op de camping en in het hotel met een cocktail in de hand

All-inclusive of kamperen tijdens je vakantie?

Het klinkt voor mij allebei als een goede vakantiebesteding. Maar niet iedereen deelt deze mening 😊 Graag deel ik onze ondervonden voordelen en nadelen van deze vakanties met kinderen.

Volledig all-inclusive hebben we alleen nog maar gedaan met een baby van 10 weken. Daarvoor wel een paar keer samen of met een vriendin. Ik vond het heerlijk, voor onze babytijd. Lekker niets doen, drie keer per dag langs het buffet en een drankje nemen zonder portemonnee op zak.

En kamperen vind ik inmiddels ook erg leuk. Vroeger wel eens een nachtje in de tent geslapen. Maar toen wij samen besloten om Nieuw-Zeeland met een tent te ontdekken voor drie maanden was het even anders. Ik vond het heerlijk! Alles op het gemak.

Je leest het al, zonder kinderen deel je je eigen tijd in. Doe je niks wanneer je niets wilt doen. Met kinderen is het anders. Sowieso hebben kinderen (in ieder geval onze kinderen) energie voor tien en maakt een vakantie ze niet slomer als in meer slapen.

Voordelen all-inclusive met kinderen

  • Als ouders kan je echt vakantiegevoel hebben. Niet zelf eten maken, geen boodschappen en met kinderanimatie kan je zelfs een paar uur de tijd voor jezelf nemen (als je kinderen ouder zijn dan vier jaar).
  • All-inclusive hotels zijn inclusief, veelal, dagelijkse schoonmaak, dus zelfs je bedden hoef je niet op te maken.
  • Een buffet restaurant geeft je de mogelijkheid om zelf te bepalen hoe lang je aan tafel zit. Ideaal voor als je ongeduldige kinderen hebt.
  • Vaak hebben deze hotels ook een animatieprogramma voor volwassenen en shows voor ’s avonds. Je hoeft je niet te vervelen.
  • Kinderen en jij zelf ook kunnen naar het buffet en de bar wanneer je wilt, een portemonnee is niet nodig.
  • Je mag maar weinig bagage meenemen in een vliegtuig. Dus behalve als je keuzestress hebt, ben je snel klaar met pakken.

Nadelen all-inclusive vakanties met kinderen

  • De restaurant tijden kwamen bij onze jonge kinderen nauwelijks overeen met de slaapjes. Dus toen wij met een baby van 10 weken op reis waren, aten we bijna elke maaltijd apart.
  • Heb je dieetwensen, dan is een all-inclusive hotel vaak wat lastiger en beperkter in aanbod.
  • We hadden te veel tijd over. Onze kinderen doen niet aan relaxen, dus je bent zelf de hele dag aan het entertainen in plaats van aan het genieten van het aangeboden entertainment.
  • Ligt je kamer wat ver van het avondprogramma of vind je het nog niet prettig om je kinderen alleen met een babyfoon app in de gaten te houden, dan ben je gebonden aan je eigen balkon of terras.

Omdat deze voordelen voor ons niet opwogen tegen de nadelen gingen we op vakantie in een huisje. Maar dat sprong er nog niet echt uit. Sinds vorig jaar gaan we dan ook kamperen met een caravan (daarvoor al een paar keer een nachtje met de tent op pad geweest). En het is fijn om te zien dat je kinderen opeens zichzelf weten te vermaken. En ik hoor je denken, dat kan ook bij een all-inclusive hotel. Zeker. Maar daar zijn vaak minder speeltuintjes in de buurt van je hotelkamer of appartement bijvoorbeeld.

Dus de voordelen van kamperen met kinderen

  • Je kan je dagprogramma zo vol maken als nodig is om je kinderen bezig te houden. Zonder dat je zelf te druk bent. Een broodje halen bij de bakker en ’s avonds een frietje bij de snackbar op de camping.
  • De kinderen vinden het leuk om mee te helpen met de afwas. En spelen tussendoor in de speeltuin terwijl jij met je boek voor de tent of caravan zit terwijl je ze vanuit je ooghoek kan zien.
  • De animatie is vaak wat beperkter, maar een uurtje helpt al erg om de dag voor de kinderen β€˜te breken’. En dat geeft onze kinderen voldoening. Het avondprogramma is ook vooral op kinderen gericht. Maar met jonge kinderen (en oudere wellicht ook nog steeds) geldt: als zij een leuke tijd hebben, dan heb je dat als ouder ook!

Maar er zijn ook nadelen aan kamperen met kinderen

  • Ben je erg moe? Dan is het veel werk om je voor te bereiden op een campingvakantie. Je bent al gauw een dag zoet met het verzamelen van je spullen. En op de camping ga je nog een relatietest aan van een paar uur bij het opzetten van de tent, vouwwagen of caravan. Gelukkig zijn er ook kant en klare tenten en accommodaties te boeken 😊
  • Het servicegehalte is lager op een camping dan een all-inclusive verhaal. Dus naast het feit dat je zelf je beddengoed mee neemt, mag je ook zelf zorgen dat je matras opgemaakt is. En een bezem heb je meerdere malen tijdens je vakantie vast.
  • Je bent afhankelijker van het weer. Er zijn niet veel slecht weer alternatieven op campings, al zie je op Nederlandse campings steeds vaker een binnenspeeltuin voor kinderen.

Welk voordeel vind jij het zwaarst wegen of welk nadeel is voor jou de reden om anders te kiezen? Ik ben benieuwd! Voorlopig gaan wij met onze caravan op pad. Maar ook een all-inclusive vakantie met de kinderen staat op mijn lijstje. Straks als de grenzen weer gewoon open zijn!

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *