Onze meivakantie werd een thuisvakantie

Nu in de meivakantie van 2020 konden we niet onze oorspronkelijke plannen uitvoeren: een midweek met z’n tweetjes naar Normandië en een logeervakantie in België voor de kinderen. Toch besloten we om vrij te nemen. Even geen planning stress, maar tijd voor ons viertjes. En er blijft verrassend veel mogelijk om van te genieten.

Dagindeling zodat iedereen weet wat te verwachten

Het gevaar met een thuisvakantie is dat de vakantie voorbij is zonder dat je het vakantiegevoel hebt gehad. Wij besloten om een eenvoudige dagverdeling aan te houden: de ochtenden waren voor klusjes (verven, schoonmaken, rolgordijn ophangen) en de middagen waren voor leuke dingen. Dit hielp de kinderen ook qua verwachtingsmanagement.

Ook als het geen vakantieweer is

Was het vorige week nog volop zonnig, deze week waren juist de bloemen en het gras blij met de regen. Gelukkig viel deze tijdens de klusochtenden en konden we ’s middags fijn naar buiten. Maar ook met een beetje regen is het prima voor buitenactiviteiten. Je kan bijvoorbeeld nog goed in het bos wandelen zonder veel last te hebben van regen. Het bladerdak houdt je vaak nog droog. Ook bij wind is een bos een fijne uitvalshoek.

Anderhalve meter samenleving activiteiten

Onze activiteiten buiten de deur waren op basis van ‘als het niet te druk is’. Dus een alternatief bij de hand hebben, is dan wel prettig. Zo lijkt het goed te werken dat we naar het bos kunnen zolang de parkeerplaats niet vol is. Zijn we de laatste auto of is het helemaal vol, dan draaien we om.

Een doe-route in het Kabouterbos in Zeewolde

Gelukkig was de parkeerplaats nog maar halfvol en merkten we dat iedere andere bezoeker zich goed aan de anderhalve meter afstand hield. Staatsbosbeheer had netjes een informatieblad opgehangen waar zij ons ook verzekerden dat het bos groot genoeg moet zijn. Fijne geruststelling. En het was leuk om in de lente in het kabouterbos te zijn. Via de website van Staatsbosbeheer kan je verschillende themaroutes downloaden voor het Kabouterpad. De route is slechts 750 meter en goed te doen voor kinderwagens. Helaas niet toegankelijk voor mindervaliden in verband met de ongelijke grond. Onze kinderen zijn er nu een paar keer geweest en blijven het leuk vinden.

Veel wandelmogelijkheden in Birkhoven Amersfoort

Ook Amersfoort ligt om de hoek en ik blijf het Birkhoven bos een fijne verdwaalplek vinden. Met kinderen is het eerste gedeelte met uitzichtheuvel en meertje erg leuk om bij te spelen. En er zijn voldoende routes om net te doen alsof je erg lang onderweg bent. Ook kan je dicht langs het dierenpark wandelen zodat je wellicht een olifant kan horen! Ben je met oudere kinderen dan is het de moeite waard om de Zandlaan over te steken en langs de camping te lopen om in een duingebied te komen.

Meer tips voor wandelen met kinderen in Gelder, Flevoland én Utrecht vind je in de blog

Middagen plezier in eigen tuin

Het ligt erg aan de interesses van je kind(eren) natuurlijk, maar de laatste weken thuis hebben we onze tuin steeds meer omgetoverd tot een kleine speeltuin. Met een glijbaan, een zandbak, een schommel en een nestschommel. De nestschommel is onze nieuwste aanwinst. Ligt fijn voor volwassenen (stiekem beter dan een hangmat) en tot wel 4, soms 5 kinderen kunnen er mee spelen.

Delen van voertuigen werkt ook goed in het hofje waar wij wonen. Dus dan worden steps, fietsen en trekkers onderling even geruild.

Badminton blijft de ultieme campingsport, dus een goed moment om te introduceren bij de kinderen. Daarnaast voetballen en basketballen (of wat er op lijkt) de kinderen ook graag.

Om de schermtijd op de tablet zo klein mogelijk te houden, is de Wii spelcomputer tevoorschijn gehaald. Zelfs voor onze jongste van drie jaar lijkt dit al aardig te lukken. Zo kunnen ze ook binnen actief bezig zijn met bijvoorbeeld Wii Fit.

Maak de eetmomenten onderdeel van je vakantie

Om de beurt kiezen wat we gaan eten bijvoorbeeld: patat, zelfgemaakte pannenkoeken, zelf pizza maken. Samen gekke fruithapjes eten. Een toetje mét slagroom. Juist omdat we niet alles kunnen eten door onze gluten- en koemelkintolerantie kunnen we tijdens een thuisvakantie goed uitpakken op dit gebied.

Ons doel is in ieder geval behaald deze week:

  • Een vakantiegevoel hebben
  • Tot rust komen
  • Samen leuke dingen doen
  • Fijn als de klusjeslijst iets korter wordt

Hoe was jouw vakantie tijdens een (beperkte) lockdown?

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *