aliasdee touwtje springen op surfplank

10 leuke animatiespellen om zelf te doen

Om in vakantiestemming te komen of om weer goede herinneringen op te halen. Zo denk ik terug aan de vakanties die wij gehad hebben in all-inclusive hotels waar animatie op het programma stond. Omdat wij zelf ook als entertainers in een animatieteam gewerkt hebben, deel ik je graag mijn top 10 animatiespellen die je zelf ook kan doen met bijvoorbeeld vrienden of familie. Garantie voor gezelligheid.

Voor het gemak noem ik de organisator van het spel als animator en de andere deelnemers als gast. En natuurlijk is er ook vaak animatie op campings.

Darten

Heb je gasten die goed kunnen darten, dan is het officiële dartspel natuurlijk een must. Maar vaker zijn er ook gasten die het leuk vinden om mee te spelen, maar het niet goed of niet goed genoeg kunnen. Om het plezier in het spel te houden, gebruikten wij diverse alternatieven zodat het voor iedere gast een leuke activiteit was. Hier een aantal alternatieven:

  • Ludiek darten: schrijf op gekleurde papiertjes een activiteit (dansje, cocktail halen -werkt vooral goed in all-inclusive hotel- of liedje zingen). Raakt een gast het papiertje, dan mag de activiteit uitgevoerd worden.
  • Zwem darts: is een zwembad in de buurt? Schrijf dan de namen van de deelnemers op een klein papiertje en prik die op het dartbord. Jouw naam natuurlijk op een groter papiertje. Bij warm weer vindt niemand het een probleem om in het zwembad te springen als zijn of haar naam geraakt wordt door een dartpijl.
  • Bingo darts: Noteer een aantal cijfers of kleuren van het dart bord. Iedereen moet proberen alle opties te raken.
  • Voor elkaar gooien of de een gooit de plus en de andere gooit de min scores.
  • Cricket darts: iedereen probeert drie keer de getallen 15 tot en met bull te raken. Gooi je een dubbel, dat telt dat meteen als twee keer en een triple geldt meteen als drie keer.

Stoelen shuffle

Je hebt hiervoor wel een shuffle stok en schijf nodig en natuurlijk stoelen. Zet een aantal stoelen op een rijtje achter elkaar zodat je de schijf onder de stoelen door kan schuiven. Blijft de schijf tijdens het spel liggen onder een stoel waar een animator op zit, dan mag die in het zwembad geduwd worden. Mijn favoriet, behalve op koudere dagen 😉

Fanta cola spel

Je hebt hiervoor een lang touw nodig of iets dat als duidelijke, rechte lijn kan dienen. Alle deelnemers gaan staan hoe ze willen staan. Je legt, als animator, uit wat de regels zijn: bijvoorbeeld de linkerkant van het touw is de cola kant, de rechterkant de fanta kant. Zodra je Fanta roept, is het de bedoeling dat iedereen die mee doet dan ook aan de juiste kant van het touw komt te staan. Als dit goed gaat, voeg je extra moeilijkheidsgraad toe, bijvoorbeeld omdraaien, aan elke kant een been of handen in de lucht. De afvallers mogen scherp opletten of anderen wel goed staan.

Stoelendans met een hoepel

Ook dit spel kan je met een grotere groep doen. In plaats van stoelen gebruik je een hoepel. Zolang de muziek speelt, stappen de gasten door de hoepel. Heb je de hoepel in je hand als de muziek stopt? Dan ben je af. Een variatie hierop is bijvoorbeeld een bal in plaats van een hoepel.

Aardappel gooien

Geef de gast een vork en als animator gooi de aardappelen. Wel op een correcte manier zodat ze ook echt gevangen kunnen worden. Het is wel een beetje zonde van de aardappelen, maar het levert altijd veel plezier op.

Geef maar door

Iets doorgeven over de hoofden langs of door de benen. Welk team kan het snelste één of meerdere kleine (duikring, badmuts), groot (hoepel) of juist een andere vorm (bal) zo snel mogelijk van de laatste naar de eerste persoon brengen.

Verspringen of hoog springen

Heb je een zwembad tot beschikking? Dat diep genoeg is? Denk dan eens aan hoogspringen of verspringen. Hou het touw dan niet te stevig vast, zodat de gast met verkeerd springen zich geen pijn doet natuurlijk.

Goed mikken

Leg een zwemband in het water, wel iets van de kant af. En probeer daar zittend op te springen met een bal in je hand.

Suppen 2.0

Wat ik zelf altijd een erg leuk spel vond is touwtje springen op een surfplank. Je hebt daarvoor natuurlijk wel een zwembad, een surfplank en 2 personen nodig die de surfplank erg goed vasthouden. Hilarisch om naar te kijken en ik kon me geen mooiere fotomomenten bedenken als iemand het water indook.

Improviseren is belangrijk

Weet je wel of niet hoeveel deelnemers je hebt? Het kan zijn dat een gast het spel niet leuk vindt, te moeilijk of gewoon geen zin heeft. Let ook op dat een spel niet te lang duurt. Je kan bijvoorbeeld versneld laten afvallen.

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *