Kamperen in de herfst, doen of laten?

Denk ik meteen een blog over dit onderwerp te kunnen schrijven? Na één weekend van twee nachten ‘in de herfst’ te hebben gekampeerd? Ja, dat klinkt wel een beetje gek en toch doe ik het. Want al die nachten die we in een zogenaamde zomer in Nieuw-Zeeland doorbrachten, leken er verdacht veel op de herfst.

Het eerste weekend van oktober was van ons. Eindelijk weer met z’n tweeën op pad. En het plan was om met de caravan te gaan. Maar Buienradar was niet heel positief. Na drie mooie nazomerweken kwam toch echt de herfst. Teveel uren op zoek naar een hotel, terwijl die ene camping in ons hoofd bleef hangen.

Twee dagen voordat ons weekend begon, hebben we de knoop doorgehakt. We boeken gewoon de camping. Het weerbericht gaf een hoopvol ‘vooral regen in de avonden’ bericht.

Kamperen met de caravan hadden we al wel gedaan met de kinderen, maar nog niet samen. Onze gezamenlijke kampeerervaringen waren met een kleine driepersoonstent. Dit ging luxe worden dus 😊

We kijken terug op een heerlijk weekend. Anderhalve dag veel buiten kunnen leven, zelfs met een ontbijtje aan het water en een pizza onder de sfeervolle verlichting op het terras van de camping.

De ‘nadelen’ van kamperen in de herfst

 • De ochtenden zijn vol met dauw. Mooi voor de foto’s, maar alles is dan behoorlijk vochtig. Gelukkig viel het nu mee omdat we een luifel aan de caravan hadden. We konden daardoor meteen in onze tuinstoelen ploffen.
 • De avonden zijn een stuk korter. Het is vroeger donker en begin oktober moet ik daar nog echt aan wennen. Nu herken je dit wellicht van zomers in Zuid-Europa of Zuidwest Amerika, maar persoonlijk helpt een warme temperatuur dan echt wel om ook meer mensen op straat te vinden.
 • Je hebt meer bagage nodig. Ik had nu laarzen meegenomen, zodat mijn schoenen niet gingen soppen van het gras. Een extra trui, een dikke jas, extra sokken en pyjama.
 • Wij namen het winterdekbed mee. Uit ervaring weten we dat nachten onder de 10 graden echt koud zijn. Gelukkig bleef het nu in de caravan een aangename 15 graden en hadden we het gewoon warm.
 • Veel buitenactiviteiten zijn er niet meer. Wij gingen nu suppen, maar werden welkom geheten met ‘er is verder niemand die met dit weer gaat suppen!’. Terwijl het vaak wel erg fijn is om actief bezig te zijn met de lagere temperaturen.
 • Buiten het seizoen is er minder te beleven op de camping: geen animatie, geen avondprogramma.

De voordelen van kamperen in de herfst

 • De kleuren van de herfst zorgen voor mooie plaatjes.
 • Je bent sneller tevreden met het weer. Zolang het maar droog is, gaan mijn ogen schitteren.
 • Het is veel rustiger op de campings. Dus nu leek het net alsof we in een groot, groen park kampeerden 😊
 • Je neemt meer rust. Een boek lezen, een Netflix download bekijken, gewoon langer slapen.
 • Doordat buiten stil zitten niet echt past bij het weer van de herfst ga je er sneller op uit. In de zomer vind ik het prettig om relaxed bij de caravan te chillen. Maar nu zijn we gaan fietsen, wandelen en zelfs suppen.

Handig om te weten voor een kampeervakantie in de herfst

 • Ook al denk je dat je het niet gaat gebruiken, het is toch fijn om extra mee te nemen. Zo hadden wij nu geen vloerkleed meegenomen. Maar op ons zandplekje was het wel fijn (en mooier voor de foto’s 😉) om er een te hebben.
 • Hou rekening met nat of vochtig weer. Neem een disselhoes mee om de dissel te beschermen en sluit alle kleppen zodat vocht niet per ongeluk naar binnen kan sluipen.
 • Poncho, extra jas, laarzen, meerdere paar schoenen en instap sloffen. Zo heb je voor elk moment van de dag droog schoensel tot je beschikking. Ik had leuke aantreksloffen bij me, maar dat was niet handig om snel even in te glippen, zeker niet als je uitstapt op een vochtige deurmat.
 • De was droogt niet zo snel, dus een extra handdoek, ondergoed en kleding is erg fijn.
 • Heb je lang haar, dan is een föhn erg prettig. Ga je maar een paar dagen, dan is een een douchemuts een goed alternatief om niet te lang met nat haar rond te lopen 😊
 • Neem je Fitbit mee voor een goed gevoel over het aantal stappen dat je gedaan hebt!

Wat zijn jouw ervaringen in de herfst?

Wil je deze tips ook delen op Pinterest?
Klik dan op het Pinterest icoontje en selecteer onderstaande foto.
Bedankt voor het delen!

P.S. we hebben gelogeerd op camping De Roos vlakbij Ommen in Overijssel. We hadden een plekje aan de rivier De Vecht.

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *