Brugge stedentrip met kinderen

Het was alweer 9 jaar geleden dat wij in Brugge waren. Ondanks dat mijn schoonfamilie nog geen halfuur van Brugge woont, is het er al die jaren niet van gekomen om met kinderen naar deze mooie stad in West-Vlaanderen te gaan. Een ideale herfstvakantie bestemming, al zeg ik het zelf 😊 In Brugge heeft Igor mij trouwens ten huwelijk gevraagd 9 jaar geleden.

Hoe doe je het anders met kinderen

Een stedentrip met kinderen staat niet bovenaan mijn lijst om te doen. Vaak vind ik het zelf al vermoeiend, laat staan als ik ook nog verantwoordelijk ben voor twee extra! Slow travel oftewel rustig aan doen is dan ook ons motto tijdens deze 2 nachten weg.

Zo gingen we ook overdag terug naar ons hostel. Even chillen, tot rust komen, even ’thuis’ zijn. Dus, spelletjes mee, boekjes of tablet.

Andere tips die ons goed bevielen voor een stedentrip met kinderen

  • Kies een paar bezienswaardigheden om mee te beginnen. In Parijs bijvoorbeeld de bekende Eiffeltoren, in Brugge kozen we voor het beklimmen van de Belfort, een boottocht en een bezoek aan het frietmuseum.
  • Verwacht dat je niet zo kunt genieten van het moment als je met kinderen bent. Wij hebben de Belfort beklommen en afgedaald inclusief even kijken naar het uitzicht in 20 minuten. In het museum moesten we de kids echt afremmen. Zij kunnen (of willen) nog niet alles lezen en zijn dus veel sneller ‘uitgekeken’ dan jezelf.
  • We maakten van het eten ook echt momenten. Dus een wafel eten, voor ons helemaal een happening, want normaal eten we geen gluten of melkproducten. Dus dit was dubbel feest!
  • We hebben een avond zelf eten gemaakt, gewoon om dat aspect van een jeugdherberg ook aan hen mee te geven.
  • Neem gekke of grappige foto’s maken mee als activiteit.
  • Of laat ze zelf een filmpje maken.
  • Bezoek een speeltuin als die er is. wij kozen voor een speelgoedwinkel en maakten foto’s van wat zij graag op hun lijstje zouden willen zetten. En we bezochten de Club Brugge winkel, altijd een goed idee met voetbalfans in de familie 😊

Belfort toren

De toren waar je niet omheen kan in Brugge. “Daar is ’tie weer mama!”

Nu is de Belfort ook wel indrukwekkend. En goed voor de conditie, die 366 treden.

Het uitzicht fantastisch! En leuk dat er bij elk raam aangegeven is in welke richting je kijkt: Roeselare, Amsterdam, Berlijn, Parijs.

We waren er tegen 16.40u. En de klokken gingen zich klaarmaken voor the big five 😉

Dat vonden wij wel mooi, maar de kids vonden het iets te imposant (lees: luid). Dus in 15 minuten waren er ook weer 366 treden naar beneden genomen 😂

Frietmuseum

Naast het chocolademuseum, biermuseum, kantmuseum en heel veel kunstmusea is er ook het frietmuseum. En aangezien de kinderen te jong voor bier zijn en in chocola vaak koemelk zit, kozen wij voor het frietmuseum. Ook omdat dat het lievelingseten is van onze oudste 😊

Nu moet een museum van goeden huize zijn om onze jongens te kunnen entertainen. Want de kinderen lezen (nog) niet of hebben geen zin om die lappen tekst te lezen met uitleg. Nu is het begin van het Frietmuseum ook een beetje saai. Het gaat helemaal terug naar waar de aardappel ontdekt is. Voor ons interessant, maar voor de jongens heeft dat niks met friet te maken.

Pas hoger in het museum werd het patatachtig. Het schietspelletje was het hoogtepunt, samen met een puntzak friet eten aan het einde. Maar ook de weetjes over waarom het franse friet heet, sprak hen wel aan.

De afdeling van friet in combinatie met Belgische strips en beroemdheden zei hen dan weer niets.

De friet aan het einde is wel extra te betalen. Het leuke is dat ze heel veel soorten saus hebben. En die sauzen worden eerder in het museum uitgelegd.

Concertgebouw speurtocht

Backstage! Maar dan anders 😊 In het @concertgebouwbrugge is er een speurtocht. Samen met de Liervogel ga je op ontdekking, maak je zelf muziek en kom je op plekken waar de gewone bezoeker niet komt.

Indrukwekkend gebouw met veel uitzichten. De kinderen vonden het erg leuk, vooral de ‘paddestoel’ en de klokken op het grote dakterras 🕺

Boottocht door het Venetië van België

Boten en water zijn toch wel erg fijn om in de buurt te hebben met kinderen. Varen heeft toch wel iets magisch. Het weer was goed en verrassend genoeg kwam de boot 1 minuut voor vertrek helemaal vol. Tussen samen met een handvol Duitsers en verder Nederlanders luisterden we een halfuur naar de kapitein. Voor de gelegenheid had hij een kapiteinspet op en een bijpassende bril. Ik mag dat wel, een beetje meespelen. Het maakt de ervaring compleet.

Een halfuur klinkt kort, maar voor de kinderen blijkbaar lang genoeg om stil te moeten zitten 😊 En eigenlijk krijg je ook veel mee in 30 minuten. Alles is natuurlijk dichtbij, dus als het verhaal over de liefdesbrug klaar is, zie je al de brouwerij.

Een les geschiedenis en aardrijkskunde in een.

De prijs voor een boottocht in Brugge is trouwens bij elke aanbieder hetzelfde.

Gratis parkeren kan in Brugge

De Bevrijdingslaan biedt behoorlijk wat mogelijkheid tot gratis parkeren. Wij kwamen op een donderdagmiddag aan en er was nog net plek. Ik kan me voorstellen dat deze vrij snel vol zit in het weekend.

Bij het treinstation parkeren kost 3,50 euro voor 24 uur. Dat is niet duur voor een toplocatie als Brugge.

Slapen in Brugge deden wij bij hostel Snuffel

Deze keer kozen we voor een jeugdherberg. Zelf heb ik goede herinneringen aan een hostel. En dat geef ik graag mee aan onze kinderen. Het was de eerste keer in een hostel en dat beviel erg goed. Niet elk hostel biedt blijkbaar een zelfkookkeuken aan, maar in Snuffel heb je de mogelijkheid om zelf te koken op één van de drie kookplekken. Erg fijn.

Ook ligt Snuffel op loopafstand van het centrum.

Eten & drinken

Een wafel mag op het menu in Brugge niet ontbreken! Dus onze lunch is een wafel. Voor deze ene keer even niet letten op gluten of koemelk. Extra genieten voor de kinderen dus! En gelukkig smaakte de wafel ook erg goed.

Drankje bij De Republiek. De look en feel van dit restaurant vinden wij erg leuk. Verder hebben we één avond op de Markt gegeten. De prijs was redelijk voor de locatie. Alles wordt toch weer duurder, dus dat is sowieso even wennen. De eerste avond hadden we zelf onze pastasaus meegenomen om toch een beetje het jeugdherberg-leven mee te geven aan onze kinderen.

We hebben natuurlijk maar een speldenprik gezien van Brugge. Maar zo hebben wij ook meer genoten van onze vrije dagen. Dat tempo van de kinderen beviel ons wel. Jezelf de kans geven om even terug te gaan naar je slaapplek om even te chillen, een boek te lezen of een spelletje te spelen. In plaats van doorwandelen en nog meer zien of doen.

Deel deze Brugge tips op je Pinterest bord door onderstaande foto te pinnen.

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *