Mijn eerste keer dat ik vanaf Eindhoven Airport vlieg. Wat een gemak en snelheid vergeleken bij de grote luchthavens zoals Schiphol. We parkeren op P5, wat max 10 minuten wandelen is naar de terminal. Mijn reisgenoot weet de weg, zelf had ik zeker moeten zoeken. Heel duidelijk is het (nog) niet aangegeven. De aankomst in Lissabon is op terminal 1. En blijkbaar is terug altijd via terminal 2 als je met een lowcost vliegmaatschappij vliegt. Die terminals liggen iets van elkaar af. Gelukkig is er een gratis shuttle bus die je snel naar de andere terminal brengt.
Ryanair heeft een nieuwe definitie van handbagage verzonnen. Dus geen handbagage koffertje deze keer voor mij, maar iets dat tussen een handtas en een koffer zit. Mijn laptoprugzak vind ik te klein. Gelukkig vind ik nog een zwarte luiertas van Prenatal die prima doorgaat voor een gewone tas. Reisgenoot heeft meer ervaring en gebruikt een fijne rugzak van Nike. Deze zijn groter dan een dagrugtas en zo prima te gebruiken voor een weekend weg.
Het blijft evengoed een uitdaging om te bepalen wat mee te nemen. Ik ben een behoorlijke koukleum en nu het in februari ongeveer 5 graden in Nederland is, weet ik niet meer hoe 14-17 graden kan voelen. Gelukkig heb ik een Eagle Creek packing cube waar veel in kan en toch past in de tas. Tijdens de zomervakantie gebruiken we 1 packing cube per kind voor 2 weken kleding. Fijne ruimtebesparing!
Na een vlotte vlucht van 2,5 uur hebben we de dag een uurtje korter gemaakt. Gelukkig kan ik mijn Fitbit horloge snel op de juiste tijd krijgen door het te laten synchroniseren met mijn telefoon. We vertellen welke Netflix series we gekeken hebben. Want we hebben niet naast elkaar gezeten tijdens de vlucht. Ryanair rekent daar extra voor en we hadden er een sport van gemaakt om zo goedkoop mogelijk te vliegen 😊
We hadden daarentegen niet bespaard op een hotel. Na onze ervaring in Sevilla waar we een hotel buiten het centrum hadden, kozen we nu bewust voor een A-locatie. En dat is gelukt! Het Lisbon Art Stay Hotel zit aan een zijstraat van Rossio Square en als we helemaal uit het raam hangen zien we de poort Arco da Rua Augusta naar het plein Praça do Comércio. Het appartement wat we hebben is ruim en heeft een fijn keukentje. Ook een pluspunt vind ik de locatie van de badkamer. Die ligt aan het begin van het appartement en niet naast het bed. Het ontbijt ziet er goed uit, al kunnen we met onze diëten (glutenvrij, koemelkvrij, vegan) niet veel eten. Maar superlief, de volgende ochtend was er voor brood gezorgd dat wij allebei kunnen eten. Ook heeft het hotel een dakterras met toch wel een mooi uitzicht over de stad en het water. Het is misschien niet het hoogste punt, maar er is veel te zien. De lounge banken en de vele kussens maken het een prettige afsluiter van je avond.
We hebben allebei niet echt een idee wat er te zien is, dus de eerste middag gebruiken we vooral om in de omgeving te wandelen en op zoek te gaan naar een restaurant voor de lunch 😊 De temperatuur voelt lekker aan en bevestigd weer waarom we in februari naar het zuiden van Europa gaan: zon en een jas minder aan! Ik vond het persoonlijk erg lastig inschatten wat nu echt te zien in Lissabon en hoeveel we konden zien. Ter plekke hebben we dus veel gegoogled en andere reisblogs gelezen om onze wensen uit te voeren!
Free Tour Lissabon
We sluiten aan bij een gratis rondleiding. Vanaf Rossio Square worden verschillende Free Tours aangeboden op verschillende momenten van de dag. We kiezen voor een rondleiding door Alto Barrio. In 2 uur tijd zien we veel van deze wijk en horen we meer over de geschiedenis van Lissabon en hoe Lissabonners omgaan / gezien worden. Een leuke, informatieve tour. Het kost niets, maar het staat je vrij om een fooi te geven aan het einde van de tour (die overigens ergens in de wijk eindigt en niet op het beginpunt). De een geeft 2 euro, een ander geeft dollars en we zien ook briefjes van 20 overhandigd worden.
Belém

Onze volgende stop is Belém en het heeft nogal wat voeten in aarde om daar te komen. De hop-on, hop-off boot vertrekt net voor onze neus, we zien de automaat in de tram niet en als we het wel weten, blijken we geen kleingeld te hebben. Op weg naar het metrostation om een kaartje te kopen. Het is niet duur -1,50 euro- voor een enkele rit van ongeveer 40 minuten in tram 15. Maar we zijn minstens een uur verder als we dan ook daadwerkelijk in de tram zitten. Handige tip: koop per persoon een apart kaartje. Wij blijken nu 2 ritten op één kaartje te hebben terwijl je er maar één kan scannen in de metro. Oja, je betaald ook nog transactiekosten of kosten voor het (herbruikbare?) kaartje.
Na alle verhalen over de toren van Belém valt het formaat wat tegen, maar het is een fijne wandeling terug langs het water. Rond lunchtijd zijn we vlakbij de LX Factory. Een hippe, industriël gebied dat half onder de brug ligt. Er zijn veel kraampjes en gelegenheden om te eten. Met onze glutenvrij, melkvrij en veganwensen valt het nog wel wat tegen. Portugal is nu eenmaal bekend om het vele lekkers vanuit de bakkerij.
Uber Jump in Lissabon
Om onze terugreis wat te versnellen proberen we de step van Uber Jump. Het is even wennen, want je kan eigenlijk niet je stuur loslaten. En dat is bij een hand uitsteken om af te slaan wel eens lastig. Doordat de wegen erg hobbelig zijn, stappen we al snel over naar een e-bike van Uber Jump. Dat gaat iets beter, al hobbelen we daar ook flink op. 8 euro lichter (van LX Factory naar het centrum) zijn we weer waar we willen zijn. Handige tip: je hebt per persoon een Uber app nodig om een voertuig te gebruiken. Maar als je app eenmaal hebt, is het erg simpel. In de e-mailbevestiging achteraf staat ook een kaartje met je route. #leukvoorlater 😊
Saint George’s Castle

Ons oog was er al op gevallen, want dit kasteel is niet te missen waar je ook bent in Lissabon. Hoog op de heuvel biedt het ook een mooie uitzicht over de stad en het water. We zijn er net na sluitingstijd, dus we hebben de stad niet vanaf de buitenmuren kunnen bekijken. Het zijn meerdere stijle weggetjes om er te komen, maar dat is de charme van de wijk Alfama. Er is een busverbinding en de mogelijkheid om met een lift tot halverwege te komen. Bij deze lift is er trouwens een uitkijkplatform (gratis toegang) waar wij dankbaar gebruik van hebben gemaakt om mooie foto’s van de zonsondergang te maken.
Op onze laatste dag gaan we naar Sintra. Klik hier om over de bezienswaardigheden van Sintra te lezen.
Omdat we van tevoren weinig wisten wat we persé moesten zien, was het een relaxte stedentrip. We hebben niet alle must-do’s gezien, maar we hebben kunnen genieten van het eten, een terrasje hier en daar, veel kunnen wandelen en gezellig kunnen bijpraten. En dat is ook belangrijk voor een weekend weg met vriendinnen!
P.S. Onze vegan restaurant tips in Lissabon
Met Foursquare was het ideaal zoeken op vegan restaurants. Het waren er niet veel in de buurt, maar het geeft je wel een goed idee.
The Ao26 Vegan Food Project. We hebben hier heerlijke sushi gegeten. Er was gelukkig nog een plekje voor ons, maar reserveren lijkt verstandiger.
In één van de vele Portugese (op het oog niet gezellige) restaurants hebben we paella gegeten. Goed gegeten met vriendelijke bediening. Portugal staat toch wel bekend aan de minder gezellige restaurants waar lange tafels en tl-verlichting aan de orde zijn. Maar dat lijkt de kwaliteit van het eten alleen maar beter te maken. Dus laat je niet afschrikken, maar geniet van de rijke keuken van Lissabon.
Veganapati. In dit Indiaas restaurant was er een brede keuze aan vegan gerechten. Daarnaast gaf de kaart ook duidelijk aan waar wel of geen gluten in zat.
Fotocredits: Johanna de Bruin en Dirkje Vantournhout