In loondienst toch veel van de wereld zien, Michelle vertelt hoe het haar lukt

Michelle (52) haar zoon had voor zijn tiende jaar alle werelddelen al bezocht en 100 vluchten op zijn naam staan. Laat staan wat zijzelf al heeft gezien. De liefde voor reizen zit haar met recht in het bloed. Ondanks dat zij en haar man allebei in loondienst werken, is het hen al die jaren gelukt om het maximale uit hun vakanties te halen.

De 300 steden die Michelle al heeft bezocht

Ik mocht haar vragen naar hun ervaringen en ze deelt ook graag een paar tips! Lees snel verder.

Zo begint de zoektocht voor hun volgende vakantie al tijdens de vakantie. Samen brainstormen over plekken waar ze graag heen willen. En omdat zij niet van de lekker-met-je-boek-op-het-strand-vakanties houden, nemen ze dan ook bijna een jaar de tijd om hun reis samen te stellen.

En dat kan ik merken. Op mijn vraag ‘Wat is je mooiste vakantie?’ krijg ik direct het antwoord: ALLEMAAL. Ze stellen hun rondreizen zo samen dat ze weten dat ze het mooiste en leukste gezien en gedaan hebben.

Als ik vraag naar hun favoriete bestemming, dan wil Michelle wel kiezen 😊 Bali is topfavoriet, maar is steeds meer een toeristische trekpleister geworden. Het eerste bezoek is al 30 jaar geleden, in tussentijd zijn ze er vier keer geweest. En hoe mooi het ook is, elke keer schrikken ze wel van de ontwikkelingen daar wat het extreme toerisme met zich mee brengt. Maar er zijn nog steeds mooie, rustige en authentieke plekjes te vinden. De Filippijnen noemt ze als tweede die gelukkig minder overspoelt wordt. Dit prachtige eilandenarchipel is zeer divers, met eeuwenoude rijstvelden in het noorden en verlaten bounty eilanden in het zuiden. (P.S. dit zijn natuurlijk pre-Covid ervaringen, momenteel is het nog erg rustig op Bali)

Vroeger was reizen nog pionieren

Michelle heeft al lang ervaring met reizen en soms klinkt het als eeuwen geleden als ze vertelt over geen mobiele telefoon, weken geen bericht naar huis kunnen sturen en travelcheques als enige betaalmiddel bij je hebben.

In 1992 trok ze met haar man voor een halfjaar de wereld in nadat ze hun baan hadden opgezegd. Nu kan je meteen bij de landing een appje sturen, maar vroeger ging dat natuurlijk niet zomaar. Ze hadden met familie afgesproken om regelmatig om 20 uur Nederlandse tijd de telefoon 2x te laten overgaan. Was er nieuws van thuis, dan konden hun ouders de telefoon snel opnemen en hadden ze contact. Namen ze niet op, dan wisten ze wel dat alles goed was en was het voor verder nieuws wachten op de luchtpost. 

Soms kregen ze post via poste restante, zonder social media was het erg leuk om een kaartje van het thuisfront te krijgen op het postkantoor van een grote stad die van te voren werd opgegeven.

Ook toen al schreef Michelle hun reisverhalen op. Zo schreef ze elke dag een kort stukje op een luchtpostbrief. En was de brief vol, dan ging het op de post. Later deed ze het via e-mail en hun privé website om zo familie en vrienden op de hoogte te brengen van hun mooie avonturen.

Elk jaar een rondreis van 3,5 week

Michelle en Sam genieten tijdens hun vakantie

Sindsdien zijn hun vakanties ongeveer 3,5 week lang. Is de bestemming Australië, dan houden ze 5 weken aan en hun rondreizen binnen Europa duren ongeveer 3 weken. De laatste 12 jaar zijn ze gebonden aan de schoolvakanties, maar nog steeds lukt het hen om zolang op pad te zijn. Haar man werkt 4×9 uur, wat het ook mogelijk maak om tussen de vakanties door bijvoorbeeld een weekend weg te kunnen. Hij koopt het maximale aantal vakantiedagen zodat het lukt om 1x een week en 1x langer op vakantie te kunnen. Michelle heeft ook haar eigen bedrijf als VA en dat maakt dat zij flexibeler kan zijn met haar werk.

Reizen is een dure hobby

Bounty eiland-gevoel

Ook Michelle geeft toe dat reizen een dure hobby is. Ze laten er dan ook vrij veel voor. Misschien niet bewust, omdat zij niet zoveel geven om materiële luxe. Maar zo gaan ze bijvoorbeeld weinig uit eten, kopen weinig spullen en slaan ze dure uitjes over. Er is ook in Nederland best veel te doen wat niet veel hoeft te kosten, want ook in Nederland trekken ze er graag op uit. Het blijft een leuke uitdaging om de beste hotels voor de beste prijzen te vinden.

Voor vervoer kiezen ze vaak voor het OV of taxi. In Azië prima te doen. In Europa gebruiken ze hun eigen auto of soms een huurauto als ze naar hun bestemming vliegen. Ook voor huurauto’s geldt dat er altijd wel ergens een goede deal te vinden is, gewoon blijven zoeken en vergelijken.

Nu ze ook wat ouder zijn, merkt ze dat hun voorkeur ook wat luxer wordt. Waar ze vroeger niet zo gaven om een privé badkamer of airco is dat tegenwoordig wel een must. Gelukkig is er tegenwoordig wel internet en spenderen ze heel wat uurtjes online voor mooie routes, passende hotels en uitjes die ze ter plaatse kunnen doen.

Waar ze het dan van betaald?

Michelle en haar man letten goed op hun budget. En is hun bestemming eens wat duurder, dan kijken ze of ze goedkoper kunnen overnachten, bijvoorbeeld in een appartement in plaats van een hotel. En het kan betekenen dat ze het een jaar later wat rustiger aan doen.

Ook dieetwensen zijn gelukkig steeds beter verkrijgbaar

Ook zoekt Michelle leuke restaurantjes op in de buurt van hun verblijf. Eerst was het vooral een noodzaak omdat Michelle graag vegetarisch eet. Gelukkig hebben steeds meer restaurants vegetarische opties en kijkt ze nu ook hoe een restaurant er uit ziet en of het in hun budget past. Met een lijstje van goede restaurants op zak, scheelt het ter plekke veel zoekwerk en bega je ook geen misser.

Inmiddels heeft Michelle meer dan 300 steden bezocht (voor minstens 3 dagen). Ze houdt dat bij op Tripadvisor die zo een mooie wereldkaart maakt voor je. Volgens de tool betekent dat ze daarmee 27% van de wereld bezocht. En waarschijnlijk nog niets meer omdat ze niet alle steden ingevoerd heeft.

Naast haar mooiste ervaringen deelt ze graag ook een paar angstige momenten. Hierbij haar top 3:

  1. In de Himalaya zijn de wegen maar 3 maanden per jaar open, als de sneeuw gesmolten is. En zo primitief ook. Het voelt alsof je met je wielen in het ravijn rijdt, extreem smalle wegen met diepe kuilen. Je ziet dan ook veel bussen in het ravijn liggen…
  2. In Guatamala bezochten ze een werkende vulkaan. Op het randje staan zou veilig moeten zijn werd er gezegd. Op de struikrovers na. Ze hebben het gedaan, maar de lava brokken vlogen om hun oren. Was echt wel gevaarlijker dan werd gezegd. Wel spectaculair om te zien. Zoiets zou in Europa ondenkbaar zijn.
  3. Tijdens een van hun reizen door Afrika deden ze een 3-daagse kanotocht. Veel nijlpaarden waren in dat water aanwezig. Een groot avontuur, maar toch ook wel eng tussen al het wild te varen en te kamperen.

Ondanks dat ze lang de droom heeft gehad om nog een keer voor langere tijd op reis te gaan, beseft Michelle dat ze die droom nu niet meer heeft. Dat kwam vooral ook dat het niet mogelijk was in combinatie met een schoolgaand kind. En inmiddels is ze tevreden met de mogelijkheden die ze nu hebben.

Michelle’s tips voor ouders die ook graag op reis willen

Michelle samen met haar gezin op weg naar Manila

Wel heeft ze na al hun ervaringen veel tips voor ouders die graag hetzelfde willen doen. Michelle’s zoon had vooral toen hij klein was, veel structuur en regelmaat nodig. Zijn ouders werden zijn houvast, dus waar ze ook waren, als zij in de buurt waren, dan wist hij dat het goed was. Je leert je kind lezen vertelt Michelle en daar pas je je dan op aan. Altijd komt alles goed.

  1. De nummer 1 tip is: Gewoon gaan! Mensen hebben vaak zoveel twijfels, maar luiers en melk vindt je overal. Eenmaal heeft ze haar twijfels gehad toen ze graag naar het primitieve Laos wilden gaan met hun toen tweejarige zoon. Maar het viel enorm mee. De bewoners vonden het zo leuk dat ze met hun baby gekomen waren en hielpen graag mee. Dus wacht niet totdat je kinderen groter zijn dat is echt niet nodig.
  2. Hoe relaxter je zelf bent, hoe relaxter je kind. Als je je zorgen maakt, dan breng je dat ongemerkt over op je kinderen.
  3. Voor de fase ‘niet willen eten’ geeft ze de tip om niet te moeilijk te doen. Je bent maar even op vakantie in verhouding met de rest van het jaar. Er is altijd wel pizza of spaghetti te vinden. Zijn de porties te groot, bestel dan halfsize porties. Scheelt misschien ook nog in geld 😊.
  4. Pas je vakantie wel wat aan op je kinderen. Ga wat vaker zwemmen, bijvoorbeeld bij een mooie waterval, een speeltuin of dierentuin bezoeken. Maak je wandelingen minder lang, of laat je kind zijn middagslaapje gewoon in de buggy doen met een doek erover. Michelle heeft ervaren dat ze door het gehobbel vaak beter slapen.
  5. Is je kind (eren) nog niet schoolplichtig, kies dan voor een land waar je juist buiten de schoolvakanties goed naartoe kan. Michelle ging bijvoorbeeld met haar gezin in januari naar de Filippijnen (voor dit land de ideale reistijd).
  6. Hoteltip: Voor hotels in Amerika zoekt ze vaak via Hotels.com en voor de rest van de wereld Booking.com. Maar ook Airbnb is een leuke optie.

Michelle hoopt dit jaar weer naar Bali te kunnen, maar voorlopig hebben ze nog niet geboekt. Ik denk dat we allemaal wel weten waarom 😉 We hopen op betere tijden om met meer zekerheid voorpret te kunnen hebben! Maar plan B ligt ook al klaar.

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *