Als cadeautje vanuit mijn eigen bedrijf heb ik ons gezin een Museumkaart gegeven. Ik was eigenlijk van plan om deze alleen voor mijzelf te kopen. Manlief is geen cultuurbarbaar, maar hij zou zichzelf ook geen liefhebber noemen π Maar toen ik op de website zag hoeveel musea van ons wensenlijstje toegankelijk zijn met de museumkaart, was de keuze snel gemaakt!
In deze blog deel ik graag onze bezoeken en de reactie van de kinderen.
Wij hebben de museumkaart 1 jaar gehad. Zeker voor herhaling vatbaar als de kinderen nog wat ouder zijn.
Met Museumkaart gratis naar museum in Nederland
Het museumbezoek is voor veel musea gratis met de Museumkaart. Leuk om op een dagdeel, en voor de grote musea een hele dag, op pad te zijn. Iets te leren en vooral te doen π Veel musea zijn erg klein en daar zijn we dan ook met een uur klaar. In de grote musea zijn we langer bezig, tot op heden nog niet veel bezocht, omdat we dat graag willen combineren met goedkoop parkeren.
Want dat is wel wat opvalt, de meeste musea hebben geen gratis parkeermogelijkheden. Dus hou rekening met de parkeertarieven van parkeergarages en terreinen in de buurt. Hieronder schrijf ik per museum wat wij kwijt waren.
Tip: wij combineren het meestal met een andere activiteit, nemen onze eigen broodjes mee voor de lunch en trakteren de kinderen dan bijvoorbeeld op een ijsje. Zo hebben we een compleet dagje uit tegen een zo laag mogelijke prijs.
Veel plezier!
NEMO Amsterdam



Rolstoeltoegankelijk: ja, zelfs de doe-dingen zijn veelal vanuit de rolstoel te doen
Jaren geleden zijn we een keer met ons neefje van 3 naar NEMO geweest. Ondanks dat het er leuk uitzag, was wel duidelijk dat hij er te jong voor was. Nu is onze jongste 5 jaar en tijd om te kijken hoe onze kinderen dit wetenschapsmuseum vinden.
De conclusie in het kort: we gaan nog een keer! De langere uitleg is dat er veel te doen en te proberen is voor kinderen. Eindelijk eens niet zeggen dat ze hun handen thuis moeten houden.
Ondanks de beperkte Covid-19 maatregelen was het toch wel druk bij de meeste activiteiten. Dat komt natuurlijk omdat kinderen zich verzamelen bij de activiteiten die leuk voor hen zijn. Dus de verdieping met de tentoonstelling voor 12+ was bijna leeg…
Het is leuk om de kinderen bezig te zien of samen een doe-ding te doen.
BONUS: het dakterras met uitzicht over Amsterdam. Het was nu half december te fris om buiten een drankje doen, dus we komen graag een keer terug.
PARKEREN: In Parking Oosterdok is het dichtbij parkeren. Als het kan, reserveer op tijd. Want je kan al voor 5 euro per dag parkeren. Wij boekten een week van te voren en betaalden 20 euro per auto. Vlakbij is ook de Openbare Bibliotheek Amsterdam, het Centraal Station en Hilton Double Tree hotel met lounge bar.



Muiderslot in Muiden



Terug in de tijd, kerstsfeer en een ijsbaan. Een mooie combinatie voor een kasteelbezoek! Het slot (want officieel is het geen kasteel) is niet groot en met de twee routes door het gebouw is het voor de kinderen interessant te houden. We hebben de routes zelf gelopen, maar er is ook een gratis audiotour.
Om eerlijk te zijn, waren we niet geweest als we geen museumkaart zouden hebben. Maar voor nu was het niet erg om soms met het tempo van de kinderen (sneller dan je lief is, haha) mee te doen.
Na het slot lopen we door de tuin naar de ijsbaan. We hebben zelf schaatsen mee voor de kinderen, dus de eerste keer op het ijs van deze winter is een feit. Helaas zijn noren niet toegestaan, dus ik hou het bij mijn snowboots om de kinderen op te vangen als ze dreigen te vallen π
De tuin is in slaap, maar ik denk zeker dat het in het voorjaar en zomer een mooi plaatje is.
Parkeren was lastiger, er was gelukkig nog wel een plekje langs de weg. Ik had me alleen niet ingelezen, dus het was een verrassing. Al wist ik wel dat Muiden een klein stadje is, dus eigenlijk had ik het parkeerprobleem verdrongen uit mijn herinneringen π We hebben het parkeren betaald met de Parkmobile app en waren bijna 5 euro kwijt voor 2 uur parkeren.
Militair museum Soesterberg



Al eerder schreef ik over een wandeling die je kan maken bij het Militair Museum. En nu we een Museumkaart hebben, gaan we ook eens de binnenkant bekijken. We merken meteen dat het de moeite is om te kijken of er speciale activiteiten zijn, zoals er nu een pietenspeurtocht is. Het kost 2 euro per kind extra, maar daarvoor krijgen ze aan het einde een cadeautje.
Met zo’n activiteit leidt je de kinderen door het hele museum en zijn ze geΓ―nteresseerder als dat ze gewoon al wandelend zouden zijn.
Er zijn gelukkig veel (interactieve) doe-dingen die leuk zijn voor kind en ouder. Zo proberen we een bom onschadelijk te maken, kunnen we meekijken met een scherpschutter bij de 4 mei herdenking en is er een soort van binnenspeeltuin.
Ook dit bezoek kost ons niet veel langer dan 2 uur. We hebben nu wel buiten overgeslagen, dat hadden we een paar weken eerder al gedaan! Maar als het weer het toe laat, is het zeker de moeite waard om te combineren. Parkeren is trouwens gratis.
Het Nederlands Watermuseum in Arnhem



We sliepen in de Stay Okay jeugdherberg wat 20 minuten lopen is naar het museum. Omdat het museum zelf pas om 12 uur open ging, hebben we eerst de buitenbingo gedaan. Deze kan je downloaden vanaf hun website. Zo zie je spelenderwijs een leuk stuk van het park. Echt een aanrader!
Het museum zelf ziet er aan de buitenkant niet zo groot uit en dat komt omdat het museum zelf onder de grond zit π Prima te doen voor een paar uurtjes; veel interactieve spelletjes. Wij kochten de speurtocht voor -6 en die van 6+ voor de kinderen. Eigenlijk zorgen die er voor dat je alles ziet in het museum, dus een leuke combi.
Nadeel is wel dat als de kinderen nog niet zelf kunnen lezen, je als ouder dan echt overal bij moet helpen. De oudere kinderen wisten dan ook sneller hun weg te vinden. Wel zijn de teksten in het Engels en ook Duits vertaald, dus geschikt voor internationaal bezoek.
Er is maar zeer beperkt plek voor gratis parkeren. Dus 1 van onze auto’s moest aan de weg parkeren, voor ons bezoek (wandeling door het park en museum) waren we bijna 9 euro kwijt.
Waterliniemuseum in Bunnik (eigenlijk in Utrecht dus)



Om eerlijk te zijn, zouden we het Waterliniemuseum niet gevonden hebben zonder een tip. Maar voetbalvrienden waren zo enthousiast dat we meteen dezelfde dag nog zijn gegaan (lang leve dat je niet meer hoeft te reserveren).
En ze hadden gelijk. Het museum is van binnen klein, maar het geeft een duidelijk beeld van de Nederlandse Waterlinie en hoe belangrijk dat vroeger voor ons land was. Onze oudste vond de 3D ervaring het leukst en wachtte rustig totdat hij nog een keer mocht.
Na het museum zelf, hebben we de (tijdelijke?) speurtocht / tentoonstelling bezocht van De Waanzinnige Boomhut. Gelukkig kon de oudste hier ons goed naar het einde helpen π
Door het lekkere weer, zijn we ook lang buiten geweest waar we een spelletje konden doen, even rondkijken bij het fort en een drankje in de brasserie.
Parkeren lijkt betaald, maar de slagboom stond bij ons bezoek open en daardoor was dit museumbezoek echt gratis met onze Jaarkaart!
Space Expo in Noordwijk



Een museum voor de ruimte liefhebbers! Wij zijn dat niet, dus veel vragen van de speurtocht moesten wij echt opzoeken. Dat was alleen vooral door lezen wat het minder kindvriendelijk maakt in onze ogen. Ook leek het alsof we dan niet een route volgden, maar heen en weer liepen. Maar misschien was dat juist de bedoeling π Het museum heeft een aantal interactieve onderdelen. Bijvoorbeeld het online samenstellen van een eigen ruimte vaartuig en deze uitvoerig testen.
Elk uur wordt een raketlancering na gedaan, wat leuk is om te zien. Ook kan je net doen alsof je op de maan loopt. Doordat het museum niet zo groot is, is het fijn dat ze met tijdsloten werken. Zo hoef je niet al te lang te wachten voor een activiteit, want die waren wel populair bij de kinderen.
Aviodrome bij Lelystad



In dit museum kan je niet alleen veel vliegtuigen van buiten en binnen zien, maar je leert er ook nog over wereldgeschiedenis. Natuurlijk wel gerelateerd aan vliegen, maar bijvoorbeeld over de Eerste en Tweede Wereldoorlog.
De vorige keer dat wij naar Aviodrome gingen, was vier jaar geleden. Het was leuk om te zien dat onze kinderen van 7 en 5 jaar nu echt mee kunnen doen met de speurtocht. De binnenspeeltuin in kunnen (dat is vanaf een bepaalde lengte) en de buitenspeeltuin en -parcour konden spelen.
We waren verrast door de grote van het museum, dus we zijn er echt een hele middag geweest en hebben niet alles gezien. We hebben wel even gekeken naar de opstijgende en landingen van de eenmotorige vliegtuigjes dat vanaf het museumterrein te zien is.
Ook hebben we de 4D film gekeken van 20 minuten. Leuk om dat eens te zien Γ©n voelen π Ik schat dat er om de zoveel tijd een nieuwe film gemaakt wordt. Deze ging over twee kinderen die spelen met speelgoedvliegtuigjes, maar dat dat levensecht voelt.
Het Mondriaanhuis in Amersfoort



150 jaar na de geboorte van Mondriaan is een mooi moment om zijn geboortehuis in Amersfoort te bezoeken toch π Het museum is niet groot, maar prima om meer te weten te komen van deze bekende schilder. Een paar jaar geleden heeft onze oudste eens een Mondriaan thema op school gehad, dus hij wist nog de bekende kleuren waarmee Mondriaan schilderde.
We hebben de speurtocht meegenomen die aan het einde een leuke ansichtkaart oplevert. De speurtocht doe je meer voor jezelf, want het zijn open vragen en geen goed/fout of multikeuze antwoorden. Dat maakte de speurtocht voor onze kinderen iets minder interessant. Wel blijven ze het leuk vinden om op zoek te gaan naar de vragen.
in zaal 8 is een korte 3D film van Mondriaan’s laatste jaren in New York gevolgd door een lekker-zelf-aan-de-slag-ruimte in zaal 9. Daar kunnen ze kleuren en met Lego spelen.
Praktisch: We zijn een uurtje in het museum geweest. Het museum staat midden in het centrum van Amersfoort, dus leuk te combineren met een ijsje achteraf of winkelen. Je kan parkeren in één van de parkeergarages aan de rand van het winkelcentrum. Wij kozen voor De Beestenmarkt en waren (in 2022) 6 euro kwijt voor 2 uur parkeren. Vanaf deze parkeergarage loop je door een aantal oude straatjes richting museum. Ook leuk voor de grote mensen π
Oja, er is maar 1 toilet in dit museum, dus dat is even door een doolhof om met een kind die kant op te rennen en dan je andere kind weer terug te vinden. Maar het is me gelukt π
Het Speelgoedmuseum in Deventer



We kozen een zaterdag om naar Het Speelgoedmuseum te gaan. We hoefden niet te reserveren voor dit museum, wat ook wel weer een keer fijn is. We stopten onze rugzak in een kluisje (dat bieden de meeste musea trouwens wel aan) en gingen op reis langs allemaal speelgoed.
Leuk is dat er eigenlijk in elke kamer wel iets te spelen is. En ook voor meerdere leeftijden, ik bedoel een poppenhuis en een game station dat niet misstaat in een Arcadehal, dat is toch leuk voor iedereen?
Er is een audiotour (gratis) voor de kinderen en er is ook een grote mensen versie. Je kan tijdens de route zelf kiezen, dus allebei of tussendoor wisselen is geen probleem.
Leuk om meer te horen over de geschiedenis van speelgoedstukken en hoe populariteit vroeger bepaalt werd (toen er eigenlijk nog geen reclame was). Nadat we binnen klaar zijn, gaan we naar buiten!
Er is in de wijk rondom het museum een buitenspeelroute uitgezet. Je koopt daarvoor een zak met spelonderdelen voor 7 euro (2022) bij de ingang van het museum. We deden langer over de buitenroute dan de binnenroute en hebben niet eens alle spellen gedaan. Voor sommigen was het toch wel een beetje warm π
De route is een leuke afwisseling van doen (spellen) en denken (puzzels) om één van de schatkisten te openen waar ook spellen uit te voorschijn kwamen.
Verrast was ik door hoe leuk Deventer er in dat gedeelte uitziet, echt een Hanzenstad met oude straatjes en schattige winkeltjes. Echt een aanrader dus die buitenspeelroute.
Praktisch: Wij parkeerden in de buurt (de aangegeven parkeergarage is tijdelijk dicht) voor bijna 4,50 euro voor drie uur. Wij waren er op een zaterdag en ik kan me voorstellen dat deze parkeerplaats wel vol is als je ’s middags komt.
We waren voor de lunch gekomen en tijdens de buitenspeelroute kom je in een klein parkje waar wij onze broodjes hebben opgegeten. Daar zijn meerdere bankjes, dus altijd wel een plekje schat ik! Wij hadden daarna nog plannen, anders waren we zeker nog even de winkelstraat doorgelopen.
Tropenmuseum



Op de valreep van de verloopdatum van onze museumkaart zijn we nog naar het Tropenmuseum in Amsterdam geweest. Een fantastisch mooi gebouw met interessante informatie over vooral vroeger.
Omdat je de meeste informatie moet lezen, vond ik het museum zelf minder geschikt voor onze jongste die nog niet zo goed kan lezen. Gelukkig waren er een aantal interactieve spellen die gedaan konden worden. Ook de tijdelijke expositie ‘Feest’ met de opdrachten in de feestwinkel waren leuk om te doen voor de kinderen.
Erg fijn was de ruimte, vlakbij de kluisjes, waar je je eigen lunch kon eten. Wordt waarschijnlijk veel gebruikt voor school- en bso uitjes, maar in dit geval ook handig voor ons! Voor de kluisjes moet je trouwens een 50 cent munt gebruiken. Je krijgt deze wel terug.
Wij parkeerden in de Q-Park Oostpoort. Voor een dagkaart waren wij 18 euro kwijt. Wij hadden deze een paar weken ervoor al gereserveerd. Gezien de tijd dat wij in het museum waren, waren we een paar euro voordeliger uit dan achteraf betalen.
Rijksmuseum
Onze oudste had een excursie naar het Rijksmuseum waarvoor wij zijn museumkaart helaas niet konden gebruiken. Maar aangezien ik alleen chauffeur was, ben ik tijdens zijn excursie zelf op pad geweest in het museum. Ondanks dat hij startte in het Tekenlokaal dat in het naastgelegen gebouw is, heeft hij wel een aantal dingen, o.a. de Nachtwacht, wel gezien in het museum. Ik hoor soms ook dat klassen alleen beneden gebleven zijn voor een excursie.
Hij vond het leuk omdat er een thema (ontdekkingsreizigers) verwerkt was. Ik denk dat onze kinderen het anders te veel zien en te weinig doen vonden in het Rijksmuseum.
Openlucht museum Arnhem



In de herfstvakantie in het Openluchtmuseum in Arnhem geweest. Het was een behoorlijk drukke dag qua bezoekers, dus er waren een aantal activiteiten die je kon beluisteren, bekijken of kon bijwonen.
De kinderen waren minder te spreken over dit museum, want ze vonden het vooral veel oud. Oeps! Het was een iets te ver van hun bed show waarbij ze het ‘oude’ nog niet echt waardeerden.
De oud-hollandse spelletjes spelen vonden ze wel leuk. En dat was te merken, het was er erg druk zodat je best lang moest wachten om iets te doen. Ook de grote speeltuin was even leuk. En verder hadden we erg mooi weer, dus was het fijn dat het een buitenmuseum was.
Voordat we vertrokken, zijn we nog naar de expositie Canon van Nederland (beneden bij de ingang) geweest. Daar waren veel interactieve doe-dingen voor de kinderen die ze erg leuk vonden om te doen. Bijvoorbeeld kijken hoe je er uit zou zien in de kleding van jaaaaren terug.
Het personeel van o.a. de tram deden het erg leuk en maakten ons veel aan het lachen.
Bij het museum is genoeg (betaald) parkeerruimte.
Wil je deze tips delen op Pinterest? Selecteer dan deze afbeelding, net zo makkelijk!
