile Beach waar we helaas niet met onze eigen auto op mogen.

Papamoa

Zoals je misschien op de kaart ziet, zijn we hier al in de buurt geweest. Deze keer gaan we voor vriendenbezoek en het vieren van oud- en nieuw deze kant op. Nu is het er wel erg lekker zomers weer. Dus hebben we die ervaring ook gehad 😊 Papamoa biedt toeristisch niet zoveel, behalve de Mount Maunganui en het lange strand. De mount levert een leuke wandeling met uitzicht. En op het strand kan je zwemmen en surfen. Wij doen het laatste op de laatste dag van het jaar (voor een mooi contrast met Nederland).

Wellington

Huka Falls

Via Taupo, waar je toch een leuke omgeving hebt met Huka Falls, rijden wij door naar Paraparaumu. Dat plaatstje biedt ons alleen een overnachting omdat we zo snel mogelijk naar Wellington willen voor de overtocht. Helaas zijn we in Wellington tijdens een feestdag en zien we vooral een erg stille stad.

Motueka

binnenvaren Picton

Mijn reisdagboek zegt “Met de waka naar het zuidereiland. De aankomst is supermooi en we hebben fantastisch uitzicht op de fjorden bij Picton.” Motueka is onze stop om naar het Abel Tasman national park te gaan. En dat is nog niet zo makkelijk lees ik in mijn volgende verhaal. Ik heb last van reisziekte en met de kayak strandden we al snel. Met de fiets mag niet in deze tijd van het jaar en uiteindelijk maken we een wandeling na een (voor mij zenuwslopende) boottocht.

Hanmer Spring

Het zuidereiland heeft veel weg van Zwitserland, Noorwegen en Zweden. Ook al ken ik die landen niet als mijn broekzak. Dat zijn ook de reacties die je van andere toeristen hoort. Het is een ander land dan het noordereiland en dat maakt Nieuw-Zeeland ook zo divers en interessant. De routes op het Zuidereiland zijn erg mooi en ons advies is ook om vaak een keer te stoppen onderweg en te genieten.

Op weg naar Hanmer Springs kwamen we over Highway 6 (één van de mooisten van het land), Nelson Lakes bij St. Arnauds (een aarader) en Lewis Pass.

Hanmer Springs is zelf een skidorp, maar juist daarom zo leuk in de zomer. Je hebt hier mooie mountainbike routes.

Kaikoura

Hier kan je walvissen zien (wij hebben niet zo’n tocht gedaan, want dat is met een boot…). De ruige oceaan is een mooi beeld dat langs heel Kaikoura loopt. Ideaal voor strandwandelingen.

Via de stijle Arthur’s Pass (16%) rijden wij terug naar de westkust. Waarom zoveel zigzaggen tussen de oost- en westkust? Dat was het advies wat we kregen, omdat we dan de mooiste passen in onze route kunnen verwerken. We nemen vlug een kijkje bij Punakaiki voor de pannekoekrotsen.

Hokitika

Hokitika was de verrassing van het jaar. En ondanks dat we al even op vakantie zijn, hebben we hier een week vrij genomen van het reizen. We zaten op een mooie camping aan de zee. Helaas niet om in te zwemmen, maar wandelen of kunstwerken maken met schelpen is ook leuk om te doen.

De zwaaibrug over de Hokitika Gorge is stunning. En niet omdat ik jou ervaring al te hoopgevend wil maken, maar wij waren erg verrast over het mooie, aparte blauwe water. Alsof je een schilderij instapt. De Dorothy waterval in de buurt is ook een echte aanrader.

Franz Joseph

Franz Joseph gletsjer

De plek om op een gletsjer te gaan wandelen. Of er overheen te vliegen. Of om uit een vliegtuig te springen. Je merkt aan alles dat dit een plek is waar je iets gaat doen. Het stadje voelt als een skidorp en je komt hier niet voor de rust. Maar misschien hadden we daarvoor een andere kant op moeten lopen ofzo. En misschien komt het omdat in het hostel het brandalarm afging ’s morgens vroeg.

Wanaka

De route onderweg is supermooi, alleen we spreken niet uit ervaring. Wij hebben vooral regen, maar mijn zusje heeft dezelfde route een paar dagen later gedaan en zij laat wel mooie foto’s zien. Ik noem de bezienswaardigheden waar je eigenlijk niet omheen kan, even op: gletsjer van Fox Glacier, Matheson Lake (mooie weerspiegeling), uitzichten p Mount Cook en Mount Tasman.

Pas bij Haast stopt de regen en we gaan kijken naar de hoge golven van de Tasman Sea. Een prachtig gezicht. Wanaka volgt na de meren van Wanaka en Hawea die ook de moeite waard zijn voor een stop om eens goed rond te kijken naar zoveel natuurschoon.

Wanaka zelf, vlakbij Queenstown, heeft haar eigen voordelen. Wanaka is geliefd bij iedereen die Queenstown geweldig vindt, maar ook bij wie Queenstown too much vinden qua extreme sporten. We zitten op een leuke camping, in een mooie omgeving.

Helaas gaan wij niet wandelen (ik heb een megablaar op mijn voet), maar dat is erg jammer. Blijkbaar beginnen supermooie (en lange) wandelingen op een steenwerp afstand van de camping. Wij gaan mountainbiken en bezoeken Puzzling World.

Queenstown

Voor de fan van extreme sporten is dit fantastisch. Ik keek er een beetje tegenop, maar ook als je niet into extreme bent, is het een mooi stadje. Je kan er namelijk ook gewoon fietsen, wandelen, lugen of de kabelbaan naar boven nemen. Lugen is trouwens wel pas mogelijk nadat je de kabelbaan neemt 😉 Oja, ik zie in ons reisdagboek dat we ook zijn gaan bowlen hier. Om het toch nog sportiever te maken, haha.

Te Anau

De camping met het meest fantastische toiletgebouw. Ik herinner me dat nog. Er hing een tv scherm, er was verwarming, het was er soms fijner vertoeven dan in onze tent die ’s nachts wel koud was. De camping lag aan de route richting Milford Sound. Dus op de dag dat wij ook die kant op gaan, vertrekken we nog voor de vele bussen. Anders kan je niet je eigen tijd bepalen.

De route er naartoe is al geweldig. Mirror Lake is fantastisch en Milford Sound is echt weer wat anders. Normaal barst het van de mini watervallen tijdens de boottocht in de Sound. Maar het heeft al even niet geregend (zou je niet denken als je weet hoeveel regen wij onderweg gehad hebben) en daardoor zijn de watervallen tijdelijk uitgedroogd. We zien dolfijnen, we maken foto’s en we zorgen weer weg te zijn voordat de bussen het weer hogerop zoeken richting Te Anau.

De Caitlins

Nieuw-Zeeland en schapen zijn met elkaar verbonden. Maar zoveel schapen hadden we nog niet gezien totdat we uit Queenstown vertrokken. We rijden en genieten vooral door dit gebied. We bekijken een zonsondergang op het strand, we bezoeken het zuidelijkste punt van het vaste land.

We bezoeken de McLean waterval (die is behoorlijk groot) en Cathedral Caves kunnen we gelukkig bezoeken omdat het toevallig laagtij is. Hoera! Ook brengen we een bezoek aan Nugget Point, maar de zeldzame gele oog pinguins zien wij niet.

Dunedin

Steden hebben we eigenlijk overgeslagen als je terugdenkt aan deze route. Maar Dunedin is anders. We zien wat Europese gezelligheid terug in deze stad. Het heeft bijvoorbeeld de stijlste straat van de wereld (tenminste dat was het toen) Baldwin Street. En we bezoeken het enige kasteel van het land. Ook maken we een wandeling door de weilanden van Otago Peninsula en de uitzichten verrassen ons.  

Na Dunedin bezoeken we de Mouraki Boulders en weer hebben we geluk. Het water staat laag en zo hebben we een goed beeld op die grote stenen op het strand.

Mount Cook

Wellicht wel de meest bijzondere tentplek. Mt. Cook staat namelijk in onze achtertuin. Zo gaaf! Het begint goed koud te worden. Maar we blijven veel buiten leven, we kunnen ook niet anders met alleen een tent en een auto bij ons. We gaan de Mount zelf niet op, maar wandelen wel naar het gletsjermeer waar grote ijsblokken in drijven. Een bijzonder gezicht.

In mijn reisdagboek heb ik het volgende geschreven: “Het wordt ons eindelijk duidelijk dat Nieuw-Zeeland inderdaad ‘down under’ ligt. Want al onze kiezels en keien zijn naar deze Tasman Valley gerold. Een pessimist zou denken op de vuilnisbelt van Rio de Janeiro beland te zijn. Iemand met een positieve blok ziet wat eens een gletsjer is geweest.” Kortom, veel grijs om ons heen.

Geraldine

Geraldine is onze een na laatste stop en eigenlijk vooral om te gaan raften! Geraldine zelf biedt vooral veel platteland. Maar we hebben een leuke tijd om de camping die Grumpy heet 😊 En op de dag dat er megaveel water uit de hemel valt, gaan wij raften. Dat gaat in Nieuw-Zeeland toch in een wetsuit, dus ach, natter dan nat kan je niet worden. Ook dit raftavontuur is geweldig.

Christchurch

onze laatste plek in Nieuw-Zeeland om de tent op te zetten

Een mooie stad, maar voor ons vooral zorgen dat we weer richting Nederland en België kunnen vliegen. We moeten afscheid nemen van onze auto die drie maanden bij ons is geweest. We gooien dingen weg die nog veel te goed zijn. Maar we mogen het niet achterlaten, omdat zoveel andere reizigers dat ook doen.

Dus een tip: begin in Christchurch en je zal veel handige campingspullen kunnen verzamelen 😉 Een vogelvlucht door Nieuw-Zeeland met fantastische plekjes. Een land dat niet te groot is, om echt ook in kortere tijd veel te kunnen zien. Als het regent, dan regent het en dan biedt Nieuw-Zeeland niet veel comfort. Want Nieuw-Zeeland is vooral een buitenactiviteitenland. Maar het is de moeite waard om het te proberen. Je zal relaxed terugkomen! Veel plan- en reisplezier! 

2 Reacties

 1. Nancy zegt:

  Wauwie wat prachtig geschreven ! Wil er zo heen nu 😅 Slovenië al eens aangedaan daar heb je je Europese river valley 😄

  1. dirkjew@hotmail.com zegt:

   Leuk om te lezen Nancy! En goed om te weten dat Slovenië een dichterbij alternatief is voor River Valley 🙂

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *