Lekker Nijkerk, lekker centraal

Een blog over mijn geboorteplaats staat al langer op mijn bucket list. Maar corona maakt het niet makkelijk om de bezienswaardigheden opnieuw te beleven 🙂 Toch doe ik een poging op basis van ervaringen in het verleden. De blog zal ik updaten zodra dat nodig is!

Nijkerk ligt zo goed als in het midden van het land (een halfuurtje met de auto naar het middelpunt van Nederland). Ligt aan snelweg A28 tussen Utrecht en Zwolle en je zit zo op de A1 richting Amsterdam (of Hengelo). De stad (jaja, Nijkerk heeft stadsrechten) ligt in het meest noordwestelijke puntje van Gelderland en je steekt dus zo de provinciegrens over richting Utrecht of Flevoland. Kortom, lekker centraal!

Nijkerk ligt in de Gelderse Vallei en sinds een paar jaar is het onderdeel van de Food Valley. Een groot gebied van de Veluwe dat past bij eten en drinken. Aan de ene kant van Nijkerk vind je water en polderlandschap, aan de andere kant bos en zelfs een klein stukje hei. Een handige uitvalsbasis om te gaan fietsen en wandelen, of voor je bezoek aan pretparken, dierentuinen of de grotere steden.

Om eerlijk te zijn, ik ben geboren en opgegroeid in deze stad, maar ik vond Nijkerk nu niet heel speciaal. Misschien wist ik nog niet hoe handig het was om overal dichtbij te zijn of hoeveel Nijkerk binnen de stadsgrenzen heeft. Of het komt omdat ik een dagje ouder word en het allemaal wat meer ga waarderen 🙂 Want ik zie steeds vaker de voordelen in van mijn geboortestad.

De witte kerktoren van Nijkerk beklimmen

Je kan er niet om heen! Die grote witte kerktoren in het centrum van Nijkerk. 60 meter hoog is hij. Ooit was de kerk een katholieke kerk, maar na de beeldenstorm is de kerk nu van de protestanten. De witte kerk wordt ook wel de grote kerk genoemd, de officiële naam is de Catherinakerk. In 2016 heeft de toren de titel ‘De Mooiste Kerktoren van Nederland’ gekregen tijdens een eenmalige verkiezing.

De toren is eigendom van de gemeente en staat dus eigenlijk los van de kerk. Je kan de toren ook bezoeken, meestal is dat op de donderdagavonden in de zomermaanden. Tegen een bedrag van momenteel 2 euro krijg je een rondleiding met veel geschiedenis over de toren.

Ik mocht ook even het carillon bespelen, weet niet of ze dat ook bij grote groepen doen 😉 maar het was wel gaaf om mijn valse noten te horen buiten!

Wijn uit Nijkerk

Nijkerk heeft blijkbaar twee wijngaarden! Ik kwam er in 2017 achter dat Nijkerk er in ieder geval één had. Dus meteen met mijn moeder op bezoek geweest bij wijngaard Aan de Breede Beek aan de Slichterhorsterweg. Dit jaar staat een bezoek aan wijngaard Middeldorp op de planning (als het lukt)! In Hoevelaken dichtbij Nijkerk ligt ook een wijngaard, Onder Orion, maar via internet kan ik daar geen informatie over vinden.

We waren er een middag, het was mooi weer en het voelde alsof we in Frankrijk zaten. Een heerlijk gevoel! Via hun websites vind je informatie hoe je een bezoek kan plannen, ze zijn niet altijd open, dus kijk iets eerder dan je bezoek aan Nijkerk wat de mogelijkheden zijn.

Website wijngaard Middeldorp
Website wijngaard Aan de Breede Beek

Ook Nijkerk heeft een eigen museum

Met mijn Museumkaart kan ik ook Museum Oud Nijkerk bezoeken. Zelf vind ik doe-musea iets sprekender dan musea waar je alleen kan kijken. De vrijwilliger van dienst vertelt enthousiast over de lift met mooie foto’s, waar ik het beste kan beginnen en aan het einde van mijn wandeling praten we nog even door over de boeken en mijn eigen Nijkerkse geschiedenis (wie ben je, wie ken je :)).

Ik wandel best snel door het musea en ik vraag me af of niet-Nijkerkers al die prullaria wel interessant vinden. De geschiedenislijn van ons tabaksverleden, hoe wij stadsrechten kregen en hoe de stad groeide interesseert mij wel.

Ik ga zeker nog een keer met de kinderen langs, er is een soort doe-route voor hen. Ben benieuwd of ze dat leuk vinden. En de animatie hoe de stad groeide vinden ze ook vast leuk.

Stadswandeling Nijkerk

Elke woensdagmiddag (in de zomer) kan je met vrijwilligers van het museum op stap door de stad. De laatste keer dat ik mee ging was toen Nijkerk 600 jaar stadsrechten had. De informatie over de geschiedenis en welke zichtbare elementen je nog ziet op straat en op en in de gebouwen verraste me. Deze stad heeft meer geschiedenis dan ik dacht! Denk aan de tijd toen tabak nog winstgevend was, de Joodse gemeenschap voor de Tweede Wereld Oorlog (want waarom is er anders een Synagogepad?). Een aanrader dus, ook voor niet-Nijkerkers 🙂

Via Komoot heb ik ook een rondje Nijkerk gelopen voor je. Je start bij het Station (genoeg parkeerplek en wandelend prima te doen vanuit het centrum) neemt je over het Havenlijntje mee naar het centrum. Onderweg vind je een paar speeltuintjes voor het geval je kinderen mee wandelen.

Ben je geïnteresseerd in de Tweede Wereld Oorlog?

Dan kan je in en over Nijkerk veel informatie vinden. Net als in Amsterdam en wellicht meerdere steden, zijn er in Nijkerk struikelstenen te vinden. Bij Museum Oud Nijkerk vind je een boekje met meer informatie over de personen en een kaartje waar je de struikelstenen kan vinden.

Ook het Westerparkpad dat je kan wandelen vanaf Amsterdam naar Westerbork loopt via Nijkerk. De collecte boeken worden zelfs door het plaatselijke museum bewaard.

Momenteel lees ik een dagboek van het laatste oorlogjaar dat geschreven is door de Nijkerkse schooldirecteur Frans Kragt. Ik lees hoe veel impact de bezetting op het dagelijkse leven heeft. Hoe onverwacht de bezetter handelde en hoeveel Nijkerkers overleden zijn. Je kan het boek vinden bij de plaatselijke bibliotheek of kopen bij het museum.

Polder Arkemheen, strand Hulckesteijn en het Stoomgemaal

In de polder richting Bunschoten en het Randmeer, waar je nog veel boerderijen vindt, kan het hard waaien. Op herfstachtige dagen niet mijn favoriete bestemming. Maar in de lente, de zomer of bij gewoon lekker weer is het prettig fietsen, skeeleren of wandelen in de polder. Het gedeelte naast de dijk bij het Stoomgemaal is Natura 2000 gebied en blijkbaar een walhalla voor vogelliefhebbers. Ben je benieuwd wat er zoal rondvliegt, kijk dan eens op Instagram onder de hashtag #polderarkemheen.

Het fietspad op de dijk is een paar jaar geleden verbreed en dat is een hele verbetering. Zo kan je ook genieten van je omgeving in plaats van alleen maar op tegenliggers letten. Die tegenwoordig steeds sneller op je af komen.

Ook ligt er sinds twee jaar een camperpark bij het Strand (Nijkerk aan Zee) en hebben zij ook het strand een make-over gegeven. Het was wat in verval geraakt, maar nu is het er weer fijn zandkastelen maken. Er is ook meerdere horeca te vinden rond het strand (Strandhuys Nijkerk, Restaurant Het Sluishuys, Clubhuis De Zuidwal en De Vuurtoren op het vakantiepark).

Wandeltip: Vanaf het stoomgemaal kan je een mooie wandeling van ongeveer 10 kilometer lopen.

Fietstip: Met de fiets (of skeeleren) is het ook leuk om over de dijk richting Bunschoten te fietsen. Net voor het bordje Bunschoten ga je linksaf (naar beneden) langs de Laak. Bij de 60km weg volg je het fietspad rechtsaf en bij de rotonde ga je linksaf. Direct na restaurant De Kooi sla je weer linksaf en vervolg je de route langs de Laak. Je fiets dan langs de nieuwbouwwijk Amersfoort Vathorst waar het leuk huizen kijken is! Je fietst onder de snelweg door en voor het spoor sla je linksaf waar de fietsroute naar het centrum kan volgen. Deze route is ongeveer 22 kilometer.

Ga je skeeleren? Let dan op de wildroosters, ik stap erover of er omheen, maar je moet wel even je snelheid minderen 😉

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *