Hoe plan je jouw roadtrip

Het is erg in trek. Met je auto, tent, caravan of camper er op uit. Kijken welke mooie plekjes ons eigen land, buurlanden of op andere continenten hebben. Graag deel ik een aantal tips om een roadtrip te plannen die bij jou past!

Op de bonnefooi

Natuurlijk heeft, gewoon gaan en we zien wel, zijn charmes. Maar ik merkte dat als je je minder voorbereid achteraf wellicht spijt gaat krijgen. Omdat je vlakbij mooie plaatsen was, maar ze niet gezien hebt. En de komende tijd is op de bonnefooi wellicht ook een moeilijke optie, omdat er helaas van ons gevraagd wordt alles vooraf te reserveren.

Tijd versus afstand

Het is verleidelijk om zoveel mogelijk te willen zien. Mijn tip is om bij je zelf na te gaan wat je doel is van je roadtrip. Zoveel mogelijk zien, de mogeliijheid hebben om ook activiteiten te ondernemen en wil je ook relaxen?

Daarnaast wat voor reizigerstype ben je? Vind je het prima om lange dagen onderweg te zijn of wil je ook graag twee (of meer) nachten op dezelfde plaats zijn om meer van de plaatselijke omgeving te zien?

Met welk vervoermiddel ga je? Een camper is bijvoorbeeld minder snel dan een auto. Heb je een tent bij je, dan heb je ook tijd nodig om deze op te zetten en weer in te pakken. Ga je zelf koken en moet je dan ook nog boodschappen doen om de zoveel dagen? Allemaal dingen om in overweging te nemen om te bepalen welke afstand je wilt afleggen, wat je wilt zien en wat jouw idee is van een fijne roadtrip!

In Nieuw-Zeeland was de maximum snelheid vaak 100 km per uur. Maar er waren zoveel plekken waar wij niet eens de 30 km per uur haalden. Ervaring van andere reizigers helpt je zo om een inschatting te maken welke afstand je kan afleggen tijdens je vakantie.

In Zuidwest Amerika beseften we ons pas ter plekke dat het om 19 uur al donker was. Erg donker op de campsites waar we aankwamen met onze camper. Dat geeft opeens een ander beeld van je beschikbare tijd. Pas je aantal reisuren per dag aan als je het fijner vindt om ook nog de camping tijdens daglicht te zien. Zeker als je met kinderen op stap bent, wil je niet lange dagen in de auto zitten.

Check de reisplannen van een (avontuurlijke) busorganisatie

Weet je weinig van het land en wil je graag een efficiënte en leuke route? Bekijk dan eens de reisplannen van reisorganisaties. Zo krijg je een idee van de afstanden die per dag afgelegd wordt en welke activiteiten er nog mogelijk zijn. Zo heb ik voor Australië gekeken naar de tours die OzExperience aanbiedt.

Vraag een local

In Nieuw-Zeeland heb ik eerst een tour gedaan met een meer avontuurlijke busreis. Zo kreeg ik al iets mee van het land en wist ik al een beetje wat ik later met mijn vriend opnieuw wilde zien en doen.

Maar het mooiste was dat de buschauffeur zei “Geef mij je landkaart eens” en tekende zo een fantastische route uit zodat we zoveel mogelijk van Nieuw-Zeeland zagen. Een route die ik zelf niet zo bedacht had: want voor het zuideiland stuurde hij ons van de westelijke kus naar de oostkust en weer terug. We namen zo de meeste bergpassen mee en zo zagen we Nieuw-Zeeland zoals Nieuw-Zeeland graag gezien werd 😊 Dus bij deze eigenlijk mijn beste tip, vraag een local!

Hoe plan jij het liefste je roadtrip?

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *