Campings in de buurt van Parijs, met de caravan!

Sinds ik hoorde dat er een camping IN Parijs is, is onze bucketlistbestemming Parijs aangepast. Niet met het vliegtuig of de trein, we gaan met de caravan! Bang om een plekje te missen, boekte ik meer dan een halfjaar vantevoren de camping. De voorpret kon beginnen.

Wij hebben op twee campings in de buurt van Parijs gekampeerd en delen onze ervaringen. Er lijken meer campings aanwezig te zijn, maar daar kon ik vooraf niet veel informatie over vinden. In deze blog vind je daarom vooral informatie over Camping de Paris aan de Seine en Huttopia Versailles net buiten het centrum.

De voorpret bestaat voor ons (maar vooral voor mij😊) uit:

  • Instagram hashtags volgen over bijvoorbeeld #pariswithchildren
  • Instagram accounts van de campings bekijken en volgen
  • Blogs lezen wat andere ouders gezien hebben in Parijs
  • De kinderen vragen wat zij leuk vinden
  • Met de kinderen highlights bekijken via google maps en earth. Zo stonden wij al een paar keer op de Sacre Coeur
  • Een lijstje maken wat we zouden kunnen doen, wat het kost, etc

De Eiffeltoren zien vanaf Camping de Paris

We begonnen met drie nachten op deze camping in het 16e arrondissement. Een halfuurtje fietsen door het Bois de Bologne brengt je bij de Eiffeltoren.

Internationaler lukt bijna niet, we zien campers, caravans, tenten en auto’s uit veel verschillende Europese landen. Bijna alle plekken worden gescheiden door een heg, wat een fijne vorm van privacy geeft. Anders zou het mij namelijk een erg onrustig gevoel geven met zoveel aankomend en vertrekkend verkeer.

De speelmogelijkheden verrassen ons. De speeltuin is ook geschikt voor kinderen tot en met 8 jaar, er is een volleybalveld (waar ook gevoetbald kan worden), twee tafeltennistafels en onze kinderen hebben ook veel gefietst. Ook wijzelf fietsten regelmatig naar het sanitairgebouw dat bijna 600 stappen van onze plek 92 lag 😊

Het sanitair is genderneutraal. Wel vond ik het in het eerste gebouw erg druk waardoor de schoonheid soms te wensen over liet. Ook was de waterdruk ’s morgens regelmatig weg bij de toiletten. Douchen deden we in gebouw 2 omdat daar ook een grotere douche is wat weer handig is als de kinderen gaan douchen.

De camping is best groot en tijdens de meivakantie waren er nog plekken over. Geen idee hoe dat in de zomermaanden is. Ook zijn er glampingtenten, chalets en pipo wagens die je kan huren. De pipo wagens stonden op het beste plekje van de camping denk ik, de chalets vond ik zelf wat minder, al was dat gedeelte ook nog in aanbouw.

En vanaf de ingang kan je de Eiffeltoren zien, wat voor een vakantiegevoel is dat!

Van en naar het centrum vanaf Camping de Paris

De camping biedt een shuttle service aan naar metrostation Porte de Maillot. De kosten waren nog geen twee euro per persoon. Het nadeel vonden wij dat de shuttle alleen ’s morgens gaat tot 12 uur en dan vanaf 17 uur pas weer. Dat kwam net niet uit in onze planning en wij vonden zo lang in het centrum blijven met de kinderen ook te lang.

Wij zagen in de middag ook regelmatig campinggasten een Uber of taxi gebruiken. Gelukkig hadden wij onze fietsen mee en hebben we bijna al onze verplaatsingen gemaakt per fiets.

Camping Huttopia Versailles als uitvalsbasis voor bezoek aan Parijs

Op deze camping verbleven wij vier nachten. Omdat wij Parijs op dat moment al gezien hadden, was het voor ons een plek om vakantie te vieren en Chateau Versailles te zien. Maar ook deze camping wordt door veel mensen gebruikt als uitvalsbasis voor een stedentrip. Met tien minuten ben je bij het treinstation en vandaar schijnt het maar 20 minuten te zijn naar het centrum. De kosten zijn een paar euro per persoon.

Voor ons een beetje een  teleurstelling, want ons idee van een natuurcamping veranderde zo in een stadscamping. Dagelijks kwamen er veel auto’s met of zonder caravan en campers aan of verlieten het stukje aan het bos weer. En wij kunnen het weten, want onze plek (#70) lag in de punt waar al dit verkeer langs moest. Huttopia Versailles paste niet bij ons idee van een Huttopia camping die wij kennen van camping De Roos in Nederland.

Ik denk dat je achterin de camping wel meer een (natuur) campinggevoel hebt, want de camping ligt aan de rand van het bos. Zo staan er ook al veel bomen op de camping. Als je de plattegrond bekijkt, zie je dat de grotere plekken (comfort plus) meestal aan de uitvalswegen zitten. Maar dat betekende op deze camping dat het niet allemaal de fijnste plekken zijn. Helaas.

De plekken zijn niet even vlak en het is voor de grotere voertuigen echt wel even zoeken hoe neer te zetten (dat geeft dan wel weer een natuurcamping gevoel!). De mooiste plekken zijn denk ik: 79, 147, 148, 149, 91 en 92. Omdat de kosten voor een voorkeursplek erg hoog zijn (ongeveer 60 euro) hadden wij dat niet gedaan. Maar als ik dit had geweten, dan had ik 60 euro wel de moeite gevonden voor vier nachten.

De natuurplekken hadden helaas uitzicht op de geparkeerde auto’s van de huisjes. Ik vind dat zelf altijd erg jammer als je de hele tijd tegen een rij auto’s moet aankijken. De huisjes en tenten hebben de mooiste plekken op de camping eigenlijk. Bij elk huisje stond wel een auto. De auto’s voor de tenten stonden wel op de grotere P’s daarnaast.

De sanitairgebouwen waren hier erg schoon. En het verwarmde zwembad een hit bij onze kinderen. Zeker als de zon ging schijnen, werd de glazen koepel over het zwembad goed verwarmd waardoor je daar ook echt wel even kon gaan zitten. Ook het terras ligt in de zon. Door de bomen verschilt het per kampeerplek erg of je zon hebt of niet. En in de zomer heb je wellicht graag schaduw, terwijl wij nu graag een zonnetje hadden gehad 😊

Speelmogelijkheden bij Huttopia Versailles

In het park achter de camping kan je leuke wandelingen maken en meteen om de hoek is een speeltuin die ook leuk is voor oudere kinderen. De speeltuin op de camping zelf is meer voor de jongere kinderen. Ook heeft de camping een jeu de boulesbaan, je kan gratis het materiaal lenen. En zijn er twee pingpong tafels die veel gebruikt werden.

Tegenover de camping is een openbaar sportterrein waar wij een paar keer gevoetbald hebben. Er is ook een basketbalveld, een 400 meter hardloopbaan, een trainingsparcourtje en weer achter dit terrein vind je in het park een trampoline en een groot aantal tafeltennistafels en picknickbanken.

Het park kent een groot hoogteverschil, dus fietsen vonden wij daar wat lastiger 😊

Op de fiets door Parijs

Elk een kind achterop en gaan met de banaan! Ondanks dat het wegdek niet overal even goed is voor je fietsbanden, waren we verrast over de fietspaden of aanwijzingen waar we mochten fietsen.

Een van onze fietsen is een elektrische fiets, die fietste achteraan zodat de ander het tempo kon bepalen. Allebei hadden we google maps op onze telefoon op het stuur, wat erg handig was. Op de een of andere bijzondere reden stuurde google ons wel elke keer een andere richting uit. Dus het park hebben we goed kunnen ontdekken!

Er is wel een hoogteverschil in Parijs dat op de fiets natuurlijk goed merkbaar is. Gelukkig heb ik de afgelopen maanden mijn beenspieren getraind en is het mij op één stijl stukje gelukt op eigen kracht 😊. Ook automobilisten hielden goed rekening met fietsers. Parkeermogelijkheden waren er ook genoeg.

Echt een voordeel van het fietsen vonden wij dat wij ook onderweg even konden stoppen om een foto te maken of een speeltuin te bezoeken die de kinderen ontdekt hadden.

Parijs ontdekken met kinderen

Om deze stedentrip leuk te houden voor ons alle vier hebben we er voor gekozen maar een paar activiteiten te doen. Zo hebben we de Eiffeltoren bezocht, maar niet beklommen. In plaats daarvan zijn we naar de overkant gegaan om daar leuke foto’s met de Eiffeltoren te maken.

We hebben een boottocht op de Seine gemaakt om zo een aantal andere highlights te zien, zoals de Notre Dame.

Onze kinderen zijn voetballers en met het stadion van Paris Saint Germain op 20 minuten fietsen, hebben we daar een rondleiding gedaan. Dit viel zeker in de smaak bij ze!

En vanuit daar zijn we met de metro (een hele reis inclusief overstappen) naar de Sacre Coeur gegaan. Zo hebben we elk dagdeel iets gezien of gedaan. Nog steeds waren we dan hele dagen op pad, maar het gaf ons rust om niet teveel te hoeven. We hebben genoten van het moment. Zoals met een ijsje op de trap bij de Sacre Coeur of aan de Seine (een kinderhand is snel gevuld toch 😊)

Verder vulden we onze ritjes aan met bezoeken aan speeltuinen of rotsen.

Versailles ontdekken op de fiets

Vanaf camping Huttopia Versailles is het 10 minuten fietsen naar chateau Versailles. Wij noemen het vooral een kasteel, maar blijkbaar noemen de Fransen het alleen een kasteel als het in een stad staat. Versailles ligt een beetje in de hoogte, wij hebben de kortste route alleen de terugweg genomen en dat was heerlijk heuvel af 😊 Omdat wij naar het park erachter wilden, fietsten wij de heenweg een andere route.

Het park is groter dan je verwacht (net zoals het chateau en de tuinen) en je kan daar wel even rondfietsen! Op mijn Instagram vind je een filmpje van een stukje van de route die wij om de vijver hebben gefietst.

Ook in Versailles zijn fietspaden (net aangelegd, dus beter voor de fietsbanden) en was het een goed idee om fietsend op pad te gaan.

Versailles bezoeken met kinderen

De tuinen zijn een aantal dagen per week gratis toegankelijk. Dit verschilt trouwens per periode, dus check zeker de website. Wij gingen op een dag zonder gratis toegang en hebben uiteindelijk geen kaartjes gekocht. Onze kinderen zijn nog klein en zouden daar niet veel kunnen zien door de hoogte van heggen. Ook zijn de tuinen groot en geeft dat volwassenen een wow-gevoel, de kinderen vinden dat vooral saai. Om dezelfde de reden van het formaat hebben wij het chateau zelf niet bezocht.

Vanuit het park kan je een glimp opvangen en dat gaf ons alle vier al een wow-gevoel.

Doordat we het op de fiets konden doen, hebben we kosten bespaard, maar ook in een korte tijd veel kunnen zien.

Bij Versailles kan je ook een bootje huren of met een treintje het park verkennen. Wij kozen voor een ijsje. En de jongste helemaal blij dat er vegan Magnums verkocht werden! Wij kozen voor schepijs zonder melk (in verband met een melkintolerantie).

Na het park zijn we naar de voorkant van Versailles gefietst waar we een indruk kregen van hoeveel goud er gebruikt is. Onze oudste drukte dat zo mooi uit “en dat allemaal voor 1 persoon!”.

Met de caravan naar Parijs is zeker de moeite waard en gaf ons het beste van een stedentrip en campingvakantie. Echt een aanrader. Ook hoeft het niet zo duur te worden. Wij namen zelf onze lunch mee in broodwraps en kochten eigenlijk alleen een ijsje. Ik geef toe dat het voor ons makkelijker is om de moeite te nemen om zelf broodjes mee te nemen door onze gluten- en koemelkintolerantie. Anders zou de verleiding om een terrasje te pakken ook wat groter zijn 😉

Heb je vragen over deze stedentrip? Mail gerust naar dirkje@aliasdee.nl of stuur een berichtje via Instagram.

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *