Griet met hun camper bij de Noordkaap

Griet gaat 9 weken per jaar op vakantie met de camper

Het logeerbed ongebruikt laten als vrienden een nachtje blijven slapen. Dat gebeurt alleen als Griet en haar verloofde met de camper komen. Sinds vorig jaar zijn ze in het bezit van een Itineo SB700 mobile home. Ik ben vet jaloers op haar 9 weken ‘op vakantie’ per jaar en ben blij dat ik haar de volgende leuke vragen mag stellen. Of tenminste, haar antwoorden zijn leuk 😊

Griet (35) was 26 toen ze haar eerste camper kocht. Tien jaar eerder kochten haar ouders hun eerste motorhome en dat was een begin van veel slow travel vakanties. Want ook haar zus heeft inmiddels een mobile home en haar broer heeft een Westfalia buscamper.

Inmiddels is haar verloofde Brecht haar reismaatje, samen met hun drie honden en poes. Daarvoor ging ze met vriendin(nen), want een paar extra ogen is zowel handig als gezelliger dan alleen.

Wat vind je het fijnst aan het reizen met een camper?

De beslissing om zelf één te kopen en er dan ook mee op reis te gaan was snel genomen. Zo kunnen de huisdieren fijn mee. En dat is ook wel de belangrijkste reden dat we nog steeds een camper hebben. Daarnaast is de vrijheid, het gaan waar je wilt, ook erg fijn. Is het te druk op een plekje, dan rij je door. Is het te warm, dan rij je op andere tijden. Is het leuk, dan blijf je.

Wie is je favoriete reisgezelschap?

Mijn chauffeur 😊, mijn wederhelft dus, en de huisdieren. Als die niet mee zijn, dan is het geen vakantie. Soms spreken we wel eens af met mijn zus of een bekende als we toevallig in dezelfde richting reizen. Eén of twee nachtjes samen en dan weer ieder zijn eigen weg. En aan het begin of het einde van een reis stoppen we wel eens bij vrienden.

Wat is je meest favoriete bestemming?

De reis naar de Noordkoop was de leukste en meest bijzondere vakantie! 10.000 kilometer gereden in vijf weken. Fenomenaal, spectaculair! Na elke tunnel, na elke bocht was er een ander landschap. Zon, bergen, strand, daar heb je alles! En je mag vrij kamperen in Noorwegen, dus dat is ook fijn.

Het staat zelfs op de planning om het weer te doen dit jaar, maar dat zal wel volgend jaar worden. We gaan het dan ook wel rustiger aan doen. Nu weten we meer over het land en het reizen met een camper in het noorden.

Verder zoeken we graag de natuur op, bijvoorbeeld in Slovenië en Kroatië. Het is daar ook erg mooi en dat kan je wel in twee weken tijd doen.

Het vaakst is Griet te vinden in Frankrijk. Vanuit België waar zij woont, is dat natuurlijk ‘om de hoek’. Het is niet ver weg, maar wel vaak mooi weer.

Welke bestemmingen staan nog op je bucketlist?

Schotland en Ierland staan daar op. Het lijkt ver, maar het is veel minder ver dan Zuid-Frankrijk. En als ik echt een zak geld zou hebben, dan zou ik Europa rondreizen langs de kust. In de winter naar het zuiden en in de zomer naar het noorden.

En Amerika staat ook wel op het lijstje, maar dan het liefst met eigen camper. Zodat ik mijn eigen bed mee heb!

Je bent sinds een paar jaar lerares. Welke voordelen geeft deze baan je?

9 weken vakantie per jaar. Zo vaak kon ik niet vrij nemen toen ik nog in de horeca werkte 😊 De zomervakantie is om veel te bezoeken. De korte vakanties zijn om rust te nemen. Haar verloofde heeft standaard vier weken vrij, maar kan door gunstige ploegendiensten en extra werken de benodigde extra vijf erbij sparen. Naast de zomervakantie van vijf weken zijn er nog twee weken in de paasvakantie, een week rond kerst en dan wat lange weekenden.

Hoe ziet jullie vakantie er over het algemeen uit?

Brecht is de chauffeur en ik beslis waar we verblijven 😊. Brecht slaapt graag uit, dus ik kies dan het liefst plekken uit waar ik buiten kan zijn met de honden. We wandelen veel. Het is fijn om tijd voor elkaar en de meisjes (= de honden) te hebben. Samen uit eten gaan doen we de laatste vakanties ook graag. Verder uitrusten, hoofd leeg maken. We hebben genoeg aan elkaar ook. Daarin verschillen we wel van de Nederlanders, die gaan altijd graag buren :). En als we moe zijn, dan stoppen we eerder onderweg. Dat is het fijne om zo flexibel te zijn.

Hoe is het om te reizen met de honden en poes?

Het kost wat extra voorbereiding en keuzes maken. Zo gaan we niet naar Oostenrijk, want daar mag je maar maximaal twee huisdieren mee hebben. De honden moeten altijd ingeënt zijn. En voor Noorwegen moeten de honden binnen 48 uur ontwormt zijn door een erkende dierenarts. Dus dat plannen we op de dag van vertrek. In een aantal landen mogen sommige honden niet naar binnen, dat probleem hebben wij niet, dus dat scheelt.

Met warm weer blijven we bij de dieren. En evengoed laten we ze maar een paar uur alleen. We zoeken ook vaak plekken op om te overnachten waar ze mogen komen. Niet naar campings, want daar moet je al snel per huisdier extra betalen. Meestal naar camperplaatsen die je op veel plekken vindt, het liefst met wat ruimte ook rondom de camper voor de honden.

Wat is een must have in of bij de camper?

Deze camper hebben we gekocht voor de extra leefruimte binnen. Dat is wel fijn met al die dieren. En met het verstelbare bed heb je dan veel praktische ruimte.

Welke tip heb je voor anderen die ook graag met de camper willen reizen?

Ga eerst uittesten. Eerst huren om te proberen. Het is een investering, omdat het dan wel andere soort vakanties uitsluit. En je moet nog wel ‘werken’ tijdens je vakantie: afwas, eten koken, de was doen. Als je naar een hotel gaat, hoeft dat natuurlijk niet.

En dan gewoon genieten! Zodra je in de auto zit, ben je op vakantie. Gewoon op de oprit van je huis al. Als je zegt dat je vakantie pas begint als je aangekomen bent op je bestemming, dan zit je fout. Je reist namelijk langzamer en dat geeft een groter reisgevoel. Wij doen dat de laatste drie jaar ook veel bewuster.

En nog twee praktische tips: Ga boodschappen doen voordat je naar je verblijfplaats gaat (net zo makkelijk) en rij niet altijd op je navigatie. Sommige wegen zijn echt te smal en dus niet prettig met een grote camper.

Welke telefoon app of gadget gebruik je tijdens je vakantie?

Sowieso heb ik altijd de laptop mee. Ik werk tijdens elke vakantie wel even (of veel) om lessen voor te bereiden. En het is gewoon makkelijk om een laptop bij je te hebben, voor de foto’s of als je iets wilt opzoeken. Tijdens het schooljaar willen we dan ook wel naar plekken met goede wifi. Voor de zomervakantie is dat minder belangrijk.

De app die ik het meeste gebruik is Campercontact. Daar kan ik alle plekken vinden om te overnachten. En als gadget kies ik de e-reader, dat scheelt enorm in gewicht. Ik lees zo 15 tot 20 boeken in een vakantie. Alleen plezierboeken hoor, met een goed verhaal met weinig nadenken. Het moet amusement bezorgen.

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *