Geen tablet mee op vakantie

We kregen lovende reacties, maar vooral de vraag “Weet je het zeker?” met de nadruk op het vraagteken. Dat wisten wij zelf eigenlijk ook niet, maar wie niet waagt die niet wint. En zo hebben we inmiddels twee vakanties achter de rug zónder tablet voor de kinderen.

Het is niet zo dat de kinderen niet meer op de tablet mogen, maar wij proberen (met de nadruk op proberen) de schermtijd te beperken. Ondanks dat ze alleen onschuldige spelletjes kunnen doen. Maar de verslavende werking is direct merkbaar.

  • Altijd huilen als de tablet uit moet (of dat na 10 minuten of anderhalf uur is)
  • Veel vragen naar de tablet (lees: jammeren)
  • Snel vervelen als er geen tablet gekeken wordt

Met het paasweekend durfde we het voor het eerst aan. Die paar dagen moest zelfs te overbruggen zijn als het tegenviel. En, het viel erg mee.

De kinderen werden creatief zonder tablet

Het grote voordeel dat we al vrij snel zagen, was dat onze kinderen creatiever in hun spel werden. Ondanks dat het weer niet supermooi was, vermaakten de kinderen zich met fietsen, voetballen, rondwandelen en takken verzamelen. We merken ook wel dat ze ouder worden en dus meer zelfstandig op pad kunnen gaan.

Ook in de langere vakantie die volgde, merkten we dat de kinderen door hun verveling heen kwamen en op zoek gingen naar andere activiteiten. #gelukkigmaar

Zonder tablet geen verleiding

Doordat we de tablets ook niet meegenomen hadden, was voor ons de verleiding ook weg om toch eens ja te zeggen als ze er naar vroegen. Maar doordat de tablets thuis waren gebleven, viel het op dat de kinderen er ook niet meer naar vroegen.

Inmiddels vragen ze vooraf of wij de tablet niet willen vergeten. Als wij dan eerlijk aangeven dat we ook deze keer de tablet thuis laten, levert dat wat gemorrel op. Maar het helpt ons tijdens het weg-zijn om consequent te blijven.

Ook gebruiken we het dan niet als beloningsmiddel en worden wij weer creatief hoe we de kinderen dan kunnen belonen (indien nodig) voor goed gedrag.

Let op dat je telefoon geen tablet wordt

In de tweede vakantie was vooral de jongste een stuk eerder wakker dan we gewend zijn: halfzeven was geen uitzondering. Doordat het niet schitterend zomerweer was, probeerden we hem te verleiden om langer te blijven liggen. Een paar momenten hebben wij hem één van onze telefoons gegeven om wat langer stil te blijven om de anderen niet wakker te maken.

Daarmee hadden we op een kier gezet dat er wel online spelletjes gespeeld konden worden. We moesten onszelf dan even wat regels opleggen zodat het daarna weer goed ging.

Volhouden is het advies

Het is niet zo dat het thuis laten van de tablets dan voor de volgende vakantie een makkie is. We vertellen in de loop naar de volgende kampeervakantie extra vaak hoe fijn het was zonder tablets. Het scheelt trouwens wel dat wijzelf de tablets inmiddels niet meer gebruiken. We nemen een laptop mee om de Formule 1 te volgen of een kerkdienst te bekijken. Verder zorgen we dat er genoeg is om die tablets te vervangen voor de kinderen:

  • Een kindvriendelijke camping boeken met veel buitenspeelmogelijkheden
  • Knutselmateriaal
  • Vooraf geprinte kleurplaten voor onze voetballers
  • Een stapel spelletjes
  • En we nemen hun fietsen mee, want die kan je altijd gebruiken 😊

Ik ben benieuwd of jij het al aandurft en wat je ervaringen zijn!

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *